Tackkort lär barn gott uppförande

Förutom att hjälpa till att införliva värderingar är tackkort ett sätt att få kontakt med sig själv och andra. Tackkort lär barn gott uppförande och vett och etikett.
Tackkort lär barn gott uppförande
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Inte många anser att tackkort är pedagogiska, men de är viktigare än du kanske tror. Vissa tror kanske att seden med att använda tackkort är föråldrad, men det stämmer inte alls. Tackkort lär barn gott uppförande på ett konkret och inspirerande sätt.

Barn ska förstås inte tvingas skriva tackkort om de inte vill, eftersom det inte skulle vara meningsfullt då. Men genom gott föredöme, empati och förståelse för deras betydelse lär de sig att denna sed är mycket viktigare än den kanske verkar vid första anblicken.

Det finns alltid en bra anledning bakom ett uppriktigt tack. Många människor lärde sig att skriva tackkort när de var väldigt små efter att ha fått presenter. De gjorde det för att vara artiga, och vill nu att deras egna barn ska göra samma sak. Det kan vara mycket fördelaktigt för barn att uttrycka sin tacksamhet genom dessa brev och kort.

Tackkort lär barn gott uppförande

För att använda tackkort på rätt sätt bör du ta hänsyn till vissa saker, till exempel:

tacksamhetsdagbok
  • Uppskattning. Handlingen att skriva ett tackkort får barn att tänka på omtanken som följer med att köpa och slå in de leksaker och presenter de får. Den sanna gåvan ligger inte i själva presenten utan i känslan och tanken bakom den. Barnen inser att deras vänner och familj bryr sig mycket om dem. Tillräckligt mycket för att vara omtänksamma tillbaka.
  • Tacksamhet. Tacksamhet är mer än bara erkännandet att en present kommer från någon snarare än att den bara dyker upp från ingenstans. Konsten att vara tacksam gör människor lyckliga. Det är bra för ens mentala hälsa. När barn inser vad tacksamhet betyder kommer de närmare att känna verklig lycka i sina liv.
  • Skriva för välbefinnande. Många barn använder datorer istället för att skriva ord på papper. Ändå finns det en koppling mellan att uttrycka känslor medan man skriver och personligt välbefinnande. Barn och vuxna som skriver om vad de känner i en anteckningsbok eller en personlig dagbok drar till exempel nytta av personliga fördelar, som minskad stress och som ett känslomässigt utlopp. Om dina barn övar på detta kan de fortsätta skriva i framtiden. Inte bara för att uttrycka tacksamhet utan också för att de njuter av det och som ett sätt att minska sin ångest senare i livet.
  • Tackkort lär barn gott uppförande. Vi är säkra på att dina barn kommer att vara mer tacksamma i framtiden om du lär dem gott uppförande genom att hjälpa dem att skriva tackkort nu.
  • Tackkort är användbara sociala verktyg som hjälper människor att utmärka sig från mängden, upprätthålla vänskaper och göra ett gott intryck.

Gör det till en god vana

Vanan att vara artig genom att skriva tackkort kommer att hjälpa barnen när de växer upp. Handskrivna tackkort är bara ett av sätten som dina barn kan visa uppskattning för gåvor. Att skriva ner sin tacksamhet på papper för hand istället för att göra det digitalt är dock det bästa. Det lär dem läxor för livet, som du inte vill att de ska missa.

För att se till att tackkorten verkligen lär dina barn att vara artiga och hjälper dem att bättre förstå den tacksamhet de känner gentemot andra är det bäst för dem att göra det till en vana. För att det ska bli en vana måste de se dig göra det. De måste se dig skriva tackkort till dina nära och kära eller föra dagbok om dina egna känslor.

En bra idé är att du själv kan skriva tackkort till dina egna barn. Du kan göra detta för att uttrycka dina känslor eller för att tacka dem för något bra de gjorde under dagen. Du kan också tacka dem för deras goda uppförande. Detta får dem att känna sig speciella. De kommer att lära sig hur bra det känns att bli sedda och uppskattade.

Dessutom vill de att deras nära och kära ska få uppleva samma känsla eftersom de redan vet själva hur det känns att få ett tackkort. Detta gör dem mer benägna att skriva sina egna i framtiden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.