De 10 vanligaste sommarallergierna hos barn

Allergier hos barn under sommaren är vanliga och är oftast godartade. Lär dig vilka de är så att du kan vidta försiktighetsåtgärder.
De 10 vanligaste sommarallergierna hos barn
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2024

Under sommarlovet tenderar olika allergier att blomstra upp hos barn. Det är karakteristiskt och typiskt för sommaren. Därför bör man vara uppmärksam på den här tiden på året för att förhindra komplikationer. Fortsätt läsa för att upptäcka de 10 vanligaste sommarallergierna hos barn.

De 10 vanligaste sommarallergierna hos barn

Oavsett orsaken till allergin kommer den att följa med barnet överallt. Det är dock viktigt att vara medveten om olika allergener och triggers som tenderar att vara vanligast under sommaren. Här är de vanligaste.

1. Allergi mot insektsbett eller stick

Insekter tenderar att öka i förekomsten under sommarmånaderna, och därigenom risken för insektsbett. Det beror även på att vi exponerar en större yta av våra kroppar för olika insekter som finns utomhus.

De vanligaste är de som orsakas av getingar och bin och dessa kan utlösa allvarliga kliniska bilder hos barn.

2. Solallergi

Termen “solallergi” är inte tekniskt korrekt, men med detta syftar vi på en ytlig reaktion av blodkärlen på ultravioletta strålar eller solljus. De karakteristiska kliniska manifestationerna efter långvarig solexponering är eksem, papler och klåda.

Hudreaktioner kan också uppstå om det före solexponering förekommit direktkontakt med vissa läkemedel, krämer, parfymer eller kosmetika.

3. Allergi mot klor i simbassänger

Klor i simbassänger har irriterande egenskaper och förmågan att utlösa betydande allergiska reaktioner i huden. Artiklar publicerade av det spanska samfundet för klinisk immunologi, allergi och pediatrisk astma visar också på negativa effekter på ögon och luftvägar.

Långvarig exponering för simbassänger rekommenderas inte för barn med atopisk dermatit.

Du kanske också vill läsa: 7 simövningar för barn

Ett litet barn sniffar på en ros i en trädgård.
Växter och blommor drar till sig barns uppmärksamhet på grund av deras lockande former och färger. Vissa blommor kan orsaka allergier genom pollen de producerar.

4. Pollenallergi är en av de vanligaste sommarallergierna hos barn

Växter pollinerar inte bara på våren, de kan också pollinera under sommarmånaderna. Bland annat gräs gör detta särskilt på sommaren, främst i skogsområden på åkrar.

Denna typ av allergi är ofta svår att hantera. Därför rekommenderas föräldrar ofta att ha antihistaminer, inhalatorer eller medicinsk behandling redo för användning, enligt deras barnläkares rekommendationer.

5. Allergi mot solkrämer

Vissa kosmetiska produkter kan orsaka hudreaktioner som sveda, irritation och nässelutslag på grund av deras ingredienser.

Kemiska solskyddsmedel absorberas i huden och kan orsaka allergiska reaktioner. Ett tips här är fysiska eller mineraliska solskyddsmedel som kan ge färre effekter på reaktiv hud. Detta eftersom huden inte absorberar dessa komponenter.

6. Latexallergi

Latexallergi är en av hudreaktionerna som med tiden bara har ökat. Detta beror på det faktum att det finns många föremål som vi använder i det dagliga livet som är gjorda av denna komponent. Dessutom, under sommaren, tenderar tillbehör vi att oftare använda saker som flytande badleksaker, uppblåsbara pooler, badmössor och skyddsglasögon.

Några symtom som kan uppstå vid kontakt med latex är följande:

  • Rhinokonjunktivit
  • Urtikaria
  • Astma
  • Andningssymtom
  • Anafylaxi

Du kanske också vill läsa: Myter och sanningar om solskydd för barn

7. Allergi mot dammkvalster

Kvalster är spindeldjur som lever i husdamm, vilket är varför man katalogiserade dessa som en av huvudorsakerna till miljöallergi. Sommarförhållanden, med högre temperatur och luftfuktighet, bidrar till denna typ av allergi.

Dessutom samlar hyreshus eller stugor ofta damm eftersom de har varit ostädade och stängda under hela året. Av denna anledning är det viktigt att utföra ordentlig städning och ventilation på platsen i förväg innan inflyttning.

En liten flicka som sitter på en filt i sanden och äter vattenmelon.
Vattenmelon, melon och plommon är bland de livsmedel som ofta orsakar allergier hos barn på sommaren.

8. Matallergier är bland de vanligaste sommarallergierna hos barn

Enligt en publikation av den spanska pediatrikska föreningen är följande bland de vanligaste allergierna:

  • Pollen
  • Damm
  • Vissa livsmedel

Sommaren kännetecknas av det högsta antalet födoämnesallergier orsakade av ökad konsumtion av allergiframkallande livsmedel. Det är också en tid på året då det är vanligare att man äter mindre i hemmet.

Till exempel kan meloner, vattenmeloner, plommon och aprikoser utlösa allvarliga reaktioner och till och med anafylaxi. Dessutom kan skaldjur också skapa dessa reaktioner, men det är inte lika vanligt att barn äter detta.

9. Allergier mot djurhår

Även om allergier mot djurhår är ett tillstånd som förekommer under hela året är sommaren en period då det är större sannolikhet för allergiska reaktioner. Detta eftersom det under sommaren är vanligare med mer kontakt med husdjur.

Som vid andra typer av allergier är den bästa metoden att undvika det som orsakar reaktionen hos barnet. Det är också viktigt att tvätta barnens händer efter att de har rört vid djur.

10. Gräsallergi är en av de vanligaste sommarallergierna hos barn

Gräs växer snabbt och var som helst, vilket gör det omöjligt att undvika när man vill vara utomhus. Symtom kan variera från okulära och/eller nasala symtom till urtikaria eller astma, enligt studier av American Academy of Allergy Asthma & Immunology.

Förebyggande är den bästa medicinen

Barn är sårbara för spontana och oavsiktliga allergiska reaktioner, så föräldrar till barn med atopisk dermatit rekommenderas att vara extremt försiktiga för att förhindra dem.

Det är alltid tillrådligt att ha med sig den första hjälpen-låda som allergiläkaren anger för att användas vid behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.