Hair Love: en förtjusande animerad kortfilm med Oscarsstatyett

babel · 22 december, 2022
This article has been written and endorsed by psykologen Ana Couñago
Hair Love är en Oscar-vinnande kortfilm som förmedlar ett vackert budskap. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om den här animerade berättelsen.

Hair Love är en film som belönades med en Oscar för bästa animerade kortfilm år 2020 Den är skriven och regisserad av Matthew A Cherry och samproducerades med Karen Rupert Toliver. Både åskådarpubliken och filmkritiker har gett mycket positiva reaktioner på filmen.

Denna kortfilm, som bara är sju minuter lång, trollbinder publiken och får många som tittar på den tårögda. Så vad väntar du på? Se den här Oscar-vinnande kortfilmen full av ömhet och familjekärlek!

Hair Love: handling

Hair Love porträtterar en liten familj som består av en mor, en far och deras sju år gamla dotter Zuri. Under den första scenen bestämmer den lilla söta Zuri sig för att kamma sitt voluminösa och krulliga hår. För att göra detta följer hon en instruktionsvideo som har skapats av hennes egen mamma. Trots sina ansträngningar misslyckas hon dock med att kamma ut håret.

Hair Love

Det är då hennes far märker vilken krigszon dotterns hår har utvecklat sig till. Så han försöker omedelbart lösa problemet. Men han inser snart att det inte är så enkelt att kamma sin dotters hår som han ursprungligen trodde. Han börjar till och med tänka att den lilla flickans hår utgör en kamp som inte kan vinnas.

Denna situation får både Zuri och hennes far att känna sig ledsna och de är på väg att ge upp. Lyckligtvis får de en bra idé: att följa steg-för-steg-instruktionerna från videon som Zuris mamma tidigare spelat in. Framgång! Efter mycket ansträngning och engagemang lyckas fadern ge sin dotter en underbar frisyr!

Den mest emotionella delen i filmen kommer under den sista scenen. I den här scenen ser vi Zuri och hennes far komma in på ett sjukhusrum för att besöka Zuris mamma som har cancer. Och på grund av behandlingen har hon tappat sitt eget hår. Slutligen kramar familjemedlemmarna om varandra och det visar sig att allt sker just under den dagen då modern får komma hem. De lämnar tillsammans sjukhuset bakom sig och lever, får vi glatt förmoda, lyckliga i alla sina dagar.

Lektioner bakom berättelsen

Det finns många lektioner gömda inuti Hair Loves vackra historia. En av de viktigaste är att varje person är värd att älskas, oavsett hur de ser ut. Detta är ett meddelande om självacceptans och hjälper människor med alla hårtyper att hävda sin egen identitet.

Dessutom, med Zuri som huvudperson, arbetar filmskaparen för att öka medvetenheten om karaktärsdragen hos naturligt afrikanskt hår. Generellt presenteras detta ämne sällan på filmduken.

Dessutom ser vi genom olika scener värdet av uthållighet och ansträngning. Med uthållighet och motivation lyckas fadern till sist kamma sin dotters hår korrekt.

En scen ur Hair Love

Hair Loves stora framgång

Det råder ingen tvekan om att Hair Love har haft stor framgång och har påverkat delar av samhället. Men vad många inte vet är att den här animerade filmen blev möjlig genom donationer från människor på Kickstarter. Faktum är att den samlade in ännu mer pengar än vad folk förväntade sig, och kan idag ses gratis på internet.

Dessutom gillade publiken och kritiker Hair Love så mycket under dess premiär att de också publicerade en bok som berättar den här underbara historien. Vashti Harrison slutförde illustrationerna för den.

Vi vet också att streamingtjänsten HBO Max har godkänt skapandet av en serie som heter Young Love. Och den är inspirerad av denna redan kända och populära animerade kortfilmen. Äventyren med lilla Zuri och hennes familj kommer förmodligen att ge dig mycket att prata om!

  • Cherry, M, A. (2019). Hair love: A celebration of daddies and daughters everywhere. UK: Penguin Books.