Näringsintag för gravida kvinnor: Riktlinjer

Om du undrar över vad du bör äta under graviditeten hittar du några viktiga rekommendationer i dagens artikel.
Näringsintag för gravida kvinnor: Riktlinjer

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2021

I den här artikeln hittar du riktlinjer för ett tillräckligt näringsintag för gravida kvinnor. Att få i sig tillräckligt med näringsämnen när du är gravid, eller just har fött, är mycket viktigt för både din hälsa och barnets tillväxt. Glöm inte att det som en gravid kvinna äter och dricker är en näringskälla för barnet.

Därför är det mycket viktigt att välja kostalternativ som är väl lämpade för att förse kroppen med de näringsämnen som den behöver. En gravid kvinna behöver stora mängder kalcium, järn, proteiner och folsyra. Dessa näringsämnen hjälper till att förhindra hjärnsjukdomar, brister i bildandet av ben, syrebrist i cirkulationssystemet och brister i muskelvävnader hos barnet.

Ett otillräckligt näringsintag, oavsett om det är innan eller under graviditeten, har en negativ inverkan på både moderns förmåga att slutföra graviditeten samt på moderns och barnets hälsa. Ett bra näringsintag minskar risken för låg födelsevikt, för tidig födsel och näringsbrister hos både modern och fostret.

– Argentinas hälsovårdsministerium –

Näringsintag för gravida kvinnor: Vad ska du äta?

Grekisk yoghurt är särskilt fördelaktig för väntande mödrar. Grekisk yoghurt har mer kalcium än någon annan mjölkprodukt. Dessutom innehåller den probiotika som hjälper till att förbättra matsmältningen och förhindra infektioner.

Baljväxter som linser, gröna ärtor, gröna bönor och jordnötter innehåller fiber, folsyra och många andra näringsämnen. Tack vare det hjälper de till att förebygga sjukdomar hos både modern och barnet.

Ägg innehåller lite av varje näringsämne som du behöver för en hälsosam kost. Ett av dessa ämnen är kolin, en molekyl som hjälper till att utveckla hjärnan, både fysiskt och funktionellt.

Magert kött som till exempel nötkött, fläsk och kyckling är en utmärkt källa till proteiner, järn, kolin och B-vitaminer.

Bär och röda frukter är visserligen små men laddade med vatten, kolhydrater, C-vitamin, fiber och antioxidanter. Dessutom är de perfekta för att lugna ångest utan att öka ditt kaloriintag.

Smoothie fulladdad med näringsämnen.

Avokado innehåller många fettsyror som är bra för kroppen. Den innehåller också vitaminerna B, K, E och C samt kalium och koppar. Alla dessa näringsämnen hjälper till att lindra kramper i benen. Tyvärr är det väldigt vanligt under graviditeten.

Nötter är utmärkta under graviditeten. De har mycket näring trots att de är små i storlek.

Olika sorters livsmedel

Varje typ av mat har näringsmässiga fördelar för gravida kvinnor. Några exempel ges nedan:

  • Fullkorn är utmärkta som energikälla.
  • Frukt och grönsaker innehåller en riklig mängd antioxidanter. Dessutom är de rika på både fibrer och vitaminer.
  • Kött, nötter och grönsaker innehåller protein, folsyra och det järn som kroppen behöver.
  • Mejeriprodukter av olika slag är en källa till både kalcium och vitamin D. Som nämnts tidigare är yoghurt en av de bästa för en havande kropp.

Vilken mat eller dryck bör begränsas i kosten hos gravida kvinnor?

Drycker med koffein. Den säkra gränsen är under 200 mg per dag, vilket motsvarar ca 350 ml kaffe. Om du kan undvika det helt och hållet är det dock ännu bättre för både din och barnets hälsa.

Viss fisk. Lax och sardiner är rika på både fettsyran omega 3 och protein. Det finns dock andra typer av fisk som till exempel vit tonfisk som innehåller mycket kvicksilver. Deras intag bör därför begränsas.

Alkoholhaltiga drycker. Alkohol kan passera direkt till barnet från moderns blodomlopp via navelsträngen och kan orsaka fysiska och kognitiva avvikelser hos barnet i framtiden.

Opastöriserade mejeriprodukter. Kvinnor som är gravida är mer mottagliga för parasiter och bakterier som finns i opastöriserade livsmedel.

Nyttig mat upplagd på ett fat.

Det finns dessutom andra saker att ta hänsyn till. Förutom hälsosam mat behöver en gravid kvinna få i sig en tillräcklig mängd vatten. Hon bör också ta vitamintillskott för att försäkra att hon får alla nödvändiga näringsämnen. Många livsmedel innehåller inte tillräckligt med näringsämnen, vilket är varför du bör hitta alternativa källor.

Tänk på att näringsbehovet förändras under graviditeten. Tyvärr räcker det inte bara att ändra portionsstorleken på det som man redan äter. Det man också måste se till är att den blivande mamman äter de mikro- och makroämnen som behövs för att både modern och barnet ska hållas friska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gharehbaghi K., Ghrehbaghi DR., Wierrani F., Sliutz G., Treatment of chronic functional constipation during pregnancy and lactation. Z Geburtshilfe Neonatol, 2016. 220: 9-15.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.