Lär tonåringar vad det innebär att vara privilegierad

Tonåringar måste förstå vad det innebär att vara privilegierad så att de kan förstå värdet av hårt arbete. Läs vidare för att lära dig mer!
Lär tonåringar vad det innebär att vara privilegierad
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Livet är fullt av privilegier, och många tonåringar tror att de har rätt till de privilegier de har i sina liv. Men så är det inte. Tonåringar måste lära sig vad det innebär att vara privilegierad. De måste förstå att det de tror är en rättighet är ett privilegium som de måste arbeta för att upprätthålla eller förtjäna.

Till exempel kan unga människor börja inse detta när de börjar på högskolan eller universitetet. Vissa elever är mer privilegierade än andra. Många tvingas leva på ett magert studielån för att överleva sin studietid, medan andra inte behöver bry sig lika mycket om sin ekonomi eftersom föräldrarna har det gott ställt och tar hand om alla utgifter.

En bra miljö för att lära tonåringar vad det innebär att vara privilegierad

Scenariot i föregående exempel är utmärkt för att hjälpa tonåringar att inse vad det innebär att vara privilegierad. Det är det perfekta tillfället att prata med dina tonåringar om privilegier och få dem att förstå vad det innebär att “ha” och att “inte ha”.

Livet är som en stege, vissa människor är ovanför oss medan andra är under. Därför är det viktigt att njuta av det man har idag, inte bara tråna efter det man ännu inte har. Till exempel är ungdomar som jobbar medan de går på universitetet ett bra exempel för att lära ut om privilegier.

innebär att vara privilegierad: tonåring serverar kaffe

Att jobba under studietiden för att förstå vad det innebär att vara privilegierad

Att jobba under studietiden lär elever värdefulla färdigheter; färdigheter som kommer att vara mycket användbara senare i deras karriärer. Till exempel lär de sig att jonglera flera ansvarsområden samtidigt, prioritera, hantera sin tid och ta ekonomiskt ansvar.

De som inte har så mycket pengar under sin studietid lär sig verkligen värdet av pengar. De blir mindre benägna att ta saker för givet.

Tonåringar som får allt från sina föräldrar, som pengar och materiella saker, eller som inte har tydliga regler, förstår inte vad privilegier innebär. De tror att de har rätt till allt de har bara för att de är födda in i den här världen. Det här är oroande, eftersom det är en mycket egocentrisk världsbild som banar vägen för dåligt beteende.

Att jobba under studietiden håller också unga människor sysselsatta, och upptagna människor tenderar att vara lyckligare. Det beror på att upptagna människor har mindre tid för aktiviteter som inte är produktiva, till exempel att ägna sig åt missbruk eller förhalande beteenden, bland andra meningslösa distraktioner.

Föräldrar som ger sina barn allt är ett exempel på något som är mycket vanligt idag. Dessa föräldrar försöker kontrollera och fixa allt i sina barns liv istället för att fokusera på att uppfostra starka barn som kan hantera besvikelse. Tonåringar behöver verkligen förstå vad det innebär att vara privilegierad.

Privilegier och jämförelser

För att förstå ens eget privilegium är det viktigt (även om det kan vara svårt) att inte jämföra sig med andra. Att se att andra har mer pengar, bättre fritidsintressen, fler vänner, ett större hus eller mer värdefulla föremål kan vara svårt för många tonåringar. Men de måste sluta jämföra sig själva med andra.

innebär att vara privilegierad: tonåringar pratar
När tonåringar förstår vad privilegium är förstår de att de måste förtjäna saker själva. Att ingenting uppnås utan ansträngning och framförallt att människor måste arbeta hårt. Om en tonåring till exempel vill ha extra pengar måste han eller hon arbeta för att få det, till exempel genom att klippa grannens gräsmatta varje vecka.

Du kanske vill påminna dina tonåringar om att de inte ska vara så snabba att döma ut sina kamrater. De måste komma ihåg att de inte känner till andra människors historia. Även om de kanske inte arbetar eller har ekonomiska utmaningar kan de vara känslomässigt utmattade.

Det kommer alltid att finnas någon som har fler eller bättre saker. Detta definierar inte dem som personer. Våra upplevelser skapar karaktär och realism. Våra erfarenheter är bara en del av vår berättelse.

Avundsjuka människor vinner aldrig

Att jämföra sig själv med andra är bara en fälla som inte får en att känna sig bra om sig själv. Därför är det viktigt att acceptera sig själv som man är och inte fastna i förbittring och svartsjuka mot andras privilegier. Det kommer inte att ta dig någonstans.

Gräset är alltid grönare på andra sidan, oavsett hur mycket tur eller otur du har i livet, vare sig du är rik eller fattig. Det är därför viktigt att påminna dina tonåringar om att det viktiga i livet är att vara tacksam.

Dessa spänningar runt privilegier är bra och visar deras intresse för att klara sig bra och lyckas i livet. Stress visar att de bryr sig. I själva verket är det ett förhöjt tillstånd av spänning som utlöser ett svar för att få saker att hända. Avundsjuka människor vinner aldrig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.