Goda vanor för personlig hygien ska införas tidigt

Goda vanor för personlig hygien ska införas tidigt
Francisco María García

Skriven och verifierad av juristen Francisco María García.

Senaste uppdateringen: 06 november, 2022

Goda vanor för personlig hygien är viktiga för både vuxnas och barns hälsa. Det är ett bevisat faktum att de små vanor som är grunden för din personliga hygien hjälper till att förhindra sjukdomar som orsakas av virus eller bakterier.

En vana är något man grundar och etablerar med tiden. För att en handling ska bli en vana måste du repetera den många gånger. Så här integrerar du ditt barns personliga hygien i din rutin.

Det är viktigt att även små barn börjar skapa goda vanor för sin personliga hygien. Om barn vänjer sig vid att hålla sig rena, kommer det att följa dem under hela deras livstid.

Vad är personlig hygien?

Personlig hygien är en kombination av de handlingar som en person gör för att hålla sig ren och ta hand om sitt utseende. Målet är i första hand att förebygga sjukdomar så att vi inte blir smittade. I andra hand är det att leva harmoniskt i samhället och passa in.

Att ta hand om sin personliga hygien är ett ansvar som alla har. Därför är hemmet den första platsen där barn lär sig att ta hand om sig själva.

Det är viktigt att även små barn börjar lägga grunden till goda vanor för sin personliga hygien. Om barn vänjer sig vid att hålla sig rena, kommer det att följa dem under hela deras livstid.

Med daglig träning och ett gott föredöme bör föräldrarna börja lära sina barn hur de utövar god hygien för varje del av sina kroppar.

Dessa stunder som är avsedda för att etablera vanor för att ta hand om den personliga hygienen bör vara trevliga och utföras på ett sätt som barnet tycker om. Föräldrar kommer ofta på olika strategier för att göra dem roliga för sina barn.

Skolan bidrar också till att forma dessa vanor. På så sätt förenar sig skolan och familjen i ett gemensamt mål. Att båda dessa auktoriteter lär barnen om goda vanor för personlig hygien gör dem mer medvetna om dessa.

Bebis badar

Vilka är de viktigaste vanorna för personlig hygien?

För att dina barn ska utveckla dessa goda vanor måste du tänka på en kroppsdel ​​i taget. Att etablera en daglig hygienrutin hjälper dina barn att vänja sig vid detta.

De grundläggande sakerna som dina barn ska tänka på är:

1. Bada eller duscha

När barnen tar ett bad, tar de bort smuts och gifter från huden som har ackumulerats under hela dagen. Den bästa tiden att ta ett bad är på kvällen innan de lägger sig.

Förutom att vara hygieniskt, hjälper badet barnen att slappna av och sova bättre. Se dock till att inte bada för mycket, särskilt i för låga temperaturer.

En dusch eller ett bad är en bra stund att visa barn hur man tvättar varje del av kroppen, från huvudet till tårna, utan att glömma öron, armhålor och intima områden.

Dessutom är det viktigt att lära dem att de borde avsluta varje bad genom att torka sig ordentligt med en handduk.

2. Borsta och tvätta deras hår väl

Håret blir smutsigt väldigt lätt på grund av dammet i vår omgivning. Att hålla det rent och fritt från gnetter och löss är väldigt viktigt.

Löss orsakar klåda, vilket kan ge upphov till huvudvärk, allmän sjukdom och irritabilitet. Dessutom hindrar de barnen från sova gott eftersom problemen inte slutar när de går och lägger sig.

3. I personlig hygien ingår att tvätta dina händer ofta med tvål och vatten

Detta är en av de viktigaste vanorna som du kan lära dina barn. Med denna åtgärd kan du förebygga sjukdomar som tuberkulos, lunginflammation, kolera, influensa, luftvägsinfektioner och många fler.

UNICEF har gått ut med att 50% av sjukdomar och dödsfall hos små barn är orsakade av bakterier som härrör från avföring. Dessa sjukdomar överförs genom att de äter mat med smutsiga händer eller på andra sätt kommer i kontakt med smittämnen.

Se till att dina barn tvättar sina händer hemma, innan de äter och efter toalettbesök, för att de ska hålla sig friska.

Bebis borstar tänderna

4. När det kommer till handvård behöver naglarna speciell omsorg

Ofta sköter vi inte om naglarna ordentligt. Håll dem korta och rena för att förhindra att bakterier och virus ansamlas och börjar växa där. Det är bra att lära barn hur de rengör naglarna med en mjuk borste som är deras egen.

5. Borsta tänderna efter varje måltid

Du bör borsta tänderna efter varje större måltid, eller minst två gånger per dag. Detta är ett viktigt steg för att förebygga karies, dålig andedräkt och andra tandproblem.

Under de första åren av dina barns liv är det viktigt att du hjälper dem att borsta sina tänder. Efter 3 års ålder kommer de kunna göra det själva, men många tandläkare rekommenderar att du hjälper dem upp till 12 års ålder.

Dessutom är det nödvändigt att förklara för barnen hur man ska röra borsten så att den rengör alla tänderna.

Att ägna tid åt att lära sina barn dessa grundläggande vanor för personlig hygien bidrar till att hålla dem så friska som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.