Parmesanost under graviditeten: är det säkert?

Att äta parmesanost under graviditeten kan vara farligt om den inte är tillverkad på rätt sätt. Vi berättar vad du ska titta efter när du köper den.
Parmesanost under graviditeten: är det säkert?

Senaste uppdateringen: 24 juli, 2024

Det är klokt att undersöka säkerheten med att konsumera parmesanost under graviditeten. Detta är särskilt viktigt eftersom denna typ av ost tillverkas på obehandlad mjölk, vilket är kopplat till vissa risker för infektioner under detta skede av livet. Tillverkningsmetoden kan dock minska risken för både mamma och barn.

I den här artikeln ger vi dig den information du behöver för att klargöra om du säkert kan inkludera parmesanost i din kost under graviditeten. Du får lära dig hur du identifierar vilka alternativ som är säkra samt andra försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till gällande denna ost. Slutligen ska vi också berätta om de näringsmässiga fördelarna det kan ge.

Kom alltid ihåg att rådgöra med din förlossningsläkare om införandet av vissa livsmedel för att säkerställa en hälsosam meny under graviditeten.

Är parmesanost säkert under graviditeten?

Parmesanost är säkert under graviditeten när du konsumerar den under vissa särskilda förhållanden. Detta beror främst på mjölken som den är gjord av, som är rå eller opastöriserad.

Likaså är mängden vatten som blir kvar i parmesanost efter bearbetning mycket låg, vilket förhindrar tillväxten av vissa bakterier som kan påverka hälsan hos den gravida kvinnan.

Men äter du ostar med en hög vattenhalt och som dessutom inte är pastöriserade, bidrar detta till risken för utbrott av vissa infektionssjukdomar som kan skada både dig som mamma och barnet. Denna grupp inkluderar bland annat färska “färdiga” ostar, såsom ricotta, mozzarella, Burgos, ostpålägg och getost.

Av denna anledning är pastörisering en grundläggande process vid framställning av färskost. Att applicera värme mellan 160 och 195 °C under några sekunder garanterar förstörelsen av patogena bakterier.

Vissa organisationer har rapporterat fall av listerios, en infektion som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes. Enligt en grupp experter i tidskriften Acta Agronomica är denna bakterie resistent och anpassar sig till alla förhållanden utom om produkten har lågt vatteninnehåll. Väldigt höga eller låga temperaturer kan också förstöra den.

Vilken typ av ost är parmesan?

Som vi nämners ovan är parmesan gjord på obehandlad mjölk och genomgår en mognads- eller mognadsprocess i minst 1 år. Under denna tid tappar osten vatten tills den når en halt på mellan 26 % och 34 %. Av denna anledning är denna ost klassificerad som en hård, granulär ost.

Listeria monocytogenes, som kan växa vid olika nivåer av surhet och i frånvaro av syre i livsmedel med höga saltkoncentrationer och under kylning, kan inte växa vid de vattennivåer som finns i parmesanost.

Hälsomyndigheterna kräver dock minst 60 dagars mognad för att parmesanost ska anses vara säker mot denna bakterie och låta den marknadsföras. Dessutom ska det på etiketten stå att osten är gjord på obehandlad mjölk men har mognat i minst två månader.

Varför skydda gravida kvinnor från ostar kontaminerade med listeria?

Gravida kvinnor är i högriskgruppen för listerios eftersom deras immunförsvar blir försvagat av hormonella förändringar.

Enligt Elika Seguridad Alimentaria kan denna sjukdom vara allvarlig under graviditeten, eftersom mamman kan överföra den till sitt barn genom moderkakan och orsaka skador, missfall eller blodförgiftning vid födseln, även om mamman inte har några symtom på sjukdomen.

Opastöriserad obehandlad mjölk och mjuka och halvmjuka ostar gjorda på denna typ av mjölk är bland de livsmedel som innebär störst risk för kontamination av L. monocytogenes .

