6 roliga sätt att stärka koncentrationsförmågan hos barn

Det råder ingen tvekan om att barn behöver lära sig att koncentrera sig. Det är en nödvändig färdighet för att kunna utföra dagliga uppgifter och är mycket användbart i allmänhet, särskilt när det gäller inlärningsprocesser. Idag ska vi titta på 6 roliga sätt att stärka koncentrationsförmågan hos barn.
6 roliga sätt att stärka koncentrationsförmågan hos barn
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns saker vuxna kan göra för att hjälpa sina barn att stärka koncentrationsförmågan. Men hur vet man om sitt barn har låg koncentrationsförmåga eller om uppmärksamheten är bristfällig? Det är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att observera ditt barn och leta efter vissa tecken. Till exempel:

Om du har lagt märke till något av dessa beteenden är det väl investerad tid att jobba med ditt barns koncentrationsförmåga. Låt oss titta på 6 roliga sätt att stärka koncentrationsförmågan hos barn.

6 roliga sätt att stärka koncentrationsförmågan hos barn

1. Pussel

Pussel är ett bra verktyg för att förbättra koncentrationsförmågan. Det finns några saker att tänka på när du väljer dem. Låt dina barn först välja bilden på pusslet. På det sättet kan du vara säker på att de kommer vara mer intresserade av att slutföra det.

Beroende på barnets ålder kan pussel ha fler eller färre bitar och ha en högre eller lägre svårighetsgrad. Du kan erbjuda support, hjälpa lite, men det är bäst för barn att lära sig att lägga pussel på egen hand.

öka koncentrationsförmågan: barn lägger pussel

2. Göra färdigt alfabetet eller nummerserien

Berätta först för dina barn att du ska rabbla alfabetet högt och i rätt ordning. När de hör att du har hoppat över en bokstav ska de uppmana dig att sluta.

Du kan göra samma sak med siffror. Denna aktivitet är lämplig för barn som redan känner till alfabetet och/eller vet hur man räknar

  • 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9 …
  • A, B, C, D, F, G, I …

3. Tungvrickare för att stärka koncentrationsförmågan hos barn

Tungvrickare är mycket roliga och dessutom ett utmärkt sätt att förbättra koncentration och uttal. Om du vill öva på tungvrickare med dina barn kan du skriva ner dem på en liten tavla eller på pappersbitar. Låt sedan honom eller henne välja en och läsa upp den för dig.

När ditt barn är klar ber du honom eller henne att läsa den fortare och många gånger i rad. Du kan se hur skickligt ditt barn kan göra detta utan att staka sig. När dina barn har börjat lära sig några tungvrickare kan du be dem komma på egna.

4. Tävla mot klockan

Beroende på dina barns ålder kan du utmana dem att utföra vissa aktiviteter som kan göras på mindre än en minut. Till exempel städa undan sina leksaker, lösa matematiska problem, lägga ner sina böcker i sin väska, etc.

Först bör du förklara aktiviteten och be ditt barn att slutföra uppgiften innan tiden går ut. Ställ sedan in en timer och låt det roliga börja! Detta är en mycket motiverande lek som maximerar fokus hos barn.

5. Memory

Memoryspelet består av att hitta matchande kort och lägga dem åt sidan. Varje spelare vänder två kort per tur för att se om de matchar. Om de inte matchar vänder han eller hon tillbaka dem och lämnar dem i samma position.

Men om en spelare lyckas ta upp två matchande kort tar han eller hon bort dem och lägger dem åt sidan. Då får han eller hon en ny chans att vända på två kort. Den som får flest par med matchande kort vinner spelet.

öka koncentrationsförmågan: flicka med memoryspel

6. Finn fem fel för att stärka koncentrationsförmågan hos barn

Här måste dina barn jämföra två nästan identiska bilder och hitta skillnaderna mellan dem. För att göra leken mer dynamiskt kan du använda föremål du har hemma eller klä ut dig på ett visst sätt.

Låt barnen titta noga innan de blundar eller vänder sig bort. Ändra sedan arrangemanget av objekt eller något i din utstyrsel.

Slutligen måste barnen komma på vilka förändringar som har ägt rum. Detta liknar pappersversionen av spelet, men är mycket mer kreativt och interaktivt.

Alla dessa aktiviteter är roliga och samtidigt användbara sätt att stärka koncentrationsförmågan hos barn. När de leker kommer dina barn att koncentrera sig utan att ens inse det. Och lite i taget förbättras deras förmåga att koncentrera sig och fokusera på olika uppgifter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Joe L. Frost, Sue Clark Wortham and Robert Stuart Reifel. (2001). Play and child development. Merrill, Prentice Hall.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.