6 metoder som kan hjälpa barn som blir retade

Har ditt barn kommit hem och sagt att något retat honom eller henne? Här tipsat vi om några metoder som kan hjälpa ditt barn att bemöta och hantera det, men om situationen fortsätter är det förstås viktigt att prata med barnets lärare.
6 metoder som kan hjälpa barn som blir retade
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Numera är det skrämmande många barn som inte vill gå till skolan för att de blir retade. Mobbning sker inte bara i skolan. Det kan faktiskt också ske i lekparken, i korridorerna, på skolgården etc. Därför är det mycket viktigt för barn som blir retade att lära sig att bemöta det.

Trots att familjer och skolor försöker få barn att komma överens är det mycket svårt att förhindra att barn blir retade. Barn mår dålig av det och känner sig förnedrade när andra retar dem. Tyvärr kan föräldrar inte alltid skydda sina barn från dessa obehagliga och skadliga situationer.

Därför är det viktigt att ge dem verktyg och strategier för att möta det. Om vi ​​lär dem det från en ung ålder blir de bättre förberedda på de konflikter de kan komma att uppleva före, under och efter tonåren.

Anledningar till att barn och tonåringar retas

Få uppmärksamhet

Ett sätt att få uppmärksamhet är genom att reta andra, även om det är negativ uppmärksamhet. De tycker att det är bättre att få negativ uppmärksamhet än att inte få någon uppmärksamhet alls.

barn som blir retade: ledsen flicka

Känna sig överlägsen och mäktig

”Många barn som mobbar känner sig överlägsna när de retar andra barn. Dessutom känner de sig mäktiga när de gör andra arga.”

– Olweus, 1993 –

Barn blir retade på grund av grupptryck

Det kan vara en mycket kraftfull motivation att känna att de tillhör en grupp. Det är därför vissa barn blir retade av andra. Det får förövarna att känna sig accepterade av de populära barnen.

Ovilja att acceptera skillnader

Många gånger förstår barn sig inte på det som är annorlunda. Till exempel är de inte alltid öppna för kulturella, utseendemässiga eller fysiska skillnader. Istället för att hjälpa barnen som de identifierar som annorlunda och förstå dessa skillnader använder de dem som måltavla och retar dem.

För att mobbaren tar efter sina föräldrar

Vissa barn imiterar vad de ser hemma och i andra miljöer. Sedan uppför de sig och agerar som de ser sina föräldrar göra. Dessa barn bor kanske i ett våldsamt hem.

Metoder som kan hjälpa barn som blir retade

  • Gör att de känner trygghet genom att visa kärlek
  • Hjälp barnen att lära sig skratta åt sig själva
  • Lär dem att inte vara rädda för vad andra barn kommer att säga. Om mobbarna inte slutar retas även efter det är det bäst för föräldrarna att ta upp det med skolan.

Lär ut lämpliga svar som de kan komma med när de blir retade

Be dem att försöka ignorera sina plågoandar. Barn som retas ger nästan alltid upp när de inser att andra ignorerar dem. Därför kan du lära dina barn att gå därifrån utan att säga något till mobbarna.

De kan också försöka avväpna dem genom att säga: “Äh, vem bryr sig.” Som föräldrar är det viktigt att se till att dina barn kan hålla fast vid dessa svar eftersom mobbarna kommer att försöka provocera fram en reaktion.

barn som blir retade

Lär dem några bra svar

Det är viktigt att dessa svar i sin tur inte består av förolämpningar eller förlöjligande. I själva verket kommer ett kvickt svar att förvirra mobbaren. Till exempel kan ett bra svar vara: “Jag vet att du vill göra mig arg, men det du säger påverkar inte mig, så det kommer inte att fungera.”

Spela rollspel för att lära barn som blir retade att hantera situationen

Föräldrar kan öva med sina barn genom att spela rollspel. Föräldrar kan spela rollen som mobbaren och säger elaka saker. Då kan barnet träna på olika svar eller reaktioner som han eller hon senare kan använda.

Det här rollspelet ger barnet massor av verktyg för att möta sina mobbare. Ju mer dina barn tränar sig på dem, desto mer sannolikt är det att de kommer att stå upp mot sina mobbare.

Visa massor av förståelse och kärlek

När barn berättar för sina föräldrar att de blir mobbade är det viktigt att de kan visa sig vara förstående och kärleksfulla. Därför är det bäst att försöka ta upp berättelser om barn som blir retade och som har ett lyckligt slut.

Det är väldigt viktigt för barnen att förstå hur stolta deras föräldrar är när de försöker hantera situationen på egen hand.

Det här är några metoder som kan hjälpa ditt barn. Men om det här händer ofta i skolan är det viktigt att prata med läraren. Då kan han eller hon också hjälpa till att sätta stopp för det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.