Du lever, är modig och triumferar över bröstcancer

Bröstcancer är orättvist. Här är ett öppet brev till alla drabbade och en påminnelse att dina nära och kära finns vid din sida.
Du lever, är modig och triumferar över bröstcancer
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Min avsikt med det här brevet är inte att säga alla de saker som människor säger till de som har bröstcancer, som i slutänden är meningslösa och tomma. Det är min djupaste önskan att verkligen hjälpa och stödja dig. Min önskan är att varje ord jag säger ska få dig att känna något djupt inom dig. Jag vill inspirera dig.

Bröstcancer är inte rättvist, men du har styrkan att ta dig an sjukdomen och övervinna den.

Minns du dagen din kropp förråde dig? Ja, jag vet att du tycker att det är ett svek, för du vet inte varför det hände. Det är omöjligt att förstå varför bröstcancer dyker upp, när det enda den gör är att skrämma och förstöra.

Ditt liv förändrades över en natt. Plötsligt fann du dig själv mitt i ett krig som du aldrig kunnat föreställa dig, med vapen du inte vet hur du ska använda. Och du har ingen aning om hur länge kriget kommer att fortsätta…

Det är svårt. Det är en väg som ingen vill gå. Tusentals män och kvinnor ställs inför den, medan miljontals andra aldrig behöver. Det finns dagar då du frågar dig själv om det är värt kampen – om du kommer ut segrande – eller om du bara ska låta naturen ta ut sin rätt…

Uppmuntrande vänner skrattar ihop.

Jag vill berätta vad du är

Jag vill inte att du ska behöva vara ensam i denna kamp. Att hitta viljan att gå vidare är så svårt när du känner att all styrka är borta. Men allt du behöver finns inuti dig. Och resten av oss finns här för att påminna dig om det.

Du är modig. Såklart du är! Att vara modig är att gå vilse på vägen och möta din värsta rädsla, men veta att du kan övervinna den eftersom den är en del av dig. Du har fått ett hårt slag inifrån, men du är fortfarande här. Du och din kropp kan möta varandra och möta denna attack.

Stark, du är också stark. Ofta kommer du på dig själv med att tro det precis motsatta. Det känns som att din kropp är ömtålig och försvagad från behandlingen, och det är sant. Men du har fortfarande gott om styrka inom dig.

Glöm aldrig att varje svårt ögonblick du tar dig igenom är ännu en liten seger. Ge dig själv ett erkännande. Du förtjänar det.

Du är kapabel. Till vad som helst och allting. Utmaningarna finns där – de existerar. Det är bröstcancer. Det är stort, och du måste acceptera det. Men det definierar dig inte.

Du vet att det kommer att vara en del av din berättelse, men det är inte hela din historia. Du är så mycket mer än det här.

“Efter att ha haft cancer kan jag säga att det är viktigt att veta att man fortfarande är samma person efteråt.”

-Kylie Minogue-

Jag vill berätta för dig vad du har

Du vet att vi finns här för dig. Du vet våra namn och varför vi älskar dig så mycket. Vi har så mycket att ge dig, och vi ber inte om någonting i gengäld:

  • Stöd. Det finns så många av oss som vill hålla din hand och följa med dig på denna läskiga väg. Vi kan också, så snälla lita på oss.
  • Skydd. Vi vill omfamna dig när du behöver tröst. Du har rätt i att känna att din värld har blivit mörk. Du får lov att gråta så ofta du vill. Men vi finns här, och vi har rätten att trösta dig. Låt oss vara din lilla biktstol. Du behöver en känslomässig tillflykt, ett säkert ställe, och vi vet hur man bygger det.
Man kramar om fru med bröstcancer.
  • Verktyg. Vi är ditt svärd och din sköld. Låt oss vara din rustning. Drick oss som en magisk dryck. Vi vet att vi inte kan gå igenom det här åt dig. Men vi kan åtminstone gå igenom det med dig.
  • En armé. Det finns tusentals som du som kämpar mot bröstcancer. Vi vill inte att du ska vara på frontlinjen. Vi vill omge dig likt en armé som skyddar sin befälhavare.
  • Minne. Bröstcancer definierar inte vad du är. Nej, du är en mamma, vän, läkare, ekonom, syster, dotter… Du har hobbyer, intressen, anekdoter. Du har ett förflutet och, viktigast av allt, du har en framtid. Vi vill påminna dig om allt du var och fortfarande är. Bröstcancer definierar dig inte – vi tillåter inte det.

Jag vill berätta vad bröstcancer inte har tagit från dig

Bröstcancer har inte berövat dig på din kvinnlighet. Att vara kvinna handlar inte bara om att ha en feminin kropp. Det handlar om mer än det. Bröstcancer påverkar både män och kvinnor – sjukdomen har inget kön.

Bröstcancer har inte berövat dig på din skönhet. Din kropp har förändrats – den bekämpar en attack från insidan. Den kan aldrig bli densamma igen, men din skönhet är fortfarande kvar. Om någon inte kan se det är det deras förlust.

Bröstcancer har inte berövat dig på ditt leende. Det finns fortfarande saker som kan få dig att le. Använd det till din fördel.

De små saker som omger dig kan också överraska dig. Det är ofta de små detaljerna som ger oss ett leende när vi minst väntar oss det. Titta på oss när du behöver en påminnelse om hur modig du är och hur mycket du har. Vi hjälper dig att komma ihåg att det är så mycket mer än vad du har förlorat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.