Allt du behöver veta om astigmatism hos barn

Allt du behöver veta om astigmatism hos barn

Senaste uppdateringen: 30 augusti, 2019

Det är viktigt att tidigt upptäcka och behandla astigmatism hos barn. Astigmatism, eller brytningsfel, är ett synfel där observerade föremål blir deformerade, antingen på nära eller på långt håll. Störningen uppträder när hornhinnan antar en oval form snarare än den vanliga konkava formen.

Astigmatism uppstår som resultat av ett reaktivt fel som liknar närsynthet eller långsynthet.

Därför kan vi konstatera att astigmatism inte är en ögonsjukdom, utan snarare en okulär anomali som ger sig tillkänna när man fokuserar på föremål.

När ljus når näthinnan skapar det inte en identisk bild, som i vanliga fall. Istället skapar det flera bilder med olika fokuspunkter.

Orsaker till astigmatism hos barn

Det finns flera teorier om orsaken till astigmatism hos barn; den ledande teorin är att brytningsfel är ärftliga. Det har visat sig att vissa kirurgiska ingrepp som hornhinnetransplantationer och starroperationer också kan orsaka det.

glad pojke med glasögon

Vad är symptomen på astigmatism hos barn?

Astigmatism är nära besläktat med myopi (närsynthet) och översynthet (hyperopi), och de delar liknande symptom. Här är en lista över de vanligaste symptomen på astigmatism hos barn:

Barn med astigmatism kan också uppleva visuell trötthet och huvudvärk, särskilt efter att ha läst länge eller fokuserat på ett visst objekt.

Typer av astigmatism

Det finns tre typer av astigmatism, och deras egenskaper är som följer:

  1. Myopisk astigmatism. Detta inträffar när ögonens meridianer fokuserar för nära varandra (närsynthet). Det kan uppträda i olika svårighetsgrader.
  2. Hypermetropisk astigmatism. Detta inträffar när ögonens meridianer fokuserar för långt ifrån varandra (hyperopi eller översynthet). Det kan också uppträda i olika svårighetsgrader.
  3. Blandad astigmatism. Detta inträffar när ett ögas fokus är myopiskt och det andra är hyperopiskt.
    Astigmatism kan också indelas i regelbunden och oregelbunden.

Regelbunden astigmatism

Detta är när meridianerna är perfekt vinkelräta mot varandra och bildar en 90 graders vinkel.

Oregelbunden astigmatism

Detta är när meridianerna inte är vinkelräta. När det händer har hornhinnans frontyta en oval form som liknar en amerikansk fotboll.

Hur upptäcker man astigmatism hos barn?

Man kan upptäcka astigmatism hos barn genom en enkel synundersökning, samma tester som används för att upptäcka myopi och hyperopi. Man kan också använda ett ganska vanligt test som är känt som en retinoskopi. Detta test använder sig av flera linser och en ljuskälla.

Det finns också mer avancerade metoder för att diagnostisera astigmatism med hjälp av automatiska apparater. Dessa enheter kan diagnostisera ett brett spektrum av okulära störningar med stor precision och noggrannhet.

ögonläkare undersöker flicka

Behandling av astigmatism hos barn

Visuella störningar som hyperopi, myopi och astigmastism kan alla ha negativa konsekvenser för barnets hälsa om de inte korrigeras i tid. De kan även ha negativa konsekvenser för barnets utbildning och sociala liv.

Den vanligaste och mest effektiva behandlingen av astigmatism hos barn är att använda anpassade glasögon. I vissa fall är glasögon allt som krävs för att korrigera störningen. För yngre barn ska de vara få glasögon med gummiramar och okrossbara linser.

Hur vanligt är astigmatism?

Brytningsfel uppstår vanligen i en tidig ålder. Därför är det mycket viktigt att du tar barnet till barnavårdscentralen med jämna mellanrum för syntester.

En studie som genomfördes i USA med 2523 barn mellan 5 och 18 år konstaterade att barn med asiatiskt och spanskt ursprung har den högsta förekomsten av astigmatism (33,6% respektive 36,9%). De drog också slutsatsen att 26,4% av kaukasiska barn och 20% av afroamerikanska barn lider av astigmatism.

En annan studie genomfördes i Storbritannien med 11 000 barn och vuxna med glasögon. De drog slutsatsen att 47% hade astigmatism på 0,75 eller högre. De noterade också att förekomsten av myopisk astigmatism var 31,7%, vilket är nästan dubbelt så mycket som hypermetropisk astigmatism som hade en prevalens på 15,7%

“Astigmatism kan korrigeras med glasögon.”

För att vara på den säkra sidan är det bäst att ta dina barn till ögonläkaren (optikern) för att kontrollera synen minst en gång per år. Att ta hand om deras syn är viktigt för deras övergripande hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.