Kan man vara en bra mamma utan att försumma sin karriär?
En del tycker att det är ett omöjligt ideal att vara en bra mamma utan att försumma sin karriär på samma gång. De tycker att det är omöjligt att vara framgångsrik i båda aspekterna samtidigt och anser att när de väl blir mammor så avbryts den professionella tillväxten tills vidare. Av den anledningen finns det kvinnor som väljer att skjuta upp moderskapet så länge som möjligt eller helt enkelt inte gå igenom det av rädsla för att tappa mark inom yrkesområdet.
Samtidigt finns det de som tror att barnafödandet inte innebär att försumma sig själv som yrkeskvinna och att båda områdena kan upprätthållas, men många som blir mammor mitt i sin yrkeskarriär står inför den typiska frågan: Är det möjligt att vara en bra mamma utan att försumma sin karriär?
Att vara en bra mamma och utvecklas professionellt, två former av krav på sig själv
Det är uppenbart att bli mamma innebär att man tar ett språng som är svårt att ändra. Att ha ett barn kommer med största sannolikhet att få ditt liv att vända helt och hållet. Nu finns det ett barn som till stor del beror på dig. Det är nu som alla rädslor, osäkerheter och personliga men även kulturella krav växer till.
Även om det är sant att samhällets uppfattning om mödrarollen har förändrats under de senaste åren så är en rad myter relaterade till moderskap fortfarande i kraft idag. Tyvärr fungerar dessa som ett index som mäter graden av effektivitet med avseende på de mål som människor bör uppfylla för att klassificera sig själva som bra eller dåliga mammor.
Det är en myt att moderskapet absolut behöver försumma ens karriär
Moderskapet uppfattas ofta som ett hinder när det gäller att nå professionell framgång. Detta beror på moderskapet är förknippat med minskad frihet och bristande kontroll över ens personliga livsplan.
Denna övertygelse utmanas dock av diskurs och attityd. Idag återgår många kvinnor till jobbet strax efter förlossningen med full stolthet över sig själva. Långt ifrån att störa karriären kan moderskapet öka motivationen inom alla aspekter av livet.
Även om moderskapet inte behöver vara ett hinder på den professionella fronten så kan det kräva en omorganisering av prioriteringar. Balansen mellan moderskap och karriär beror främst på de beslut som varje person fattar. Livsvalen bör under inga omständigheter bestämmas av externa kriterier. I detta avseende kan ingen annan än du klassificera dig själv som en bra eller dålig mamma och som en bra eller dålig yrkeskvinna.
Du kan bli en bra mamma och en bra karriärist om du utvärderar dig själv utifrån din egen synvinkel
Relevansen av moderns roll för att uppfostra ett barn är obestridlig. Tron att en mamma måste vara med sitt barn på heltid är dock ett av många sociala påbud som missar målet.
När allt kommer omkring handlar det om att frigöra sig från de kulturella krav som anger hur man ska vara mamma, kvinna eller person. Samtidigt måste du lyssna på dig själv och försöka svara på dina behov och önskemål. Vill du ägna dig enbart åt föräldraskap? Föredrar du att komplettera moderskapet med din yrkeskarriär? Båda är bra.
I det senare fallet är det viktigt att prioritera kvalitetstid framför mängden tid som delas med dina barn. Detta är väsentligt för att minska skuldkänslan när man går till jobbet.
Att vara en bra mamma utan att försumma professionell utveckling är möjligt
Vad en kvinna än gör så kommer hon att behöva möta krav som fortfarande är i kraft och som är motsägelsefulla: Om hon ägnar sig uteslutande åt hushållssysslor eller barnomsorg kommer en del av samhället att märka henne som improduktiv eller undergiven. Å andra sidan, om hon väljer att komplettera moderskapet med sin yrkeskarriär så kommer en del att beteckna henne som en dålig mamma på grund av de tillhörande myterna.
I detta avseende är det möjligt att vara en bra mamma utan att försumma professionell tillväxt i den mån att varje kvinna kan ifrågasätta sin egen övertygelse och bryta ner de fördomar som finns inom oss, även om vi inte är medvetna om dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Solé., C y Parrella, S. (2004). “«Nuevas» expresiones de la maternidad. Las madres con carreras profesionales «exitosas»”. Universidad Autónoma de Barcelona. RES nº 4 (2004) pp. 67-92.
- Vázquez, E. (2000). “Demografía y cambios culturales”. En VV.AA. Las Representaciones de la Maternidad, Madrid, UAM.