Hur man uppfostrar ansvarsfulla och självständiga barn

Hur man uppfostrar ansvarsfulla och självständiga barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vill du uppfostra ansvarsfulla och självständiga barn? Då kan vetenskapen ge dig värdefulla tips!

Vi vill alla att våra barn ska kunna uttrycka sig. Vi vill att de ska kunna säga vad de gillar, vad de inte tycker om och vad de behöver. Vi vill att de ska kunna prata om sina drömmar, sina önskningar och saker som får dem att må dåligt.

Självklart vill vi också att våra barn ska vara ärliga mot sig själva, vänliga mot andra och inte vara beroende av andra.

Det kan vara en utmaning, och en aning skrämmande, att försöka uppfostra ansvarsfulla och självständiga barn utan att riskera en negativ inverkan på deras personlighet.

Business Insider har samlat ihop tips från olika vetenskapliga studier i frågan, och vi tänkte idag dela med oss av dem här.

pappa håller om dotter

5 tips för föräldrar som vill uppfostra ansvarsfulla och självständiga barn

  • Visa dina barn att du litar på dem. Tro på dina barns förmågor och potential. Om dina barn har förtroende för sig själva behöver du bara vara där för att uppmuntra dem. Hindra inte deras impulser och fyll dem inte med rädsla eller osäkerhet. Ge dem vingar att flyga med, utan rädsla för att göra misstag. Ge dem ett positiv tankesätt som låter dem drömma om allt som finns att uppleva och lära sig. Visa att du är villig att hjälpa dem när de behöver det, uppmuntra dem när de är nere och applådera och gläds åt deras triumfer.
  • Var en bra förebild varje dag. Det är det bästa sättet att lära och uppfostra dina barn. Om du vill att dina barn ska bli respektfulla, ansvarsfulla och självständiga måste du vara en förebild för dem. Lär dem hur du gör saker. Kom ihåg att barn är som svampar som absorberar allt som deras föräldrar gör och säger, och sedan upprepar det automatiskt.
  • Motivera och stimulera dina barn att våga sig långt utanför sina komfortzoner. Be dina barn att alltid gör en extra insats. Du får naturligtvis inte pressa dem för långt, men uppmuntra dem att prova på nya saker och ta sig an nya utmaningar. Det hindrar dem från att fastna i en rutt. Och glöm inte att uppmuntra varje försök och gratulera deras prestationer i alla åldrar.
ansvarsfulla och självständiga barn: pappa leker med dotter
  • Hjälp dina barn att utveckla positiva sociala färdigheter. Det finns en tydlig koppling mellan ett barns sociala färdigheter och dess framtida framgångar som vuxen. Vetenskapen indikerar att barn som samarbetar med sina kamrater, förstår deras känslor och löser problem på egen hand är mer benägna att klara sig bra i vuxenlivet. De har större sannolikhet att ta en examen när de blir äldre och hitta ett stabilt jobb.
  • Slappna av och njut. Lämna stress och ilska bakom er. Vissa studier bekräftar att när föräldrarna stressar tar barn på sig samma känslor och agerar på samma sätt. Därför är det bästa du kan göra att vara lugn, visa tålamod och vara tolerant. Ta ett djupt andetag, räkna till 10 och se det hela från den ljusa sidan.

3 tips för föräldrar till små barn

  • Värdet av plikter och ansvar. Lär dina barn om uppoffringar, ansträngning och hårt arbete från en ung ålder. Ge dina barn uppgifter och ansvar hemma som passar deras åldrar. Uppmuntra dem att inte ge upp och att inte dra sig undan från att ta i allt de kan. Det lär dem om samarbete och att jobba som ett team.
  • Lär dina barn att de är ansvariga för sina handlingar. Det är viktigt att föräldrar lär sina barn att det är okej att göra misstag. Det är en del av livet. Faktum är att våra misstag är det som gör att vi kan lära oss, mogna och växa. Men vi måste alla ta ansvar för våra misstag och fel – även barn. Det här är en del av det som motiverar oss att bli bättre på hur vi gör saker.
    pappa och dotter sover på soffan
  • Uppmuntra dem att utveckla sin uthållighet. Enligt forskare är de som är uthålliga och inte ger upp mer benägna att bli framgångsrika. Uthållighet hänvisar till “kraften i ens passion och att inte ge upp.” Det definieras också som “tendensen att ha intresse för och upprätthålla ansträngningar mot mycket långsiktiga mål.” Lär dina barn att föreställa sig och engagera sig i den framtid de vill skapa för sig själva.

Naturligtvis är alltid viktigt att ha ditt barns ålder och utvecklingsfas i bakhuvudet. Du måste anpassa ovanstående råd så att de är i harmoni med dessa parametrar. Och kom ihåg att ha kul medan du gör det! Det här är ditt barns barndom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.