Pedagogiska kortfilmer som ingjuter goda värderingar hos barn

Idag berättar vi om åtta fina kortfilmer du kan se med dina barn. De ingjuter goda värderingar som alltid kommer att sitta kvar som vägledning i livet.
Pedagogiska kortfilmer som ingjuter goda värderingar hos barn

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2024

Film är ett av de bästa verktygen vi har för att sätta oss in i andra människors verklighet. De kan verkligen lära oss att uppskatta livet ur andra perspektiv. Det är också ett perfekt sätt att tillbringa kvalitetstid med våra barn. Detta samtidigt som vi kan lära dem insikter som hjälper dem att bli bättre som människor. Så läs vidare och upptäck några kortfilmer som kan vara till hjälp när du vill ingjuta goda värderingar hos barn.

Att vara goda människor med moraliska värderingar går utöver gott uppförande. Det handlar bland annat om att känna empati med andra människors smärta och motgångar. Det handlar också om att lära sig att vara respektfull och ömsint mot andra. I det avseendet är följande kortfilmer idealiska att se tillsammans med barn och sedan tillsammans reflektera över argumenten i dem. Se en film i taget och ta en stund tillsammans för att prata om vilka tankar som dyker upp.

Åtta kortfilmer som kan hjälpa dig att ingjuta goda värderingar hos dina barn

Att utnyttja den pedagogiska kraften i kortfilmer är en bra idé när det gäller att förmedla livslärdomar som ingjuter goda värderingar hos barn. Samtidigt som de är underhållande, går handlingen i filmerna utöver det roliga och inbjuder både vuxna och barn att fundera över våra och andras liv.

Här är några kortfilmer som kan hjälpa dig att ingjuta goda värderingar hos barn.

1. Det lätta livet

I livet är saker och ting inte alltid så lätta som vi vill att de ska vara. Ofta måste vi anstränga oss för att uppnå våra mål. Handlingen i denna kortfilm kretsar kring en liten flicka som har en docka som gör alla hennes läxor. Detta för att den lilla flickan ska kunna spela tv-spel så mycket hon vill.

Men denna brist på ansträngning leder till konsekvenser som snart börjar påverka hennes liv. Denna kortfilm uppmanar barn att reflektera över värdet av ansträngning för att uppnå sina mål så att de kan mogna genom engagemang och lära sig att förbättra sig själva utan att vara beroende av att andra människor gör allt för dem.

2. Presenten (med engelskt tal och svensk textning) 

Den här kortfilmen, som vunnit priser från olika festivaler runt om i världen, inbjuder oss att fundera över fysiska funktionshinder ur ett barns synvinkel. Den följer historien om en pojke som älskar tv-spel och hans lilla hundvalp, som båda delar ett funktionshinder som gör vardagen lite mer komplicerad.

Genom sin handling låter denna kortfilm barn reflektera över kraften i självacceptans, motståndskraft och respekt för andra människor oavsett deras begränsningar.

3. Den sista stickningen

Ansträngning och engagemang är grundläggande pelare i varje persons liv för att uppnå mål. Men gränser och att veta när man ska ge upp inför möjliga hinder eller faror är också grundläggande.

Med denna vackra kortfilm får barn lära sig att det ibland, för deras eget bästa, är viktigt att inse när man ska dra sig tillbaka i tid utan att det är ett nederlag man behöver skämmas över.

Här är ännu en fin film som inbjuder till eftertanke: Disney- och Pixar-kortfilm som hjälper en att förstå autism

4. Noll (med engelskt tal och svensk textning)

Sårande kommentarer och diskriminering är vanliga problem i de flesta skolor som måste utrotas hemma. Den här kortfilmen kretsar kring Nolla, som har nummer noll, och som måste utstå andras förlöjligande på grund av sitt låga värde.

Men trots mobbningen han blir utsatt för så vet Nolla att han måste hitta glädje i de små sakerna som livet har att erbjuda. Han går igenom flera motgångar genom vilka han inser det stora värde han faktiskt har, och med hjälp av en speciell person som uppskattar i honom vad andra vägrar att se.

