Moderskärlek är något oerhört speciellt

Har du någonsin undrat hur en mamma kan känna så starkt för sina barn? Moderskärlek är så ren och naturlig att det kan vara svårt att sätta ord på den.
Moderskärlek är något oerhört speciellt
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 april, 2019

När vi blir äldre inser vi att moderskärlek är något oerhört speciellt. Den är starkare än någon annan känsla på jorden.

När vi är små är det ibland svårt att förstå en kärlek som är så stark som den som våra mödrar känner för oss. Det är en känsla som helt enkelt verkar naturligt, men vi förstår den inte till fullo.

Denna förståelse börjar så småningom gå upp för oss, särskilt om vi är kvinnor och har turen att själva bli mödrar någon gång i våra liv.

Det är då att vi inser att det inte finns någonting på jorden som är lika starkt som moderskärlek. Vi börjar förstå våra egna mammors liv och upplevelser.

Moderskärlek är unik och oförglömlig

Tills vi själva blir mammor, finns det många saker vi inte tror på. Det verkar till exempel omöjligt att de kan komma ihåg så mycket om våra liv och våra syskons liv.

Ändå kommer vi inse att kärleken är äkta. Det är som om alla mammor får någonting inplanterat när hennes barn är födda. En enhet som låter henne lagra och återkalla varje enskild sak som händer i deras liv.

Varje mamma är både unik och oföränderlig. Hennes kärlek till hennes barn är evig kommer alltid att förbli densamma. Den är tillräckligt stark och tillräckligt stor för att övervinna allt som står i vägen för hennes barns lycka.

Även om hon kan skälla och gorma, finns det ingen i hela världen som kan älska på ens nästan samma sätt som kvinnan som gav oss livet.

en mammas kärlek: mamma kysser spädbarn

Kärlek från första ögonkastet

När du blir mamma inser du att det finns en sådan sak som kärlek från första ögonkastet. Och även innan du har ditt barn, kommer du att kunna älska honom eller henne mer än någon annan i världen när bebisen växer i din mage.

Det är en känsla som börjar omedelbart, som en strömbrytare slås på i din själ som aldrig kommer att stängas av.

Förutom att vara helt unik, varar en mammas kärlek o all evighet. Det är en perfekt anslutning som aldrig kan tas tillbaka. Det är vid denna tidpunkt i våra liv som vi vet att vi skulle ge våra barn vårt liv om vi var tvungna att.

“En mors kärlek är frid. Det behöver inte förvärvas, det behöver inte förtjänas.”

Erich Fromm

Moderskärlek är ovillkorlig

Alla mammor älskar sina barn oavsett vem de är eller vilka omständigheter de befinner sig i. Ett barn behöver inte förtjäna sin mammas kärlek. Det är något som kommer naturligt.

Och när antalet barn ökar, så ökar även mängden kärleken hon känner. Detta säkerställer att de alla kommer att känna den känsla av trygghet som moderskärlek erbjuder.

När en kvinna väntar barn är en av hennes största rädslor att hon inte kommer att kunna känna den speciella moderskärleken. Men den visar sig komma så naturligt att hon börjar lära sig något som är viktigt även när barnet är i livmodern. Ingen annan kan älska någon på samma sätt eller så intensivt.

Barnet börjar ta upp utrymmen som modern aldrig visste existerat tidigare, tills hon inser något viktigt. Det finns inget att lära sig när det gäller att älska och ta hand om ett barn. Naturen visar oss att moderskapet är instinktivt och komplett. Du behöver helt enkelt lära dig att njuta av det.

mamma kramar om flicka

En outtömlig trygghetskälla

Känslan av trygghet som en mamma ger sina barn är en viktig biologisk mekanism. Dess syfte är att hjälpa barn att anpassa sig till den här nya världen.

Eftersom de är nyfödda, försvarslösa och oförmögna att överleva utan att få mat och skydd, kommer denna känsla av trygghet direkt från deras mamma.

Det har bevisats att en kvinnas kropp och hjärna båda förändras när de blir mamma. Dessa förändringar utvecklas för att hjälpa henne att vårda och skydda sina barn. Det är detsamma i hela djurriket.

Vi pratar om en ovillkorlig kärlek, en som växer för var dag. Moderskärlek är något vi bör vårda och alla lära oss att värdesätta.

Oavsett våra handlingar kommer våra mammor alltid att älska oss ännu mer än de någonsin kan älska sig själva.

Moderskap är något så speciellt, rent och naturligt att du helt enkelt måste uppleva det och dras med av den för att veta vad det verkligen betyder att älska och bli älskad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.