Förhindra att prokrastinering kommer in i ditt barns liv

Vet du hur du kan förhindra prokrastinering hos barn? Vi kommer att berätta allt om hur du motarbetar denna skadliga vana.
Förhindra att prokrastinering kommer in i ditt barns liv
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur kan vi förhindra att prokrastinering kommer in i våra barns liv? Att prokrastinera är en mänsklig beteendestörning som syftar på att skjuta upp eller förhala uppgifter som egentligen borde slutföras omedelbart.

Denna åkomma i vår tid, som vissa anser den vara, fokuserar också på att skjuta upp de situationer som av någon anledning ses som obehagliga för oss.

Även då vi undviker vårt ansvar, eftersom det är för tungt att bära och ta oss an, hamnar vi oundvikligen i ett läge av prokrastinering.

Och om vi ersätter viktiga uppgifter, situationer och ansvar med triviala, då är vi prokrastinerare.

Som du kanske har märkt är denna “livsstil”, trots den komplicerade termen, väldigt vanlig.

Mamma, fall inte ner i prokrastinering

Det sägs att prokrastinering påverkar oss alla någon gång i livet, även om det är sant att det påverkar vissa mer än andra.

Många av oss är vana vid att skjuta upp våra plikter utan att ta hänsyn till resultatet av deras försummelse, även när det drabbar oss själva.

Men mamma, skjut inte upp till morgondagen vad du borde och kan göra redan idag.

Fall inte ner i träsket av prokrastinering. Förmedla till ditt barn betydelsen av att inte skjuta upp sina läxor. När allt kommer omkring, någon gång måste de göra dem.

Förbered ditt barn för morgondagens vuxenhet, där de tillhör den nya energiska generationen, och inte där de alltid skjuter upp dagens ansvar för “morgondagen”.

Förhindra att ditt barn hamnar i den bottenlösa gropen av prokrastinering.

Från en ung ålder, ingjut i dem vikten av att hålla sina löften, odla sig själva intellektuellt och känslomässigt, möta sitt ansvar och alltid möta sina problem rakt på.

Från och med nu, lär dem att verkligen vara engagerade i sig själva.

Prokrastinering inom lärandet

En ung flicka som läser böcker på biblioteket.

Lärandet är den mentala funktion som består av förvärvandet av kunskap.

Det är processen som är ansvarig för utveckling och implementering av kompetenser.

Genom lärandet använder och övar människor observation, assimilering och resonemang.

Bildandet av beteenden och värderingar, omvandling av färdigheter och ackumulering av erfarenheter är konsekvenser av lärandet.

Även om djur föds med vissa instinkter som gör att de kan klättra, äta, gå, simma, gömma sig för rovdjur och så vidare, så gäller det, beroende på vilken art de tillhör att människan, framför alla andra, är i ett tillstånd av konstant lärande.

Det är därför som det betyder mycket för en människas liv att ge lärandet den betydelse den förtjänar redan från de tidiga stadierna.

Men prokrastineringen inom lärandet vinner mark.

Låt oss exemplifiera vår åsikt:

Många barn i dag spenderar sin tid på internet med sina anteckningsböcker fulla av oavslutade läxor bakom sig.

Om det är tenta i övermorgon skjuter de upp studierna till imorgon. Idag ägnar de sin tid åt att chatta i mobilen med sina vänner.

Även om de måste lämna in ett forskningsprojekt inom två timmar. Då ägnar de fortfarande lite tid åt att se klart filmen som de gillar så mycket.

Till förfång för mänskligheten och för sig själva tänker och agerar vissa barn idag på detta sätt.

Hur förhindrar man prokrastinering i lärandet?

Ett barn som har svårt att vakna på morgonen.

Även om det är sant att de första åren av livet är de bästa för att utveckla våra barns mentala kapacitet så har inlärning ingen specifik ålder. Vi lär oss under hela livet.

Naturligtvis är det viktigt för barn att hitta motivation i det de ska lära sig eftersom detta är ett viktigt element som underlättar det bästa upptagandet av ämnet.

Detta är vad som händer med de barn vi syftade på. Klassämnen är inte lika attraktiva för dem som videospel, att gå ut med vänner och deras fritid i allmänhet; det är därför de byter ut dem.

Mamma, du måste veta att lärandet är effektivt när det ger en bestående förändring i tid. Det vill säga verkligt lärande innebär att bearbeta ämnet tills det blir kunskap.

Att memorera ämnesmaterialet utantill för att ta ett test, och sedan glömma det när det är över, är inte att lära sig. Eller åtminstone är det inte effektivt lärande.

Råd

Av alla de ovan nämnda skälen inbjuder vi dig att följa våra råd och förhindra prokrastinering när det gäller lärandet i ditt barns liv.

  • Övertyga ditt barn om att utbildade människor är oberoende varelser. Deras kunskap och intelligens gör dem till sådana individer.
  • Upplys dem om att de som lär sig idag och inte skjuter upp sin inlärning blir snabbare människor som kan fatta bra beslut eftersom dessa beslut kommer att baseras på solida grunder och inte bara är slumpmässiga impulser.
  • Låt dem veta att den som inte skjuter upp sina studier, och utnyttjar sin tid i lärandet, har ett egenvärde i den kunskap den har, och inte för sina pengar, sin sociala status eller för vilka som är ens föräldrar.
  • Instruera barnen om vikten av att utbilda sig själva, lära sig allt de kan, forska, träna…, låt dem veta att detta är den perfekta tiden då allt detta kan ske på enklaste sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Steel, P. (2017). Procrastinación: Por qué dejamos para mañana lo que podemos hacer hoy. DEBOLS! LLO.
  • Bazalar, L. A. C. (2011). Procrastinación académica como predictor del rendimiento académico en jóvenes de educación superior. Temática psicológica7(1), 53-62.
  • Justo, C. U. D. A. F. (2010). Efectos de un programa de entrenamiento en conciencia plena (mindfulness) en el estado emocional de estudiantes universitarios. Estudios sobre educación19, 31-52.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.