Kärleksspråk i förhållandet mellan mor och barn

Varje person uttrycker kärlek på sitt eget sätt och kräver något likartat för att känna sig älskad. Så det är nödvändigt för föräldrar att känna till och anpassa sig till sina barns kärleksspråk.
Kärleksspråk i förhållandet mellan mor och barn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du har säkert hört talas om boken The Five Love Languages av Gary Chapman. Eller kanske hjälpte dina egna livserfarenheter dig att inse att inte alla människor har sitt egna kärleksspråk.

Var och en av oss uttrycker tillgivenhet annorlunda och kräver något likartat för att känna oss älskade. Kärleksspråk har utforskats mest i samband med par. Men de är också grundläggande i förhållandet mellan föräldrar och deras barn.

I allmänhet är vi som föräldrar medvetna om kärlekens betydelse för våra barn. Det är den viktigaste grunden på vilken deras självkänsla och resten av deras framtida relationer kommer att baseras.

Det räcker dock inte med att vi älskar dem, de måste också känna sig älskade. Det räcker inte för oss att visa dem kärlek; det är viktigt för dem att tydligt kunna uppfatta det.

Fem kärleksspråk

Mor och barn pratar kärleksspråk.

Ord av bekräftelse

Denna typ av språk består av att uttrycka kärlek med beröm, uppskattningsord, och tacksägelse. Om ditt barn lyssnar till detta språk måste de få höra och läsa hur mycket du älskar dem. För att göra detta, tala till dem kärleksfullt. Till exempel kan du säga saker som “Jag är så stolt över dig”; “du är så smart”; “Jag älskar att vara din mamma”.

Dessa barn kommer också att uppskatta små gester, till exempel en handskriven lapp i matlådan som önskar dem en bra dag eller ett kort speciellt tillägnat dem. Öppna ditt hjärta för dem med ord.

Kvalitetstid

Kvalitetstid handlar om att ge den andra personen, i det här fallet ditt barn, din odelade uppmärksamhet. Det handlar inte bara om att vara i samma fysiska utrymme, utan om att verkligen ansluta. Barn som talar detta språk behöver de speciella stunderna ensamma med sina föräldrar, särskilt om de har syskon.

Så för att visa dem din kärlek, organisera aktiviteter då och då som ni kan dela och njuta av tillsammans, som att ta en cykeltur, spela deras favoritspel, se en film… Ge dem din tid och de kommer känna sig älskade.

Gåvor som ett kärleksspråk

För barn som har detta språk är det viktigt för dem att få gåvor för att känna kärlek, inte för deras materiella värde, utan för deras mening. Att få en gåva innebär att mamma eller pappa har tänkt på dem, deras tycke, och att de vill glädja dem.

Om du är mamma till ett av dessa barn, undvik att ge dem pengar till sin födelsedag och försök hitta något som är riktigt meningsfullt och värdefullt för dem. Det är också en bra idé att ge dem spontana gåvor då och då, även om det inte är en speciell dag.

Att hämta dem från skolan med en söt present eller en liten leksak som de får ta hem kommer att göra dem mycket glada.

Gärningar

I det här fallet talar handling högre än ord. Dina barn behöver att du visar din kärlek genom konkreta handlingar, inte bara genom att berätta för dem att du älskar dem. De känner sig älskade när du gör små uppoffringar för dem, till exempel genom att ta dem till fritidsaktiviteter, hjälpa dem med läxorna, tar dig tiden att skapa deras favoritfrisyr eller sy ihop det uppstoppade djuret som gick sönder.

En pojke kramar sin far på väg till skolan.

Fysisk kontakt

Slutligen behöver vissa barn fysiska uppvisningar av tillgivenhet för att känna sig älskade. De njuter inte bara av kramar och pussar, de uppskattar också att hålla händerna på gatan eller kela ihop i sängen medan du läser en godnattsaga.

Lär dig att hantera ditt barns kärleksspråk

Även om vi alla i större eller mindre utsträckning hanterar alla dessa kärleksspråk, tenderar vi att ha en tydlig preferens för ett eller två av dem.

När det gäller barn börjar denna förkärlek bli tydlig vid fem års ålder. Men när du väl har identifierat dina barns kärleksspråk kan du upptäcka att de inte värdesätter eller använder samma som du.

Du kanske tycker att fysisk kontakt inte är nödvändig. I själva verket kan du till och med tycka att det är obehagligt. Men om du upptäcker att detta är vad ditt barn behöver måste du anstränga dig.

På samma sätt, om du aldrig har varit en stor presentgivare men ditt barn värderar spontana och innerliga gester, måste du försöka ändra detta. Det är viktigt att visa kärlek till dina barn så som de behöver, eftersom det kommer att göra stor skillnad i deras liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.