5 viktiga barndomsminnen för dina barn

5 viktiga barndomsminnen för dina barn
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Minnen från vår barndom hjälper oss att skapa ett mentalt fotoalbum av viktiga livserfarenheter. Att upptäcka vilka barndomsminnen som är viktiga hjälper oss att erbjuda våra barn det bästa stöd de behöver för sin utveckling.

Vi har alla ögonblick som vi kommer i håg med glädje från vår barndom. Vi lagrar scener som av en eller annan anledning belyser en tid före och efter något i våra liv. Denna samling av minnen innehåller bra minnen och dåliga minnen, spännande stunder och skrämmande stunder med.

Men en sak är säker: Barndomsminnen är en del av vår livshistoria. Och de är en del av det vi kommer använda för att skapa våra egna personligheter.

Det finns 5 grundpelare som utgör våra barndomsminnen. De tjänar som en guide till hur världen är och hur vi passar in i den.

Vår tid som barn är ett viktigt steg i våra liv, och skapandet av meningsfulla minnen kommer att pågå hela tiden under dessa år.

Skapa viktiga barndomsminnen för dina barn

Lek

Vi vet alla vikten av leken i våra barns utveckling. Men att leka med våra barn är inte bara ett verktyg för sin utveckling – det är en möjlighet att njuta av och koppla av tillsammans.

Att lära dina barn hur man spelar spel i tidig ålder hjälper dem att bekanta sig med de olika rollerna hos föräldrar och barn. Det kommer också att bidra till deras inlärning och problemlösningsstrategier och ge dem värderingar och insikt i sociala normer.

Barn lagrar minnen av vad de leker under barndomen, och med vilka de leker med.

pappa och barn gungar tillsammans


Emotionell intelligens

Barn lär sig att hantera sina egna känslor genom att observera hur vi hanterar våra egna. Vi måste hjälpa dem att hantera sina känslor istället för att tysta dem. Att möta sina känslor snarare än att springa från dem.

Som vuxna ser vi tillbaka och ser vem som var med oss ​​när vi var ledsna. Vi kommer ihåg vem som hjälpte oss att hantera vår ilska. Och vi kommer ihåg vem som var stolt över oss när vi gjorde en stor prestation.

Det här är alla läxor i att hantera våra känslor som vi lär oss genom våra minnen. Det här är det känslomässiga band som vi knyter och formar med våra barn. Det är ett band som vi medvetet måste skydda och vårda.

“Det fanns stunder då, i nattens tystnad, alla hans minnen svepte över honom med samma vikt som en barnsång.”

Antonie de Saint-Exupéry

Barndomsminnen för sociala färdigheter

Familjen är ett barns första sociala sammanhang. Vi beger oss ut i världen med de sociala färdigheter som vår familj lärde oss hemma. Saker som att be om tillstånd eller förlåtelse, säga jag älskar dig, lyssna på andra… Lärandet fortsätter allteftersom barn interagerar i olika sammanhang.

Till exempel vid sammankomster med den utökade familjen, gå och handla mat, leka i parken etc. Dessa erfarenheter blir till minnen som har en avgörande roll i barns sociala utveckling.

Autonomi och självständighet

Att kunna göra saker på egen hand, och att komma ihåg vem som lärde oss hur man kommer upp på fötter igen när vi trillar ner… Det här är autonomi.

Minnena från de tider vi fick tänka själv, bestämma oss själva och helt enkelt vara oss själva, följer med oss ​​in i vuxenlivet. Vi blir människor med extraordinära förmågor för att få det vi vill ha.

Kanske dessa minnen förblir dolda, men deras konsekvenser är på lång sikt mycket viktiga i våra vuxna liv.

pojke och flicka tar kort på varandra


Barndomsminnen av kärlek

Kanske det viktigaste och mäktigaste minnet vi har är av den kärlek vi kände under vår barndom. Att känna och ta emot kärlek är något vi förstår först och främst i vår familj. Därför bör vi som föräldrar vara uppmärksamma och påminna våra barn om kärlekens betydelse.

Vi är deras förebilder när det kommer till kärlek: Bland partners, syskon, föräldrar och barn. Våra barn kommer ihåg de uttryck av kärlek som de ser i sitt hem. I sin tur demonstrerar och mottar de kärlek på det sätt de lärde sig under barndomen.

Misstag, rädslor och misslyckanden utgör också en del av vår lilla barndom (och livet). Därför är det viktigt att utnyttja dessa 5 viktiga grundpelare så att dina barn kommer att vara väl förberedda att möta och hantera dem.

Vi kan inte kontrollera vilka saker våra barn kommer ihåg, och det är möjligt att det är den bästa delen. Vi vet inte vilka saker som idag kommer att vara viktiga för dem imorgon. Allt vi kan erbjuda dem är ett brett utbud av erfarenheter som hjälper dem att möta livet och njuta av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.