Vikten av att äta gröna bladgrönsaker under graviditeten

Lär dig varför det är viktigt att äta gröna bladgrönsaker under graviditeten i följande artikel.
Vikten av att äta gröna bladgrönsaker under graviditeten
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att en kvinnas näringsbehov ökar under graviditeten? Det är därför läkare ordinerar kosttillskott med bland annat folsyra, när det inte går att täcka dessa behov genom kosten. Folsyra är ett ämne som är involverat i utvecklingen av det växande fostret, så det är viktigt att inkludera det dagligen under de 9 månaderna som graviditeten varar. Av den anledningen vill vi förklara varför det är viktigt att äta gröna bladgrönsaker under graviditeten.

Folsyra tillhör familjen B-vitaminer och är ett vattenlösligt ämne. Dessutom har folsyra en viktig roll i bildandet av gulkroppen, eller corpus luteum, som kännetecknas av sin gula färg, och som gör att fostret kan utvecklas. Folsyra är också involverat i DNA-syntesen och celldelning, så det är viktigt att få i sig tillräckliga mängder dagligen.

Fosterskador, den främsta anledningen till att äta gröna bladgrönsaker under graviditeten

Bildningen och formationen av neuralröret är viktig under fostrets utveckling. Detta steg är avgörande för att undvika neurologiska problem och spina bifida, ryggmärgsbråck. Dessa tillstånd manifesterar sig som brist på koordination och intellektuella begränsningar, såväl som svårigheter att röra på sig och gå. Som en konsekvens finns det en ökad risk för missfall.

gravid kvinna i kök framför massor av grönsaker

En av orsakerna är bristen på folsyra. Detta är ett näringsämne som vi hittar i gröna bladgrönsaker. Dessutom kommer din läkare troligen att ordinera ett tillskott på 400 mikrogram dagligen som en förebyggande åtgärd.

Anemi på grund av brist på folsyra

Även om den mest kända typen av anemi beror på järnbrist, är brist på vitamin B9 och B12 huvudorsaken till megaloblastisk anemi. Detta tillstånd manifesterar sig genom en ökning av storleken på röda blodkroppar och en minskning av deras intensiva röda färg.

Som ett resultat påverkar detta transporten av syre och blod till vävnaderna negativt. Det ger sig ofta tillkänna genom gastrointestinala symptom som diarré, svullnad i tungan på grund av inflammation samt aptitlöshet.

Dessutom förhindrar folsyra, tillsammans med vitamin B6 och B12, att homocystein ackumuleras i blodet. Homocystein är ett protein som har sitt ursprung i metioninmetabolismen och ett överskott av detta ämne har kopplats till ökad risk för kardiovaskulära problem.

Andra skäl att äta gröna grönsaker under graviditeten

Även om neuralrörsdefekter och anemi är de mest kända negativa effekterna av brist på vitamin B9, finns det även andra konsekvenser.

Studier visar att tillskott och intag över 12 veckor minskar risken för en för tidig födsel.

Som ett resultat av uppkomsten av dessa tillstånd har många länder valt att berika livsmedel med folsyra. Men det finns vissa länder som fortfarande inte gör detta, och på dessa platser har man sett kopplingen till uppkomsten av astma hos barn.

Av den anledningen bestämde forskarna sig för att jämföra förekomsten med ett land som har regler om att berika vanliga livsmedel, som USA. Även om de såg en lägre förekomst av astma är det viktigt att känna till att detta är en andningssjukdom associerad med genetiska faktorer och miljöfaktorer vilket är något som kan påverka resultaten. På grund av detta behövs det bättre kontrollerade studier.

Slutligen har brist på dessa vitaminer blivit förknippade med ökat blodtryck och graviditetstoxikos (preeklampsi). Normalt beror dessa tillstånd på många olika faktorer, som familjehistoria, att vara över 35 år, fetma samt tvillinggraviditeter. Ökat folsyraintag bidrar dock till att minska förekomsten. Forskarna rekommenderar ett tillskott av 4 mikrogram per dag under minst 3 månader.

Hur man får i sig gröna bladgrönsaker dagligen under graviditeten

Nu när du vet ovanstående, varför inte försöka inkludera fler grönsaker i din kost? Nedan följer några idéer och tips som du kan testa. Kom ihåg att denna livsmedelsgrupp är grunden för en hälsosam kost.

gröna bladgrönsaker under graviditeten

Har du någonsin tänkt på att tillaga en sallad med andra salladsblad än isbergssallat och huvudsallat? I livsmedelsbutiken eller på torget hittar du ett brett utbud, som ekbladssallat, ruccola, spenat och endiver. Lägg till en burk tonfisk i olivolja, tomater, morötter, selleri eller rädisor. Du kan gärna också lägga i några skivor apelsin eller mango eller hackade jordgubbar och strö på lite nötter eller torkad frukt för en unik sallad full av näringsämnen.

Eller så kan du laga till lite ångad grönkål eller broccoli som du sauterar med lite vitlök och paprika. eller några hackade mandlar med persilja och citronskal.

Havre är ett annat livsmedel som innehåller folsyra, och detta sädesslag kan du äta dagligen. Det smakar väldigt gott med till exempel kikärter eller i linsgrytor med grönsaker! Eller så kan du koka havregrynsgröt och äta den med mjölk eller en växtbaserad mjölk med lite kanel och citronskal. Så vad väntar du på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salas-Salvadó, J; Bonada Sanjaume, A; Trallero CAsañas, R; Saló Solà, ME; Burgos Peláez, R (2014) Nutrición y Dietética Clínica. 3ª edición (Barcelona) Editorial EL Servier.
  • Llamas Centeno,M J; Miguélez Lago, C (2016) Folic acid: Primary prevention of neural tube defects. Literature Review. Arch Esp Urol, 69(2): 73-83.
  • van Gool, J D; Hirche, H; Lax, H; De Schaepdrijver, L (2018) Folic acid and primary prevention of neural tube defects: A review. Reprod Toxicol, 80:73-84.
  • Radziejewska, A; Chmurzynska, A (2019) Folate and choline absorption and uptake: Their role in fetal development. Biochimie, 158: 10-19.
  • Green, R; Datta Mitra, A (2017) Megaloblastic Anemias: Nutritional and Other Causes. Med Clin North Am, 101(2): 297-317.
  • Djuric, D; Jakovljevic, V; Zivkovic,V; Srejovic, I (2018) Homocysteine and homocysteine-related compounds: an overview of the roles in the pathology of the cardiovascular and nervous systems. Can J Physiol Pharmacol, 96(10): 991-1003.
  • Liu, X; Lv, L; Zhang, H; ZhaoN; Qiu, J; Xiaochun He,X et al (2016) Folic acid supplementation, dietary folate intake and risk of preterm birth in China. Eur J Nutr, 55(4): 1411-22.
  • Trivedi, M K; Sharma, S; Rifas-Shiman, S L; Camargo Jr, C A; Weiss, S T; Oken, E et al (2018) Folic Acid in Pregnancy and Childhood Asthma: A US Cohort. Clin Pediatr, 57(4): 421-27.
  • Zheng, L; Huang, J; Kong, H; Wang, F; ¡Su, Y; Xin, H(2020) The effect of folic acid throughout pregnancy among pregnant women at high risk of pre-eclampsia: A randomized clinical trial. Pregancy Hipertens, 19:253-58.
  • Bulloch, R E; Lovell, A L; B Jordan, V M; E McCowan, L M; D Thompson, J M; Wall, C R (2018) Maternal folic acid supplementation for the prevention of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis. Paediatr Perinat Epedemiol, 32(4): 346-57.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.