Förvånande fördelar med barns raseriutbrott

Förvånande fördelar med barns raseriutbrott
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att det verkligen finns fördelar med raseriutbrott? Detta kan vara förvånande, så fortsätt läsa för att ta reda på vilka de är.

Som förälder har du förmodligen befunnit dig i många obehagliga situationer på grund av ditt barns krångliga humör. Men trots att de är svåra att tolerera kan det signalera att ditt barns känslomässiga utveckling sker korrekt.

Under de första åren av livet har barnet förmåga att själv reglera sina känslor ännu inte utvecklats. Därför kan ett barns känslor skifta plötsligt och det är när ett raseriutbrott uppstår.

Att ha ett barn som skriker och gråter är inte det mest attraktiva scenariot att befinna sig i. Situationen leder utan tvivel till mycket stress och och det är lätt att känna sig generad men det gäller att komma ihåg att det finns fördelar med raseriutbrott.

Men om du känner till dessa fördelar med raseriutbrott kan det göra att hela situationen verkar lite mindre allvarlig.

Varje handling av medveten inlärning kräver viljan att utsätta sin egen självkänsla för risken att såras. Det är därför som små barn lär sig så snabbt innan de är medvetna om dess betydelse.

Thomas Szasz

Överraskande fördelar med raseriutbrott

Om de hanteras på rätt sätt bidrar raseriutbrott till att ett barns hjärna utvecklas.

När barn blir födda är deras hjärnor inte fullt utvecklade än. Genetiken definierar grunden, och varje livserfarenhet formar den definitiva strukturen.

Hur ett barn hanterar frustration påverkar i stor utsträckning hur de kommer att möta frustration i vuxenlivet.

Raseriutbrott släpper ut kortisol ur deras kroppar. Tårar innehåller kortisol, vilket är ett stresshormon. När ett litet barn gråter, släpper de ut stress ur sina kroppar.

Gråten minskar blodtrycket och ökar känslan av känslomässigt välbefinnande om barnet får tröst av en älskad människa. Har du märkt hur ditt barns humör är betydligt bättre efter ett raseriutbrott?

Gråten hjälper till att klargöra idéer.

Under raseriutbrottet går barn in i en konflikt och uttrycker sina svåra känslor. Efter det att frustrationen och ilskan har kommer ut kan de tänka klart och de kan till och med lära sig något nytt.

När ett barn inte kan koncentrera sig eller lyssna kan det vara en känslomässig blockering som förhindrar deras framsteg. För att lära sig måste ditt barn vara glatt och avslappnat.

flicka har raseriutbrott

Raseriutbrott kan förbättra sömnen.

Ibland kan du tro att det bästa sättet att hantera ett raseriutbrott är att undvika det. Detta är dock inte helt sant.

Precis som med vuxna tenderar stress och negativa känslor att dyka upp när det är dags att sova och när allt är lugnt och stilla.

Därför är det bättre att leta efter en hälsosam metod att hjälpa ditt barn att uttrycka sina känslor snarare än att förhindra raseriutbrotten.

Det finns fler fördelar med raseriutbrott

Dina barn kommer att känna sig säkra efter att ha kommunicerat hur de känner. Många raseriutbrott uppstår under processen med att acceptera ett nekande svar som du kanske har gett dem.

Raseriutbrott är ett uttryck för hur de känner inför detta svar. Dessa känslomässiga utbrott är en möjlighet att visa empati med deras sorg.

Det är också ett tillfälle att hjälpa dem att lära sig att kommunicera bättre. Raseriutbrott hjälper också till att stärka bandet mellan föräldrar och deras barn.

Barn gör något som vuxna har glömt hur man kan göra. När barn växer upp gråter de mindre.

Det beror delvis på att de har börjat reglera sina känslor, men det är också ett försök att anpassa sig till ett samhälle som inte ser med blida ögon på uttryck av känslor.

Ett barn som uttrycker hur de känner ackumulerar inte negativa känslor.

ledsen pojke

Fördelar på lång sikt

Faktum är att raseriutbrott kan förbättra deras beteende på lång sikt. Ibland uttrycker barn sig genom aggression och uppror mot dem som bestämmer hemma.

Efter att ha nått sin gräns släpper de ut allt som hindrar dem från att visa upp sin naturliga fina och samarbetsvilliga sida.

När ett av dina barn har ett raseriutbrott, kan du även använda det till din fördel. Du kan se dig själv i dem och förstå vad de känner för att du har upplevt samma känslor.

Att modigt ta itu med barndomens svåra känslor på ett empatiskt sätt hjälper dig att möta dina egna känslomässiga utmaningar. Att försöka kommunicera och uttrycka känslor som en familj är en vana som kan förbättra den kollektiva känslan av välbefinnande hemma.

Människor som sätter ord på sina känslor och delar dem med sina nära och kära är vanligtvis lyckligare och friskare.

Kom ihåg att du kan hitta lärdomar och viktiga läxor i varje ögonblick, så att du kan fungera på ett bättre sätt som förälder i dina barns liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.