Lär dina barn vikten av uthållighet

Nu för tiden ska allt ske omedelbart på en gång, och vi har ofta ett oändligt antal möjligheter till vårt förfogande, något som gör det mindre och mindre viktigt att anstränga oss för att uppnå det vi vill ha. Detta är inte ett bra budskap för våra barn. Vi måste lära dem vikten av uthållighet.
Lär dina barn vikten av uthållighet
Fátima Servián Franco

Skriven och verifierad av psykologen Fátima Servián Franco.

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2020

Att lära barn om vikten av uthållighet är betydelsefullt eftersom det uppmuntrar dem att följa sina drömmar och övervinna motgångar. Det här är en värdefull värdering som blir allt viktigare för varje dag.

Uthållighet innebär att inte ge upp när man strävar efter att slutföra det man har påbörjat. Man kan se det som en attityd eller en åsikt. Vi kan också definiera det som att göra något permanent eller under lång tid.

Är det här något som karakteriserar samhället vi lever i? Det är svårt att tro det. Faktum är att dagens värld kännetecknas av konstant förändring och tvära kast.

Det som inte är användbart ersätter vi till slut. Det som gör oss uttråkade byter vi ut mot något bättre. Omedelbar tillfredställelse av våra behov kombinerat med det stora utbudet som finns har gjort att vi inte längre vill behöva anstränga oss för att uppnå våra långsiktiga mål.

Det är därför uthållighet har blivit ett så viktigt ämne i våra barns uppfostran. Det är en viktig kvalitet för att undvika frustration som följer med ouppfyllda drömmar. Uthållighet kan också bekämpa den osäkerhet som skapas av ständigt skiftande planer och målsättningar.

Härnäst kommer vi att visa några sätt att lära dina barn om vikten av uthållighet. Vi kommer också att gå in på varför det är så värdefullt.

Fördelar med att lära barn vikten av uthållighet

Vi vet att uthållighet är en mycket positiv egenskap som kan få oss att känna oss tillfredsställda och nöjda på djupet. Men det betyder inte att det är en värdering som är lätt att förmedla.

Hur kan vi förklara för andra hur bra det är att verkligen anstränga sig och arbeta hårt? Särskilt när det är så lockande att istället ta den enkla vägen för att nå våra drömmar?

vikten av uthållighet: barn leker med byggleksak
För att göra det krävs en mycket grundlig och samvetsgrann plan där föräldrar och lärare måste samarbeta. Dessa är fördelarna som barn kan få ut av att lära sig uthållighet:
  • Bättre prestationer i skolan och arbetslivet. För att klara sig bra i skolan eller på jobbet är det viktigt att anstränga sig i det vi gör och inte ge upp efter den första besvikelsen eller det första misslyckandet.
  • Djupa och långvariga sociala relationer. Nu för tiden hotas vänskaper och romantiska relationer av sociala medier. De flesta har nu för tiden ett gäng virtuella vänner som de väldigt gärna vill vara med. Det beror på att verklig vänskap kan vara svår att både skapa och upprätthålla. Verklig vänskap slutar lätt efter olösta konflikter och tvister.
  • Känslomässig tillfredsställelse och en bättre självkänsla. Få saker ger större tillfredsställelse än att uppnå ett mål efter att ha arbetat hårt. Detta får individer att inse sitt eget värde. De har förverkligat en dröm, vilket har en positiv inverkan på deras självkänsla.
  • Barnet uppnår lättare framgång inom sport, skola och livsmål: Både i tävlingar och i livet är det viktigt att arbeta varje dag i ens strävan efter personlig utveckling och förbättring.

Lekar som främjar uthållighet hos barn

Spel, lekar och aktiviteter är viktiga för att överföra kunskap och värderingar till barn. Genom enkla och roliga spel kan du betona vikten av uthållighet, nästan utan att de inser det.

Här är några exempel:

Bygga pyramider eller slott

Byggleksaker är ett bra verktyg som visar på värdet av uthållighet. Låt ditt barn bygga en pyramid med plastkoppar. Om han eller hon är lite äldre kan du byta ut kopparna mot spelkort och låta barnet bygga korthus.

Du kan göra spelet lite mer tävlingsinriktat genom att dela in barnen i två lag. Vinnarna blir de som kan bygga en viss modell av ett hus, slott eller pyramid.

De kommer förmodligen inte att få till det på rätt sätt vid första försöket och för de som inte är väldigt kreativa kommer det förmodligen att bli lite svårare. Det är definitivt en bra lek som kommer lära dem att inte ge upp och att avsluta det de har påbörjat.

Jenga

Jenga är ett klassiskt spel och en perfekt utmaning för att träna upp barns uthållighet. Att lära sig att ta bort brickorna utan att riva ner hela tornet är ganska svårt för många.

Det kräver stor koncentration, och spelarna måste vara smarta nog att komma på en strategi så att motståndarna river tornet istället för att de själva gör det.

vikten av uthållighet: barn löser problem

Uthållighet på TV och film

I de tecknade filmernas värld finns det många roliga historier som kan uppmuntra barn att vara uthålliga. En av dem är en väldigt känd berättelse som du förmodligen inte har tänkt på: ekorren från filmen Ice Age.

I filmen och i alla dess uppföljare reser ekorren världen runt för att mot alla odds få tag i sitt dyrbara ekollon. Om det inte är uthållighet vet vi inte vad som är det!

Det finns många andra animerade berättelser på internet som är väldigt lämpliga för barn. Med hjälp av vissa karaktärer kan du överföra budskapet om uthållighet till dina barn på ett pedagogiskt sätt.

Slutligen är det också möjligt att lära dina barn andra hälsosamma vanor som kan hjälpa dem att förstå vikten av uthållighet, till exempel genom att sätta realistiska mål, dela upp dem i mindre steg och, sist men inte minst, belöna dem för att de anstränger sig och försöker, istället för vad de presterar.

På så sätt ger du dina barn verktyg som hjälper dem att utveckla självkontroll och får dem att växa som individer. När barn lär sig att vara uthålliga har de en ständig önskan att förbättra sig och låter inte motgångar stå i vägen för deras drömmar.

Ta dig tid och lär dem denna värdefulla värdering – du kommer att märka vilken inverkan det kommer ha på dem i längden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.