Vad är dermoidcystor hos barn?

Dermoidcystor är godartade tumörer som vanligtvis förekommer i ansiktet. Vi berättar allt du behöver veta om dem i följande artikel.
Vad är dermoidcystor hos barn?

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2021

En dermoidcysta är något mellan en cysta och en tumör som normalt utvecklas i ansiktet eller på huvudet. Den kan vara medfödd eller växa fram senare under barndomen. I artikeln nedan berättar vi allt du behöver veta om dermoidcystor hos barn.

Vad är dermoidcystor?

En dermoidcysta är en godartad kongenital sjukdom, vilket innebär att barn kan födas med den. Med tanke på cystans lilla storlek kan det vara svårt att upptäcka den förrän efter några månader, när den har vuxit till sig tillräckligt. Cystorna är embryonala till sin natur, vilket betyder att de är resultatet av en anomali i fostrets utveckling.

Dermoidcystor är runda tumörer som kan ha olika storlekar och konsistens. Oftast växer de fram i ansiktet eller på huvudet. Men de kan faktiskt finnas på alla delar av kroppen.

Vad som händer är att i ett område av kroppen växer hudskikten inte ihop som de borde under fosterutvecklingen. Detta gör att det finns ett utrymme – ett hål under huden – som fylls av andra vävnader från kroppen, till exempel svettkörtlar, talgkörtlar (gamla) eller hårsäckar.

barn med dermoidcystor

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Typer av leverfläckar och hur man identifierar dem

Vilka är symptomen på dermoidcystor hos barn?

Dermoidcystor är långsamt växande tumörer. De tenderar att vara runda och något mjuka och det är ganska lätt att flytta huden på ytan. Dessutom brukar de ha samma färg som huden, även om de också kan ha en lätt blåaktig ton.

Dessa cystor brukar inte ge några symptom, men eftersom de vanligtvis förekommer i ansiktet eller på huvudet förekommer vissa risker. Det beror på att det här är områden med många nerver och strukturer.

Komplikationerna från dermoidcystor uppträder när deras tillväxt börjar påverka andra känsliga strukturer i kroppen. Dessa komplikationer är vanligtvis neurologiska eller oftalmologiska.

Förutom att påverka andra närliggande områden kan en cysta också ge problem med låg självkänsla, beroende på var den sitter. Det här är en faktor som det är viktigt att tänka på när det gäller behandling. Det är också möjligt för cystorna att bli inflammerade och detta kan leda till abscesser, en ansamling av substanser i cystans inre.

Diagnos av dessa cystor

Så snart du börjar märka något avvikande hos ditt barn bör du uppsöka en specialist. Han eller hon kommer att undersöka cystan och de omkringliggande områdena. Vid behov kan han eller hon beställa några tester.

läkare undersöker ett barn för dermoidcystor
Förutom dessa tester och en undersökning av cystan kan specialisten också rekommendera röntgenundersökning, CT-skanning eller MRT. Dessa kan avgöra om ett barn har en dermoid cysta eller någon annan typ av tumör.

Dessutom hjälper testerna till att definiera den exakta platsen för cystan och om den påverkar den omgivande vävnaden.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Hur tar jag bort gegg i ögonen på mitt barn?

Hur man behandlar dermoidcystor hos barn

Behandlingen av dermoidcystor innebär vanligtvis att de avlägsnas med kirurgi. Som alltid kommer det att vara specialisten som bestämmer när och hur denna procedur ska genomföras. Det beror bland annat på cystans storlek och plats samt barnets ålder.

Vad man bör tänka på

Kom ihåg att dermoidcystor är godartade och att diagnos och behandling normalt sker utan några större konsekvenser eller komplikationer. Därför behöver du inte oroa dig för dessa utväxter.

Men med tanke på att det är möjligt att blanda ihop dem med andra tumörer bör du uppsöka en specialist när du märker att ditt barn har en knöl eller utväxt. Detta gäller både nya knölar och en tidigare knöl som börjar växa – även om du har sett den tidigare. Ditt barns läkare kommer att kunna ställa en diagnos och sätta upp en behandlingsplan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.