7 känslor du förstår när du blir mamma

Det finns många känslor, men en del av dem kan man bara förstå när man blir mamma, så missa inte detaljerna!
7 känslor du förstår när du blir mamma
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du blir mamma förändras något i ditt hjärta, och hela ditt liv förvandlas för alltid. Känslorna varierar, men de förstås också på olika sätt. Ibland är de motsägelsefulla och överväldigande, men det är också en normal del av processen. Du är inte ensam om detta, så idag vill vi prata med dig om några känslor som du bara förstår efter att du blir en mamma.

En mammas kärlek är störst av allt

Du kanske har hört att det inte finns någon större kärlek än en mammas kärlek, vilket är helt sant. Det betyder inte att de kvinnor som inte har barn inte kan uppleva denna vackra känsla med andra, men en mammas kärlek är något obeskrivligt och speciellt.

När en mamma älskar sina barn kan hon inte föreställa sig att känna en större eller djupare kärlek än så. Faktum är att vi skulle ge våra egna liv för att säkerställa de smås välmående.

Sådan intensiv kärlek är känd när du blir mamma, och det är grundläggande för barn att få den eftersom det har en positiv inverkan på deras tillväxt och integrerade utveckling. Många barn som saknar denna tillgivenhet lär sig inte hantera sina negativa känslor och det slutar med att det orsakar allvarliga problem i deras känslomässiga hälsa.

En mamma som känner sig överväldigad när hon tar hand om sin lilla bebis.
Känslor finns, vare sig de är positiva eller negativa. Att förneka dem hjälper oss inte att hantera dem bättre, tvärtom, då påverkar de oss ännu mer.

Känslor som invaderar dig oväntat när du blir mamma

En mor vill det bästa för sina barn, och de kommer att vara hennes prioritet under hela livet. Men detta kommer ibland att få dig att känna starka och motsägelsefulla känslor. Dessa känslor behöver inte väcka avsky eller skam eftersom de är autentiska och lika giltiga som alla andra. Du måste bara känna till dem, förstå dem och arbeta med dem.

Om du är en mamma som älskar dina barn över allt annat, då förstår du förmodligen några av följande känslor perfekt.

1. Rädsla

När du blir mamma känner du rädsla väldigt ofta, och ibland verkar det som om den här obehagliga känslan är fäst vid din hud. När du är gravid börjar du redan uppleva den, till exempel när du går på kontroller eller gör ett ultraljud. Du håller tummarna för att se att din bebis mår bra och utvecklas normalt.

Tyvärr kommer rädsla att följa dig genom hela ditt liv som mamma, i varje skede av dina barns liv. Men lär dig att bemästra den eftersom intensiva och permanenta obehag kommer att hindra dig från att njuta av det underbara med moderskapet.

2. Oändlig kärlek

Oändlig kärlek är den där obeskrivliga känslan du känner varje gång du tittar på dina barn. Det är suveränt, villkorslöst och evigt. Ibland sker det vid första anblicken, precis som på film. Men andra gånger tar den längre tid att utveckla. Oavsett hur lång tid det tar, när du äntligen upplever den kommer du att förstå varför det är den renaste känslan som kan finnas.

3. Lycka

Lycka är en känsla som inte uppnås genom fulländande, utan som känns varje dag när du vet hur du ska njuta av livets små gåvor.

Om du kan njuta av det faktum att du har dina barns närvaro, då kommer du att känna sann lycka.

4. Skuld

Moderskap är inte bara rosa och skuldkänslor är vanligare än man tror. Alla mammor känner sig skyldiga någon gång, och ibland går skulden bredvid oss mer än vi skulle vilja.

Vi vill uppnå allt och göra det perfekt, men detta belastar oss bara med mental press som leder oss till obehag och frustration. Vi måste ändra detta synsätt eftersom varje dag ger oss en ny läxa och är värd att uppleva och njuta av utan stress.

5. Empati

Empati är grundläggande för att vara en bra mamma och ibland måste vi lära oss att sätta oss i någon annans skor. Vi måste implementera det oftare! Endast med empati kommer vi att kunna förstå känslorna och allt som händer med våra barn utan att de berättar för oss med ord.

Modersinstinkten är avgörande, men empati måste finnas för att lära barn att hantera sina känslor på bästa möjliga sätt.

En mor och en son sitter på golvet, pratar och håller hand.
Empati är en dygd som överförs till barn i små situationer i vardagen. Föregå med gott exempel så ser du resultatet.

6. Styrka

Om du är en mamma som kämpar för dina barn, då är du en stark kvinna. Du har styrka inom dig och det är obestridligt. När du är en mamma känner du en kraft du inte visste att du hade. Du kommer att kunna hantera ett litet barns raserianfall, tonårens utmaningar och allt livet sätter framför dig.

7. Tacksamhet

Livet ska njutas av och upplevas med tacksamhet. Med dina barn omkring dig har du dessutom mängder av skäl att vara tacksam.

Tänk på att dina barn i dig ser den främsta referensen, så om du vill att de ska vara tacksamma i livet måste du först föregå med gott exempel.

Gör dig redo att uppleva något helt annat

Som du ser är det många känslor man upplever när man blir mamma. Vissa är motsägelsefulla, andra genererar välbefinnande, men var och en av dem är viktig för att kunna utföra ett gott moderskap. Naturligtvis måste du känna igen dem, acceptera dem och arbeta med dem i tid så att de inte påverkar din eller din familjs livskvalitet negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.