Hur man identifierar om osten har mognats ordentligt

Om du vill äta parmesanost och du är gravid är det bästa du kan göra att lära dig att identifiera om en ost har mognats ordentligt. För att göra det uppmanar vi dig att följa förslagen nedan.

Produktetikett

  • Kontrollera produktens natriumvärde.
  • Bekräfta klassificeringen av osten, som ska vara hård eller extra hård.
  • Kontrollera etiketten där ostens egenskaper beskrivs.
  • Observera vattenhalten, som bör vara i intervallet 26 % till 34 %.
  • Kontrollera mognadstiden, som bör vara minst 60 dagar.
  • Se till att du vet vilken typ av mjölk som använts i produktionen, antingen rå eller pastöriserad.

Äkthetsstämpel när det gäller parmesanost

  • Verifiera att det finns ett produktionsdatum på etiketten.
  • När det gäller parmesan, leta efter stämpeln tryckt med märkningen “Parmigiano Reggiano”.

Sensoriska egenskaper som avslöjar mognad

  • För 3-årig parmesan, förvänta dig en arom av muskotnöt eller torkade druvor.
  • Utvärdera aromen, som är stark och långvarig, varierande med mognadstiden.
  • Observera ostens konsistens, som ska vara hård, granulerad och lämplig för rivning.
  • För 2-årig parmesan, leta efter närvaron av vita kristaller, resultatet av nedbrytningen av proteiner till fria aminosyror, ansvariga för ostens starka smak och lukt.

Vilka andra försiktighetsåtgärder bör vidtas med parmesanost?

Utöver uppmärksamhet gällande listeriakontamination finns det andra åtgärder att ta hänsyn till när det gäller parmesanost, som också är relaterade till tillverkningsprocessen. Under denna process nedsänks osten i en havssaltlösning i 24 dagar, vilket avsevärt ökar koncentrationen av natrium.

När osten torkar ut blir mjölkfettet mer koncentrerat, vilket höjer nivåerna av mättat fett och kolesterol.

Data från USA:s jordbruksdepartement (USDA) bekräftar att en portion ost på 30 gram ger 335 milligram natrium och 4 gram mättat fett (av totalt 7 gram fett), tillsammans med 20 milligram kolesterol. Av denna anledning är det inte en bra idé att äta för mycket parmesan.

Gravida kvinnor bör hålla sig till en portion på mellan 30 och 40 gram max 3 till 4 gånger i veckan. Tänk också på att detta endast gäller om din förlossningsläkare och nutritionist godkänner detta.

Se också till att inte konsumera kanterna på osten. Dessa kan nämligen vara förorenade med andra råa livsmedel som tillkommit när osten skurits eller rivits.

Näringsfördelar med parmesan

Enligt USDA kan en 30 grams portion parmesan ge en gravid kvinna 10 gram protein, 7 gram fett, 335 milligram kalcium, 130 milligram fosfor, 58 mikrogram vitamin A, 18 mikrogram betakaroten och 5,5 internationella enheter vitamin D. Antalet kalorier är 111.

Det är dock viktigt att vara medveten om intaget av natrium och mättat fett som det kan ge din kropp. Din nutritionist och obstetriker kan ange lämpliga portioner beroende på ditt graviditetsstadium och ditt hälsotillstånd.

Att komma ihåg om parmesanost under graviditeten

Välj en parmesanost med ett mognadsdatum på minst 60 dagar. Kontrollera också etiketten för produktionsdatum och vattenhalt, som bör vara mellan 26 % och 34 %.

Serveringsstorleken för en vecka bör vara i enlighet med riktlinjerna för saltintag som du får från din förlossningsläkare och nutritionist. Den distinkta starka smaken av parmesan sticker ut även med små mängder i alla beredningar, så du behöver egentligen inga stora mängder för att få avnjuta dess smak. Gratänger eller ugnsbakade recept som involverar upphettning säkerställer ytterligare ostens säkerhet, särskilt efter hantering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.