Bra vanor som kan underlätta befruktning

Bra vanor som kan underlätta befruktning

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2019

Det finns goda vanor som kan underlätta befruktning, men även dåliga som kan göra motsatsen. Ens fertilitet är nära kopplad till ens livsstil. Faktum är att många fullt friska människor har svårt att bli gravida på grund av ohälsosamma vanor.

En hälsosam livsstil är det bästa botemedlet mot sjukdom. Det är också det bästa sättet att se till att ens reproduktionssystem fungerar ordentligt. Nyckeln till välmående ligger i ens vanor.

De vanor som kan underlätta befruktning involverar mat, fysisk aktivitet och att man undviker vissa substanser.

Vikten av en hälsosam kost

En hälsosam kost innehåller vitaminer, antioxidanter och omega-3-fettsyror. Dessa är speciellt viktiga för den reproduktiva hälsan. Experter rekommenderar att man äter mycket frukt och grönsaker varje dag. De rekommenderar även fet fisk och nötter.

Om du vill öka chansen att bli gravid ska du äta mat som innehåller omega-3, vitaminer och antioxidanter.

Kvinna som lagar mat.

Träning kan underlätta befruktning

Att vara överviktig har en direkt påverkan på fertiliteten. Det kan också ge allvarliga problem under själva graviditeten. Fetma ökar risken för många relaterade sjukdomar, så det är bäst att göra allt du kan för att undvika det, speciellt om du planerar att bli gravid.

Det bästa sättet att förhindra övervikt, och i och med det underlätta befruktning, är en hälsosam kost och regelbunden träning.

Regelbundna kontroller

En annan bra vana som kan underlätta befruktning är regelbundna läkarkontroller. En gynekolog eller urolog upptäcker ofta potentiella problem under en enkel rutinundersökning.

Att regelbundet gå till läkaren visar att du bryr dig om din egen hälsa, och det är en bra vana som ofta räddar liv.

Tänk på vilka mediciner du tar

Många mediciner kan påverka fertiliteten. Om du regelbundet måste ta medicin, läs på om vad det är du stoppar i dig. Vissa komponenter kan minska den reproduktiva förmågan.

Det är bäst att man ber sin läkare om råd gällande sin medicinering ifall man försöker bli gravid. När medicinen skrivs ut kan läkaren berätta om eventuella bieffekter. Försök alltid byta ut stark medicin med mindre aggressiva alternativ.

Kontrollera stress

Medicinsk forskning har visat att det finns en koppling mellan stress och hundratals sjukdomar och hälsoproblem. Vissa har en direkt påverkan, som i fallet med högt blodtryck och gastrit.

För mycket stress är aldrig bra. Om du känner dig stressad rekommenderar vi att du testar avslappningstekniker som yoga eller mindfulness. Sport och träning har också stora fysiska och mentala fördelar.

Kvinna med huvudvärk.

Undvik vissa substanser för att underlätta befruktning

För att underlätta befruktning är det viktigt att undvika vissa substanser. Här pratar vi främst om tobak och alkohol. Flera studier har visat vilken negativ påverkan dessa substanser har på den reproduktiva hälsan.

Tobak minskar kvaliteten på kvinnans ägg och påverkar även spermaproduktionen. Rökning har också en väldigt negativ effekt på de respiratoriska- och cirkulatoriska systemen, samt matsmältningen.

Något liknande gäller alkohol. För mycket alkohol påverkar befruktningen och kan även öka risken för missfall och minska kvinnlig fertilitet. Man kan dricka små mängder då och då, men var försiktig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.