Hur man lär en tonåring att raka sig

Lär dig hur man lär en tonåring att raka sig så att den unge mannen gradvis lär sig hur man gör det själv utan att bli skadad.
Hur man lär en tonåring att raka sig
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En vacker dag växer våra barn upp och detta är en verklighet som är omöjlig att förändra. De utvecklas, blir mer autonoma och mognar varje dag. Det är under denna tid som många föräldrar tvivlar på hur de ska kunna hänga med. Under denna tid är hur man lär en tonåring att raka sig en av de vanligaste frågorna som dyker upp.

Som med alla livslektioner är den första rakningen en speciell tid för pojkar och män. Därför måste vi se till att så är fallet och försöka att inte behandla det som ett oviktigt förfarande. Dessutom måste vi låta dem att försöka göra det ensamma och till och med låta dem göra misstag så många gånger som behövs.

Med vårt rätta ackompanjemang kommer denna upplevelse att finnas kvar i deras minne, ett av många särskilda minnen, som deras första kärlek eller den första dagen på gymnasiet.

Lär dig hur man lär en tonåring att raka sig

De fysiska förändringarna under puberteten är enorma, och sker vanligtvis efter tio till tolv års ålder. Våra barn skjuter i höjden, akne uppträder i deras ansikten och även de första hårstråna på mustaschen börjar växa på pojkarna.

Dessa ödmjuka fjun väcker ofta en viss förlägenhet hos tonåringar och kan leda till motvilja mot sitt eget utseende. Faktum är att många gånger pressar den sociala miljön dem att sätta igång med rakningen sig så snart som möjligt, och därmed undvika “fjortismuschen”.

Med det sagt kommer vi att lära dig steg-för-steg hur du lär din tonåring att raka sig för första gången. Det här vill du inte missa!

1. Välj rätt rakhyvel

En tonåring med rakkräm i ansiktet tittar på en rakhyvel.

Att välja en lämplig rakhyvel är det viktigaste steget av alla. Du kan använda en elektrisk eller välja en med rakblad, men i samtliga fall bör du prioritera kvalitet. I den här artikeln har vi dock valt att fokusera på hur man rakar sig med en hyvel. Hyvelns kvalitet är alltså viktig, speciellt om pojken lider av akne eftersom att raka håret med ett ansikte fullt av finnar är något ganska obehagligt.

Dessutom är huden på ungdomar mjuk och tunn, så vi måste leta efter en maskin eller hyvel som anpassar sig väl till den och som är lätt att hantera. På så sätt kommer din son att använda den med mer tilltro och högre komfort.

2. Välj vilken tid på dagen ska man raka sig?

Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet du väljer att börja lektionerna.

Precis som du väljer ett avslappnat ögonblick för att påbörja kompletterande matning av ett barn, måste du välja det mest lämpade ögonblicket för att lära en tonåring att raka sig. Till exempel när han är lugn, avslappnad och intresserad av att försöka. På så sätt kommer du att kunna minimera eventuell rädsla eller ångest.

När det gäller huden är den bästa tiden att raka den vanligtvis på kvällen. I slutet av dagen slappnar vävnaderna av och det är lättare att utföra processen utan oavsiktlig skada.

3. Förbered huden

Innan du rakar ansiktet på den unge mannen måste du förbereda huden för att begränsa irritation. Till exempel med en rakgel eller ett skum, beroende på era preferenser. För känslig hud är det oftast fördelaktigt att välja en produkt utan alkohol.

4. Börja raka med lätt tryck

Du måste säga till din son att börja raka sig med ett lätt tryck, för om han trycker på huden för mycket kan den bli röd och irriterad. Och i värsta fall kan de ge oönskade skärsår.

Istället för ett enda starkt drag med hyveln är det bäst att prova flera mjuka drag i riktning uppåt och nedåt.

5. Använd båda händerna

Det är viktigt att notera att det är bäst att använda båda händerna för att raka sig: Medan den ena greppar rakhyveln sträcker den andra ut huden där enheten ska passera. På så sätt stramar du upp huden för att underlätta rakningen. Dock bör hakan inte vara alltför höjd då väldigt uträckt hud kan leda till hudirritation längre ner på halsen.

6. Avsluta med en rakvatten

När rakningen är klar måste du tvätta området väl och sedan applicera en aftershave av hög kvalitet. På så sätt är all den rakade huden återfuktad, avslappnad och dess porer stängs.

Som med raklödder eller gel, välj en alkoholfri produkt för att undvika ytterligare irritation och klåda.

En tonåring som rör vid sin stubb och ler.

7. Rengör rakhyveln vid slutet av användningen

Efter rakning måste tonåringen rengöra hyveln ordentligt. Varmvatten är en utmärkt strategi för att ta bort spår av kräm, skum, gel eller hår.

Det är viktigt att hyveln torkar naturligt, eftersom användning av handdukar eller papper kan skada den och göra den slö.

Lär ditt barn att raka sig och välkomna honom till vuxenvärlden

Med den här guiden om hur man lär en tonåring att raka sig kommer ditt barn att lära sig hur man tar bort hår från ansiktet utan att irritera huden. Detta kommer att tillåta honom att må bättre med sig själv när han ser sig i spegeln och kommer att ta honom in i ett nytt skede av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alberca, F. (2015). Adolescentes. Manual de instrucciones (Prácticos). Barcelona: Booket.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.