10 säkerhetsregler som dina barn bör lära sig
Det är viktigt att lära dina barn vissa säkerhetsregler från ung ålder. Det är normalt och instinktivt för föräldrar att oroa sig för sina barns välbefinnande och säkerhet från att de föds.
Även om föräldrar vill stödja och hjälpa sina barn så mycket som möjligt är det också viktigt att inte vara överbeskyddande. Dina barn kommer så småningom att växa upp och måste möta vissa situationer på egen hand. Därför är det bra och praktiskt att ha lärt dina barn några säkerhetsregler.
10 säkerhetsregler som dina barn behöver lära sig tidigt
1. Det är mycket viktigt att dina barn vet att man inte öppnar dörren när någon ringer på, särskilt om de är ensamma hemma. Detsamma gäller för telefonen. Det är bättre att inte svara om du inte har nummerpresentation.
2. Lär dina barn att be om hjälp när de behöver det, särskilt om de kan vara utsatta för mobbning. Denna fråga kommer upp för allt yngre och yngre barn, särskilt för barn med vissa rädslor.
När barn är på egen hand blir de en perfekt måltavla för mobbare. Det är viktigt att låta dina barn veta att det inte är ett tecken på svaghet, utan snarare intelligens, att be om hjälp.
3. Lär dina barn att deras kroppar bara får beröras av dem själva och aldrig av främlingar. Kramar, pussar och gos bör bara komma från människor som de redan känner.
Lär dem också att vissa delar av kroppen inte ens får beröras av människor som de känner och litar på, och att om det händer ska de berätta för sina föräldrar omedelbart.
4. En annan säkerhetsregel är att se till att barnen kan sin hemadress och föräldrarnas telefonnummer. Ni bör också lära dem numret till larmcentralen i landet där ni bor.
Det är också bra att lära dem att om de någonsin skulle gå vilse ska de stanna där de är, fast de kan även be en vuxen om hjälp.
Fler säkerhetsregler
5. Lär dina barn att korsa gatan på ett säkert sätt, använda gångvägar och vänta på att trafikljuset visar att det är deras tur. Det är också viktigt att titta åt båda hållen innan de går ut på gatan.
6. Det är viktigt att lära dina barn skillnaden mellan rätt och fel. Lär dem att aldrig hålla något hemligt som får dem att känna sig obekväma, rädda eller oroliga.
För att hjälpa till med detta är det viktigt att skapa möjligheter att kommunicera öppet med dina barn, utan att få dem att må dåligt över något som har hänt.
7. När dina barn börjar använda internet är det mycket viktigt att lära dem att inte dela personlig information online, till exempel din hemadress, och att aldrig prata med främlingar.
8. Lär dina barn att inte acceptera skjuts från främlingar. Även om de påstår sig vara en vän till föräldrarna får de aldrig sätta sig i en bil med en främling.
Gör det tydligt att föräldrarna, eller andra godkända barnvakter, alltid hämtar dem från en överenskommen plats, och om de är försenade ska barnet vänta.
9. En bra försvarsmetod är att lära dina barn att säga “stopp” eller “lämna mig ifred” när något stör dem. De bör lära sig att säga nej på ett bestämt sätt om de inte gillar något.
10. Barn måste lära sig att leka säkert. Lär dem att inte stoppa in små föremål i munnen och inte leka med saker som är vassa eller spetsiga. På samma sätt ska de aldrig behöva känna sig pressade om andra barn vill att de ska göra något i en lek som de inte vill göra.
Förutom de här säkerhetsreglerna är det viktigt för barn att lära sig att avsluta det de påbörjar. Uppmana dessutom dina barn att agera i enlighet med sina egna känslor och inte för andras godkännande.
Det gör att dina barn lär sig att handla utifrån sitt eget huvud, utan att bli påverkad av andra, och även utan att oroa sig för vad andra säger eller tycker.
Alla säkerhetsregler som du lär ut ska vara tydliga och ha tydliga konsekvenser. Du måste vara en förebild, ge råd och vara konsekvent i vad du säger.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García-Piña, C. A. (2008). Riesgos del uso de internet por niños y adolescentes. Estrategias de seguridad. Acta pediátrica de México, 29(5), 272-278. https://www.redalyc.org/pdf/4236/423640313006.pdf
- González, B. M. (2009). Taller para la detección de casos de abuso sexual infantil en niños de educación básica. Psicología Iberoamericana, 17(1), 24-37. https://www.redalyc.org/pdf/1339/133912613004.pdf
- Mariscal del Villar, S. (2000). Prevención del abuso sexual infantil. Revista ciencia y cultura, (8), 107-109. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S2077-33232000000200012&script=sci_arttext