Mat som lindrar magknip hos barn

Mat som lindrar magknip hos barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2022

Det är vanligare med magknip hos barn än du kanske tror. Utan någon uppenbar anledning och utan några andra symptom klagar barn ofta på just magknip.

Det kan finnas flera faktorer som ligger bakom detta obehag, men det finns ett antal livsmedel som kan hjälpa till att lindra magmagknip hos barn.

En av de vanligaste orsakerna är en inflammation i väggarna på magsäcken och tolvfingertarmen, kallat magkatarr. Andra gånger kan barnet ha en intolerans mot vissa proteiner som finns i mat (laktos, gluten, etc.), eller så kan barnet kan ha en mild reaktion på ett virus.

Man rekommenderar alltid att du tar ditt barn till BVC för att fastställa ursprunget till magknipen. Men under tiden kan du hjälpa till att lindra obehaget med livsmedel som lugnar magen.

Nedan hittar du en lista över bra mat för ditt barns mage. Om han eller hon klagar över obehag eller magknip är det bra att ha dessa till hands. Sedan är det bara att vänta och se resultaten för dig själv.

Mat som lindrar magknip hos barn

Över hela världen har människors sunda förnuft och omtanke lett dem till att dra vissa slutsatser: att vi bör undvika livsmedel som vi tror kan skada magen.

Vi väljer bort produkter som innehåller mycket fett, socker och kryddor. Mjölkprodukter, frukter och sötsaker tar vi också bort från barnets meny om han eller hon klagar på ont i magen.

Vi vänder oss ofta istället till ris eller hårda och torra ostar, men finns det andra livsmedel som kan lindra magknip hos barn?

händer undersöker mage på baby

Rekommenderade livsmedel: 3 bra frukter som kan lindra magknip hos barn

Vem sa att frukt inte bör ätas vid magont? Vissa kan faktiskt vara väldigt bra för magen.

Specialister inom pediatrisk gastroenterologi har kunnat bekräfta dessa frukters positiva inverkan för att lindra magbesvär:

  1. Papaya. Den har den värdefulla förmågan att lindra inflammationen i magen. Därför är den också mycket lämplig att använda om du har magsår. Ett starkt rekommenderat alternativ är att förbereda juice med papaya. Du behöver bara en halv papaya, ett glas vatten och en tesked honung för det här läckra receptet som är så bra för magen. Som ett alternativ kan du lägga till en tesked av en annan kraftfullt antiinflammatorisk ingrediens: linfrön.
  2. Päron. Man rekommenderar ofta päron för personer med “känslig mage”. Det är känt för sin antiinflammatoriska effekt på tarmfloran. Du kan också dricka det i form av naturliga juicer. Det är en bra idé att späda ut juicen till hälften med vatten.
  3. Banan. Förutsatt att de inte är för mogna – det vill säga, företrädesvis gröna – har de enzymer som är fördelaktiga för att bekämpa inflammation i magslemhinnan. Du kan också göra juice genom att göra puré på bananen och sedan tillsätta ett stort glas vatten. Många experter rekommenderar också att man kokar bananskal i vatten och sedan dricker den resulterande vätskan som ett botemedel mot diarré. I det här fallet är det av extrem vikt att du väljer ekologiska bananer.

2 livsmedel som passar till lunch eller middag

Att vitt ris skulle finnas på listan visste du säkert redan om; du har nog redan använt det flera gånger då det är ett vanligt husmorsknep. Vitt ris är bra för att lindra magknip hos barn och eliminera gas och syra från magen. Därför rekommenderar man det som svar på nästan alla magproblem.

Det kan åtföljas av en handfull hård eller torr ost eller en tesked olivolja. Lägg inte till såser eller tomatröra eller några färska eller krämiga ostar som mozzarella eller cheddar.

pojke tittar på en tallrik med ris
En annan rätt som många vänder sig till är kycklingsoppa. Den är populär bland barn, och den är också näringsrik, lätt och mycket bra för magkatarr. En annan sak som talar till dess fördel är att den är mycket lätt att smälta.

Om du vill laga den behöver du bara gå igenom två enkla steg. Förbered först en tunn, klar nudelsoppa med tunn pasta, och tillsätt sedan kokad kyckling. Klar!

Soppan är verkligen en utmärkt källa till protein och är mycket effektiv mot episoder av illamående.

Olika sätt att ge vätskor

Det är självklart viktigt att ditt barn inte blir uttorkat och det kan vara en utmaning när han eller hon har ont i magen. Men du behöver inte alltid bara erbjuda vatten. Det finns många alternativ som inte bara lugnar ditt barns mage, utan också smakar gott:

  • Kamomillte. Ingenting har fler fördelar för ditt barns mage än kamomill. Det är ett effektivt skydd och reparerar magslemhinnorna. Det är av samma anledning som det alltid rekommenderas till patienter som har matsmältningsbesvär, illamående och till och med kräkningar.
  • Kokosnötsvatten. Dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper gör det till en rekommenderad dryck vid magknip hos barn. Som som det inte vore nog är det också utmärkt som vätskeersättning och överträffar alla sportdrycker i detta. Bland dess fördelar är en renande och lindrande effekt på magen, förutom att det ger en stor energikick.

Kom ihåg att det finns många livsmedel att välja på för att lindra magknip hos barn. Prova de som bäst passar ditt barn och låt honom inte lida i onödan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plant development. Front Plant Sci, 2018.
  • Sánchez B., Delgado S., Blanco Miguez A., Lourenço A., et al., Probiotics, gut microbiota and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.