Är "Tretton skäl varför" en bra serie för tonåringar?

"Tretton skäl varför" är tv-serien som alla ungdomar vill se. Men är det en bra serie för tonåringar?
Är "Tretton skäl varför" en bra serie för tonåringar?
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tv-serien Tretton skäl varför har gett oss mycket att prata om under de senaste åren, och den fortsätter att göra det. Vi talar huvudsakligen om den första säsongen, som baseras på boken med samma titel. Den andra säsongen har mest varit ett sätt att förlänga berättelsen, och vi kommer inte att prata om den säsongen här.

När Netflix hade premiär för Tretton skäl varför i mars 2017 blev det en av serierna som genererade mest kontrovers det året. Än idag ser tonåringar från hela världen serien för första gången. Därför kan vi inte ignorera det faktum att den har haft stort inflytande.

Vad handlar Tretton skäl varför om?

Serien handlar om Hannah Baker, en gymnasieflicka som begår självmord. Hon lämnar 13 kassettband efter sig till personer hon håller skyldiga för sin död. Hannah anser att deras agerade drev henne till att begå självmord.

Så Hannah lämnar 13 skäl på inspelade band. På varje kassett adresserar hon huvudpersonen av det skälet. Sedan påminner hon personen om vad som hände när de var tillsammans och hur hon kände sig då. Hon ger personen instruktioner att skicka banden till nästa person. Således slutar det med att alla vet vad de andra gjorde eller inte gjorde.

Tretton skäl varför: ledsen flicka

En av de ledande rollfigurerna är Clay Jensen, en pojke i gymnasiet som kände Hannah och som tar emot kassetterna när det är hans tur. Med Clay upptäcker vi vad vetskapen om hur han och andra agerade kan påverka en människa.

Denna vetskap får Clay att börja kämpa mot orättvisa, och vi får se hur andra börjar behandla honom för att han försöker göra uppror.

Serien och självmord

Självmord är nu den ledande dödsorsaken bland ungdomar mellan 10 och 24 år. Detta enligt Clinical Practice Guidelines for the Prevention and Treatment of Suicidal Behavior, en rapport från Ministry of Health, Social Policy and Equality.

”Det är hjärtskärande att lära känna Hannah i serien, att veta att det som händer henne betyder så mycket för henne medan det inte betyder något alls för andra. De kallar henne dramatisk och överdriven och bagatelliserar hennes problem.”

Bara genom att få se att vad som hände inte har någon lösning gör serien mycket viktig. Vissa säger att självmord i serien är en hämnd, men det visar att självmord aldrig är svaret eftersom det inte finns någon återvändo.

Om tonåringar vill titta på den här serien är det viktigt att vi som lärare eller föräldrar pratar med dem om vad de tittar på. Prata med dem om vad som händer och om konsekvenserna av det. Det är mycket bättre än att försöka hindra dem från att titta på serien (eftersom de förmodligen ändå kommer göra det utan att du vet om det) eller avfärda den.

Kom ihåg att serien inte rekommenderas för barn under 13 år. Netflix skapade i och med den här serien en ny åldersklassificering där tonåringar i åldern 16 och uppåt kan titta på den med en vuxen.

Yngre barn kommer dock sannolikt också höra talas om serien från sina vänner eller på sociala medier.

Föräldrar: Er roll i “Tretton skäl varför”

Något väldigt intressant som människor som arbetar med tonåringar varje dag märker är att de flesta föräldrar vanligtvis inte känner sina barn alls. I serien är detta mycket tydligt. Hannahs föräldrar vet nästan ingenting om sina barns liv. Därför vet de inte hur de ska närma sig dem.

Om din tonåring inte har sett serien än och du tror att han eller hon kanske vill se den är det bäst att först prata med honom eller henne. Tydliggör att det är en fiktiv serie som inte alltid återspeglar verkligheten.

Serien kan vara ett bra tillfälle att prata med tonåringar om verkliga situationer de kan ställas inför och som de ser på skärmen. Du kan faktiskt klargöra och lösa många problem bara genom effektiv kommunikation.

Tretton skäl varför skildrar känsliga ämnen som mobbning (i skolan och online), minderåriga som dricker alkohol, sexuella övergrepp och andra viktiga ämnen för tonåringar. Med serien kan du därför naturligt börja prata om ungdomsproblem med dina tonåringar som annars kan kännas svåra att prata om.

Tretton skäl varför

Använd Tretton skäl varför som ett pedagogiskt verktyg

Något som är tydligt med den här serien är att lärare, föräldrar, psykologer och andra inflytelserika vuxna kan använda den som ett verktyg. Föräldrar kan titta på serien med sina barn och det kan hjälpa dem att prata om ämnena som kommer upp.

Det kan hjälpa dig som föräldrar att ta reda på om ditt barn upplever eller går igenom något liknande. Sedan kan ni prata om vad ditt barn ska göra, vem han eller hon ska gå till och vad han eller hon ska göra i framtiden.

Som lärare är det mycket mer naturligt att prata om detta. Ibland uppstår möjligheten spontant i klassen eller under pågående lektioner. Det är ett bra tillfälle att se vad de får ut av serien och ha en konversation om det.

Avslutande tankar

Du tycker förmodligen att det inte är lätt att prata med tonåringar om de frågor som kommer upp i Tretton skäl varför, men serien erbjuder en stor möjlighet. Det är så viktigt att prata med tonåringar i det här skedet av deras liv. Det kan hjälpa dem mycket att ge dem insikt i dessa frågor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ministerio de Sanidad, Política social e igualdad.(2015). Guía de Práctica Clínica de Prevención y Tratamiento de la Conducta Suicida.
  • Jay Asher. (2007). Por trece razones. RazorBill – Penguin Books.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.