Kan man äta mozzarella när man är gravid?

Det är okej att äta mozzarella när man är gravid så länge osten uppfyller vissa produktionskrav. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Kan man äta mozzarella när man är gravid?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Mozzarella är en av de bästa ostarna du kan äta. Den innehåller proteiner med högt biologiskt värde och har naturligt en lägre fetthalt än många andra mejeriprodukter. Men många kvinnor frågar sig om det är säkert att äta mozzarella när man är gravid. Sanningen är att inte alla typer av mozzarella kan ätas under graviditeten. Vi kommer att berätta allt du behöver veta på följande rader.

Vissa ostar kan utveckla bakterier som är skadliga för hälsan, till exempel listeria. Det är särskilt skadligt i fallet med gravida kvinnor eftersom det kan äventyra fostrets hälsa. Därmed behöver en rad försiktighetsåtgärder vidtas i detta avseende.

Var kommer mozzarella ifrån?

För att avgöra om en ost kan konsumeras under graviditeten eller inte så måste dess ursprung fastställas. När det gäller mozzarella så är den gjord av mjölk från vattenbuffel eller ko. Här ligger utmaningen i att veta om denna ingrediens har utsatts för en pastöriseringsprocess eller inte. I händelse av att den inte har genomgått värmebehandlingen måste dess förtäring undvikas.

Mozzarellaost och färsk basilika.

Normalt ska märkningen på förpackningen ange om mjölken som produkten är tillverkad med har pastöriserats eller inte. På så sätt är det lätt att skilja på om maten passar. Om denna process inte uttryckligen anges på förpackningen så är det bäst att inte konsumera mejeriprodukter, den kan orsaka problem för fostrets hälsa.

Fördelarna med mozzarella under graviditeten

Som vi diskuterade sticker mozzarellan ut för sitt proteininnehåll. Dessa näringsämnen är väsentliga för att säkerställa utveckling och reparation av vävnader, vilket anges i en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism . Dessutom är de proteiner som hittas i mejeriprodukter av högt biologiskt värde, det vill säga de innehåller alla essentiella aminosyror.

Dess intag kommer att hjälpa fostret att utvecklas positivt, vilket säkerställer dess tillväxt. Om ett underskott i proteinintaget skulle uppstå kan hälsoproblem upplevas för både mamman och barnet.

Dessutom har mozzarella ett betydande innehåll av mättade fettsyror. Även om dessa under de senaste decennierna ansågs vara skadliga för vår kardiovaskulära hälsa så har de nu istället visat sig vara hälsosamma så länge produkten inte har bearbetats industriellt från omättade fettsyror.

Avslutningsvis måste vi lyfta fram förekomsten av kalcium i mat, vilket är nyckeln till att säkerställa en korrekt utveckling av benmassa, vilket framgår av forskning publicerad i Nutrients. För att främja dess absorption kommer frekvent exponering för solljus att bli nödvändig.

Hur man konsumerar mozzarella under graviditeten

En av de positiva aspekterna med mozzarella är att den kan konsumeras på ett antal olika sätt under graviditeten. När du har kontrollerat etiketten för att verifiera att mjölken har genomgått en pastöriseringsprocess är det möjligt att lägga till den i pasta, risrätter, sallader och mer.

Det är en ost med en mycket mild smak och hög elasticitet. Därför kan den vara en del av en stor mängd olika rätter. Det finns till och med olika varianter på marknaden beroende på deras laktoshalt, så du kan hitta produkter som passar dem som är intoleranta mot laktos.

Riskerna med att konsumera mozzarella

Den enda möjliga risken som härrör från konsumtion av mozzarella under graviditeten, så länge den kommer från pastöriserad mjölk, är kostens energivärde. Det är ett livsmedel som ger en betydande mängd kalorier, om den inte konsumeras med måtta kan det leda till en oönskad viktökning som blir högre än vad som är nyttigt.

En capressesallad med tomat, mozzarella och basilika.

I detta avseende rekommenderar vi att du introducerar den i samband med en balanserad och varierad kost, och att du utför lätt fysisk träning på regelbunden basis.

Ostar att undvika under graviditeten

Generellt sett rekommenderar vi att alla gravida kvinnor undviker ost gjord på rå eller opastöriserad mjölk. Dessa produkter kan innehålla skadliga bakterier som orsakar infektioner som påverkar fostret och modern. Bland de ostar som bör undvikas sticker följande ut:

  • Parmesan
  • Lagrade vita ostar
  • Roquefort, gorgonzola och andra blåmögelostar
  • Färskost

Det är möjligt att göra ett undantag med mogna vita ostar, men det enda sättet att konsumera dessa produkter är om de tidigare har tillagats vid höga temperaturer.

Du kan äta mozzarella när du är gravid

Som du har sett är det möjligt att säkert konsumera mozzarella när du är gravid, ja, så länge du är uppmärksam på dess näringsvärde. Det är ett livsmedel som kan ge hälsofördelar, både för mamman och fostret.

Vi rekommenderar att du kombinerar denna ost med konsumtion av andra mejeriprodukter gjorda av pastöriserad mjölk. Yoghurt är till exempel underbart för att förebygga matsmältningsproblem och öka den biologiska mångfalden i tarmfloran. Kefir har också visat sig ge många nyttiga näringsämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Listeria (listeriosis). Junio 2017. Departamento de Salud de Estados Unidos.
  • Food Data Center. Cheese, mozzarella, whole milk. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
  • Harvard T. H Chan. Types of fat. Harvard School of Public Health.
  • NHS. Pregnancy Guide. Foods to avoid. Wales National Health Service.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.