5. Piper

Att lämna vår komfortzon för att ge oss in i nya utmaningar är en rädsla som vi alla någon gång möter. Men bortom de rädslor som kan få oss att ge oss ut i det okända, är det viktigt att hitta den inre styrka som krävs för att inte ge upp.

Den här kortfilmen av Pixar berättar historien om lilla Piper, en blyg liten fågel som är rädd för att lämna sitt bo för att jaga musslor på stranden som de andra fåglarna. Det är ett förslag som uppmanar barn att inte ge upp och lär dem att det kan vara roligare och mer spännande att möta dessa rädslor än att stanna på sin trygga plats.

6. Sträck dig ut

Solidaritet och altruism gentemot andra är värderingar som vi bör odla ända från barndomen. Detta lär barn att vara empatiska i orättvisa situationer. I denna otroliga kortfilm får vi följa en person som befinner sig på vandring till fots i en nästan utdöd öken på jakt efter lite vatten för att släcka sin törst.

Men till vår stora förvåning, när han äntligen hittar det han velat ha så mycket, har han inga betänkligheter att ge bort sin dyrbara skatt till någon som behöver den mer än han gör. Eftersom vi belönas för de goda gärningar som vi gör i livet som kommer från hjärtat, belönas hans solidaritetshandling. Reach är en berättelse där barn får lära sig att dela med sig av vad de har till de som behöver det.

Här är några fler tecknade kortfilmer för dig och barnen: 8 tecknade kortfilmer som hjälper barn att hantera känslor

7. Delvis mulet

Denna vackra kortfilm från Pixar lär barn om värdet av vänskap och lagarbete. Den berättar historien om en stork och ett moln som blir goda vänner när de delar med sig av sitt arbete med att skapa och föra barn till sina nya lyckliga föräldrar.

Det är en vänskap som är så uppriktig och ren att den har kraften att övervinna även de svåraste hindren. Det är en utmärkt kortfilm för att lära barn att att ta vara på sina vänner och acceptera dem som de är, oavsett deras dygder och brister.

8. Till fåglarna

Diskriminering, utanförskap och stereotyper är negativa attityder som vi aldrig bör tillåta. Detta är ännu viktigare i en värld där skillnad är det som gör var och en av oss unika och speciella.

Den här kortfilmen tar upp frågan om respekt för andra ur ett roligt perspektiv. Den uppmanar barn att alltid respektera alla människor, oavsett kroppsbyggnad eller särdrag, genom att lära ut att vi alla förtjänar att bli behandlade med respekt och att vi inte ska bli dömda på grund av vår natur.

Varsågod och titta på dessa kortfilmer som kan ingjuta goda värderingar hos våra barn

Nu när du känner till några av dessa fina kortfilmer som kan hjälpa dig att lära ut positiva värderingar till dina barn, är det dags att välja dina favoriter och organisera en filmkväll med dina barn. Detta är inte bara ett tillfälle att dela kvalitetstid med familjen, utan ni kommer också att lära er fantastiska livslärdomar som kommer att stanna hos både dig och dina barn för alltid.

Slutligen, pausa efter vare film och lyssna på dina barn när de funderar över det de just har sett. Detta är viktigt för att barnen ska kunna internalisera och förstå alla reflektioner som delas i kortfilmerna. Denna stund ger dem tillfället att prata med dig med sina egna ord om vad de förstått. Samtidigt kommer du som förälder att kunna komplettera budskapet med dina åsikter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barros C. Barros R. (2015). Los medios audiovisuales y su influencia en la educación desde alternativas de análisis. Revista Universidad y Sociedad7(3), 26-31. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202015000300005&lng=es&tlng=es
  • Moreno Sánchez M. (2018). Valores y universo Disney: Análisis de las películas galardonadas con los premios Óscar desde el punto de vista de su influencia educativa. Universidad de Granada; 2018. Recuperado de: https://digibug.ugr.es/handle/10481/48899
  • Pulido Polo, Marta (2016). El cine en el aula: una herramienta pedagógica eficaz. Opción, 32(8),519-538. ISSN: 1012-1587. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31048481031

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.