5 rädslor som nya mammor upplever

Det är vanligt att mödrar har många frågor efter att ha fött sitt första barn. Låt oss titta på fem rädslor som nya mammor upplever.
5 rädslor som nya mammor upplever

Senaste uppdateringen: 24 september, 2021

Idag vill vi titta på fem rädslor som nya mammor upplever. Att vara mamma för första gången är ett underbart och oförglömligt ögonblick, eftersom det markerar ankomsten av den person som kommer att ge henne glädje för resten av hennes liv. Men det är också normalt att dessa kvinnor upplever vissa rädslor eftersom de börjar möta en rad ansvar som de inte har upplevt tidigare.

Dessutom går mammor under detta skede också igenom en rad hormonella förändringar som kan öka deras känslor av ångest och stress. Därför är det väldigt vanligt att de känner att vården av barnet kan vara överväldigande.

Oerfarenhet är betungande eftersom ingen mamma föds med ett inbyggt datorchipp som berättar för henne hur man gör allt perfekt. Det handlar dock om anpassning, och under den berikande inlärningsprocessen börjar de släppa sina ständiga rädslor.

Följande är de några rädslor som nya mammor upplever efter deras första bebis.

1. Rädslor som nya mammor upplever under deras barns första bad

Under ett barns första bad kan många frågor dyka upp, till exempel vilka produkter som ska användas eller hur man håller barnet.

Av den anledningen är ett bra alternativ att fråga din barnläkare vad de mest rekommenderade tvålarna för ditt barns hud är. Dessutom kan du bli ombedd att få en detaljerad förklaring om hur du rengör barnets navel utan att orsaka skada.

Ett barns första bad är en av de rädslor som nya mammor upplever.

Utöver detta är det viktigt att kontrollera att vattnet har en idealisk temperatur och att det inte kommer att bränna barnet. På samma sätt måste utrymmet förbli så organiserat som möjligt för att förhindra att ett föremål faller och orsakar rädsla för modern eller barnet.

En annan punkt som specialister rekommenderar är att badet inte överstiger 10 minuter för att förhindra att barnets hud torkar ut. På samma sätt bekräftar de att under det första levnadsåret behöver du bara bada dem 3 gånger i veckan för att vänja dem vid upplevelsen.

2. Plötslig spädbarnsdöd

Mammor tenderar att frukta att något kommer att hända deras barn medan de sover, varför de vid många tillfällen är fyllda av rastlöshet och inte kan få den sömn de behöver.

Men läkare säger att plötslig spädbarnsdöd kan förhindras genom att implementera goda sömnriktlinjer. Därför är det viktigt att lägga barnet på ryggen och lämna spjälsängen fri från andra föremål så att barnet kan andas lätt.

Miljön ska vara sval och barnet ska inte bära kläder som kan orsaka överhettning. Barnets spjälsäng bör också placeras nära moderns säng så att den kan övervakas när som helst.

Baby sover i samsäng.

Som en sista rekommendation säger specialister att amning av ditt barn minskar risken för plötslig död. Därför är det viktigt för mödrar att ständigt uppmuntra denna övning.

3. Rädslan för att barnet ska bli sjukt

En annan av de rädslor nya mammor står inför är att barnet blir sjukt. Spädbarn är mer benägna att få virusinfektioner eftersom deras immunsystem just har börjat utvecklas. Tillämpningen av vacciner och daglig vård är emellertid två utmärkta mekanismer som hjälper till att mildra dessa tillstånd.

Dessutom kan mödrar gå till barnläkaren som kan indikera det bästa behandlingsförloppet i de ögonblick då symptom som orsakar tvivel uppstår.

Barnsjukdom är en av de rädslor som nya mammor står inför.

4. Rädslan för olyckor i hemmet

Spädbarn tenderar att vara rastlösa under sina första levnadsår, eftersom de befinner sig i ett utforskningsstadium där allt gör dem nyfikna. På grund av detta måste föräldrar förbereda sitt hem för att undvika alla slags faror.

Först och främst måste skydd eller lås sättas på trappor, skåp, uttag och dörrar. På samma sätt ska du aldrig placera barnet på möbler för att undvika fall från höga platser.

Vad specialister rekommenderar mest är att transportera barn i ett stabilt och bekvämt säte.

En glad bebis som sitter på golvet.

5. Är rädd för nya mammor när de klipper naglar

Det är väldigt vanligt att mammor är rädda för att skada barnet medan de klipper naglarna. Detta beror på att de små ständigt rör sig och det är inte lätt att få dem att förstå att de behöver vara stilla några minuter.

Därför är det vi rekommenderar att dra nytta av det ögonblick då de sover för att klippa naglarna med allt tålamod som tillståndet innebär. Det är också viktigt att använda en nagelklippare som undviker att orsaka skada.

En mamma klipper sitt barns naglar medan han sover.

Hur kan en ny mamma övervinna rädslan?

Det första steget är att mamman ska förstå att hon inte är ensam och kan lita på att många människor klarar av alla tvivel. Det är då barnläkare och mormödrar blir bra informationskällor.

För det andra måste hon veta att ansvaret inte faller enbart på henne eftersom hennes partner också ska vara med. På så sätt kan de uppmuntra varandra och arbeta som ett team för att bli bättre och bättre på föräldraskap.

Slutligen, i stressiga tider, kan du tillgripa psykologisk rådgivning. Fackmannen kommer att ge lugnande råd till mamman och hjälpa henne att kontrollera sina känslor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.