Lär dig mer om ovariellt hyperstimuleringssyndrom

Fertilitetsbehandlingar ger kvinnor som annars inte kan uppleva moderskap möjlighet att göra det. De kan emellertid också ge upphov till ägglossningsstörningar, varav en kallas ovariellt hyperstimuleringssyndrom.
Lär dig mer om ovariellt hyperstimuleringssyndrom

Senaste uppdateringen: 03 augusti, 2020

Ovariellt hyperstimuleringssyndrom är en störning som förekommer hos kvinnor som genomgår fertilitetsbehandlingar. Istället för att släppa ett ägg per månad blir äggstockarna “överbelastade” och detta kan orsaka hälsoproblem. Nedan granskar vi effekterna av denna sjukdom.

När man stimulerar äggstockarna med läkemedel, som hCG- och GnRH-analoger, kan de bli överstimulerade och ge ett större gensvar än vad som är önskat.

Det kan leda till oönskade symptom och konsekvenser. En av dem är en ökning i blodkärlens permeabilitet och följaktligen en ansamling av vätska i bukhålan.

Mellan 0,06% och 14% av kvinnor som får den här typen av behandling lider av en mild form av ovariellt hyperstimuleringssyndrom. Måttliga fall drabbar en procentandel under 6%, medan svåra fall, som kan vara dödliga, endast drabbar 2% av kvinnor som har fått behandlingen.

Riskfaktorer för ovariellt hyperstimuleringssyndrom

Kvinnor som lider av ovariellt hyperstimuleringssyndrom har vanligtvis ett låg BMI, är yngre än 35 år och har högre östrogennivåer än genomsnittet.

Tillståndet har också varit kopplat till andra medicinska tillstånd, såsom polycystiskt ovarialsyndrom. Att lida av hypotyreos ökar också risken för ovariellt hyperstimuleringssyndrom, liksom hypofystumörer och trofoblastsjukdom.

Symptom

I milda fall kan detta hyperstimuleringssyndrom ge följande symptom:

  • Magbesvär: Svullnad i magen. Det förekommer vanligtvis efter överätning. Om inte kan det vara en indikation på en sjukdom.
  • Buksmärtor: Om det förekommer buksmärta utöver svullnad måste du kontakta en läkare så snart som möjligt för en grundlig undersökning.
  • Viktökning: Detta sker vanligtvis inom några dagar. Ökade mängder östradiol orsakar vanligtvis detta symptom och de tidigare. Detta får vätska att läcka ut i magen och orsaka dessa problem.

I svåra fall kan konsekvenserna vara mycket mer alarmerande. Dessa är de vanligaste symptomen att ha koll på:

  • Svullnad och svår buksmärta
  • Minskad urinering
  • Svårt att andas
  • Torsion av äggstockarna, med resulterande akut smärta, anemi, illamående, progressiv leukocytos, njursvikt, leversvikt och pleural effusion.
Ovariellt hyperstimuleringssyndrom: kvinna håller händer runt naveln
Om patientens tillstånd blir värre eller om man inte behandlar syndromet i tid kan skadan bli värre. I sådana fall kan det leda till missfall, ascites och cystor på äggstockarna.

Hur upptäcker man syndromet?

För att diagnostisera ovariellt hyperstimuleringssyndrom utförs följande medicinska test: gastrisk eller vaginalt ultraljud, röntgen av bröstet, fullständiga blodprover, elektrolyttester och urinprov.

Behandling av ovariellt hyperstimuleringssyndrom

I milda fall rekommenderar man att kvinnan vilar, dricker stora mängder vätskor och undviker koffein och alkohol. Att hålla benen i höjt läge kan vara till hjälp för att bli av med överskottet av vätska. Smärtstillande medel kan ordineras om du har mycket ont.

I måttliga fall blir kvinnan inlagd på sjukhus. Målet är att dränera den uppsamlade vätskan och undvika biverkningar.

“Om man lider av hypotyreos ökar risken för ovariellt hyperstimuleringssyndrom, även hypofystumörer och trofoblastsjukdom kan medföra en ökad risk.”

Om behandling inte ges, eller om detta syndrom inte upptäcks i tid, kan utkomsten för patienten vara dödlig. Detta beror på bildandet av blodproppar i blodomloppet, njursvikt och andningsproblem orsakade av ansamling av vätska i brösthålan.

I fall som är allvarligare tappar man inte bara patienten på vätskor utan ger även medicin intravenöst. Samtidigt utvärderar och övervakar man naturligtvis hennes hälsotillstånd kontinuerligt.

Dessa senare fall är sällsynta. Tillståndet löser sig vanligtvis efter nästa menstruation, eller upptäcks åtminstone tidigt av specialister.

Ovariellt hyperstimuleringssyndrom: kvinna håller sig för magen

Kan man förhindra det?

Ja, ovariellt hyperstimuleringssyndrom går att undvika. Det är viktigt att regelbundet kommunicera med den läkare som ansvarar för fertilitetsbehandlingen.

Vid minsta lilla symptom kan han eller hon bestämma sig för att minska dosen av medicinen eller att ersätta hCG med leuproline, en syntetisk analog till hormonet som genererar det.

Slutligen är det också viktigt att göra en hormonanalys och ta ett ultraljud på bäcken för att kunna upptäcka eventuellt ovariellt hyperstimuleringssyndrom. Att upprätthålla balanserade mängder östradiol i kroppen är viktigt för att förhindra ovariellt hyperstimuleringssyndrom.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.