Getingar: Hur du förebygger och behandlar stick

Du behöver inte få panik om ditt barn blir stucket av en geting. Ta en titt på våra rekommendationer om getingstick och vad du ska göra åt dem. På så sätt kan du möta denna situation på ett mycket lugnare sätt!
Getingar: Hur du förebygger och behandlar stick

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Bin och getingar är något som många föräldrar oroar sig för. Det beror dels på det faktum att de inte vet hur deras barns kropp kommer att reagera på sticket och dels på att de vet hur ont det gör.

I dessa fall undrar de vuxna ofta om de ska ta sitt barn till akuten, eller om de kan behandla getingsticket hemma. De måste också ta hänsyn till hur barnet reagerar på sticket. Det är därför som föräldrar verkligen vill veta vad man ska göra om en geting sticker deras barn.

Getingar tillhör våren och sommaren

På våren och sommaren finns det flest getingar och bin ute i naturen. Det här är också de månader som barn brukar gå ut för att leka, och det är naturligtvis alltid större risk att få ett bi- eller getingstick då.

Det är därför du behöver veta vad du ska göra om det händer, så att du kan hantera den här lilla “nödsituationen” effektivt.

Lär känna din fiende

Det första du bör göra är inte att förlora ditt lugn. Det är bra för dig att veta att även om ditt barn är allergiskt så finns det ingen anledning att drabbas av panik. Om en geting sticker barnet så har du tillräckligt med tid för att utvärdera situationen och ge honom eller henne den nödvändiga vården. I teorin bör getingstick vara en nödsituation.

Ett bra första steg är att veta vilken typ av fiende du står inför. Getingar tillhör ordningen hymenoptera, eller steklar, som även inkluderar bin, myror och växtsteklar. Men i motsats till deras släktingar har de en rak gadd som inte blir kvar i offrets hud.

Var försiktig med getingar

Sticka flera gånger

På grund av detta kan de sticka någon flera gånger i följd. Det här kan komplicera situationen i jämförelse med vad som händer med ett bi. När ett bi sticker dig lossnar en del av gadden från biet, och det dör som följd därav.

Både bin och getingar sprutar in en substans innehållande komponenter som orsakar stark smärta och inflammation. Om du behandlar sticket korrekt har det dock sällan några allvarliga konsekvenser.

Vad ska du göra om dina barn blir stungna av getingar?

Här är några tips för att behandla getingstick på barn:

  • Rengör området med rikligt med rent vatten och en mild tvål.
  • Det är inte vanligt att getingens gadd blir kvar i barnets hud efter att den har stuckit. Om den är det bör du ta bort den med en steril pincett. Du bör inte nypa eller klämma området. Inte heller bör du falla för den populära myten att suga på såret för att få ut gadden. Detta skulle bara förorena såret och kan orsaka ytterligare problem.
  • Därefter ska du desinficera området än en gång, för att vara säker på att inga partiklar finns kvar som kan orsaka infektion.
  • Du kan applicera speciella krämer som innehåller ammoniak, vilket hjälper till att bli av med klådan och den brännande känslan.
  • Is är också ett bra sätt att minska obehaget på.
  • Vid misstanke om en allergisk reaktion: Om du märker att ditt barn har problem med att andas eller har röda svullnader på olika delar av kroppen, är det bäst att ta honom eller henne till en akutmottagning för behandling. På så sätt kan du undvika en allvarligare situation eller anafylaktisk chock.

Getingar tillhör ordningen hymenoptera, eller steklar, som även inkluderar bin, myror och växtsteklar. Men i motsats till deras släktingar har de en rak gadd som inte blir kvar i offrets hud.

Rött getingstick

Vad du bör lära dina barn om getingar

Ingen kan komma undan från att bli biten eller stucken av insekter, men vi bör ändå lära våra barn om farorna och de smärtsamma följderna av att reta eller irritera dessa insekter. Det är mycket viktigt att barn vet att:

  • De aldrig bör försöka störa en bikupa eller ett getingbo; de ska inte kasta stenar eller peta på det med pinnar. De gör ofta misstaget att tro att det är på tillräckligt stort avstånd för att hinna springa sin väg, men getingar och bin kan flyga väldigt fort.
  • Om en av dessa insekter kommer nära dem, bör de inte springa runt eller börja vifta med händerna i luften för att försöka få bort dem. Detta kommer bara att uppmuntra dem att attackera.
  • Om ni har tillbringat dagen vid poolen, en flod eller på stranden, är det en bra idé att skaka kläderna innan de klär på sig. Getingar kan enkelt gömma sig i dem.
  • På vandringar utomhus och på sommaren är det att föredra att hålla all mat övertäckt. Det är särskilt viktigt att täcka söta frukter som bananer och vindruvor, som tillhör getingarnas favoriter. Av samma anledning är det också bra att dricka med sugrör för att minska risken för att få en geting i munnen.

Allergier

Slutligen, om du vet att ditt barn är benäget att drabbas av allvarliga allergiska reaktioner, måste du vidta särskilda åtgärder. Det är lämpligt att prata med din barnläkare. Denne kommer att ge dig råd om den bästa typen av mediciner som du kan ha med dig. Han eller hon kan också hjälpa dig att göra upp en plan att följa i akuta lägen för känsliga fall som ditt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.