Arbetande mamma: En kombination som fungerar

Om du försöker fortsätta med ditt arbetsliv och vara mamma samtidig, kan dessa tips hjälpa dig. Det är fullt möjligt att vara en arbetande mamma!
Arbetande mamma: En kombination som fungerar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 januari, 2021

Idag är det inte ovanligt att träffa kvinnor som är mamma och jobbar på samma gång. Hur kan man klara av så mycket ansvar, allt på samma gång?

I dagens samhälle har kvinnor tagit på sig roller som var helt otänkbara för många år sedan. Efter mycket ansträngning har kvinnor tagit sig in på arbetsplatserna.

Orättvisan i att män ska arbeta och kvinnan stanna hemma för att ta hand om familjen håller på att förändras. Även om det fortfarande finns kvinnor som väljer att bli hemmafruar är det nu av en annan anledning: de har rätten att välja själva.

Men det finns fortfarande ojämställdhet. Å ena sidan har vi fortfarande en lång väg att gå när det kommer till rättigheter på arbetsplatsen. Å andra sidan anser samhället fortfarande att mammor har det största ansvaret för att uppfostra barnen. Allt detta leder ofta till att mammor känner sig överbelastade.

Råd till arbetande kvinnor

Om du vill lyckas i ditt arbete utan att behöva ignorera dina barn finns det en del saker du måste tänka på. 

Du måste komma ihåg att om du inte tar hand om dig själv kan du skada din hälsa genom att vara för upptagen.

1. Delegera uppgifter

Det gäller både hemma och på kontoret, det är omöjligt för dig att göra allting själv. Även om man brukar säga “om du vill ha något gjort är det bäst att göra det själv” så behöver man inte alltid följa detta.

Samma sak gäller din partner, ni ska båda dela ansvaret jämlikt. Om du är en arbetande mamma vore det också bra om du lär dig att använda kalendrar och scheman för att organisera allt.

2. Lär dig att prioritera

Enligt erfarenheterna från många arbetande mammor kan man ibland behöva fokusera helt på jobbet. Och ibland behöver man fokusera på familjen eller sin partner. I dessa fall kan du skjuta upp icke-nödvändiga uppgifter och bara fokusera på måsten.

Med tiden kan du börja balansera ansvarsområdena igen och ägna tid åt det som du åsidosatte tidigare. Även om det kan verka som en liten sak är det faktiskt mycket användbart.

Mamma och chef: En nappflaska på skrivbordet.

3. God planering

Istället för att låta dig svepas med av allt som behöver göras varje dag, stanna upp en minut under helgen för att skapa en veckoplanering. 

Då vet du på förhand när du behöver köpa skolmaterial, om du har ett möte eller om det är en speciell högtid som en födelsedag, påsk eller jul.

Detta gäller också för ditt arbetsliv. Om “en noggrann man är dubbelt värd” är “en noggrann mamma värd tio gånger så mycket.”

Samhället anser fortfarande att mammor har det största ansvaret för att uppfostra barn. Detta leder ofta till att kvinnor känner sig överbelastade”.

4. Anlita barnvakt eller hushållstjänster

Ibland kan det vara en fördel att sätta undan pengar för att anlita en barnvakt eller en städfirma. På så vis kan föräldrarna undvika åtaganden som stör deras rutiner och stjäl en massa tid. 

Du kan till exempel anlita någon som städar ditt hus en gång per vecka. Det gör att du har mer tid för dina barn på lördagar och söndagar. En barnvakt kan också ta barnen till skolan eller andra aktiviteter som till exempel idrottsträningar.

Mamma och chef: En mamma jobbar med sin baby i famnen.

5. Ha tålamod och en positiv livssyn

Alla kan ha en dålig dag, både hemma och på jobbet. Men oavsett hur svårt det kan verka måste du försöka se till att det inte påverkar alla delar av ditt liv.

Om du är upprörd över något på jobbet ska du inte visa det för dina barn. De kan känna sig skyldiga för det som händer. Kanske tolkar de det som att de “stör” dina egna planer.

En arbetande mamma måste se till att det inte händer åt andra hållet heller. Det vill säga, dina prestationer på jobbet bör inte lida av att du grälat med din partner eller ditt barn. Naturligtvis är det mycket lättare sagt än gjort!

“Om en noggrann man är dubbelt värd är en noggrann mamma värd tio gånger så mycket.”

Sammanfattningsvis är rätten att vara en arbetande mamma en möjlighet som många kvinnor har kämpat för. Därför bör du också utnyttja denna rättighet.

Ge inte upp för att det uppstår problem. Se varje dag som en utmaning, och en chans att vara lycklig och uppnå dina drömmar. 

Ibland måste du förstås trycka på pausknappen för att kunna ägna dig åt sådant som gör dig lycklig; hobbyer, semestrar, dina barn och din partner. Det finns tid för allt, så se till att göra det mesta av den!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.