Vad betyder det om du kräks blod?

Cirros, gastrit, dålig kost eller esofagusvaricer kan leda till att du kräks blod. Läs mer i följande artikel.
Vad betyder det om du kräks blod?

Senaste uppdateringen: 15 april, 2022

Att finna sig i en situation där man kräks blod kan ha olika orsaker. Det kan till exempel uppstå som ett resultat av en skada i munnen, genom sjukdomar, olämplig kost och så vidare. Om personen som upplever kräkningarna har diagnostiserats med en sjukdom bör den omedelbart uppsöka en läkare för att undvika ytterligare komplikationer. Hur som helst, om du kräks blod så anses det vara en nödsituation.

Mängden blod och frekvensen av uppstötningar beror på orsaken till problemet. Blodet kan dessutom ha olika färger. I vissa fall är den ljusröd och i andra kan den vara mörkare (brun till svart). I vilket fall som helst kan endast en läkare ge diagnos och ta beslut om lämpligt tillvägagångssätt.

Under inga omständigheter bör du undvika medicinsk hjälp eller ta till självmedicinering. Det är helt klart bäst att gå till akuten.

Vad gör att någon kräks blod?

Det finns många orsaker som kan leda till att en person kräks blod. Men bland de vanligaste är följande:

1.Vätskebrist

Uttorkning kan leda till att den som lider av det kräks blod. Eftersom kroppen berövas smörjningen från bland annat vatten så utsätts den för ett överdrivet tryck på sina system och är därför mer benägna att bli skadad. Som ett resultat kan gallan som stöts upp åtföljas av blod.

2. Hunger eller dålig kost

En tom mage kan få dig att må illa och göra så att du kräks blod. Det kan låta konstigt, men om du inte äter tillräckligt gör kroppen ibland uppror genom att kräkas. På samma sätt kan brist på en balanserad kost leda till samma reaktion. Förtäring av härsken eller giftig mat under graviditeten kan också vara en orsak till blod i dina kräkningar.

En kvinna som sitter på kanten av sin säng och känner sig illamående.

3. Esofagusvaricer

En annan orsak till att man kräks blod är esofagusvaricer. Dessa är förstorade vener i väggarna i den nedre matstrupen som blöder, men som vanligtvis inte orsakar någon smärta. De orsakas ofta av en alkoholrelaterad leversjukdom. Om din läkare misstänker att esofagusvaricer är orsaken till blodet i dina kräkningar så bör du omedelbart läggas in på sjukhuset.

4. Gastrit

Gastrit är en inflammation i magen som gör att skadliga bakterier infekterar magsäckens inre slemhinna. Denna störning uppträder så småningom genom kraftiga kräkningar med blod, åtföljt av buksmärtor och svaghet.

5. Skrumplever

Levercirros, eller skrumplever, beror oftast på en överdriven och under lång tid ihållande alkoholkonsumtion. Tillståndet leder till toppar i blodtrycket och att blodkärlen börjar vidgas, vilket påverkar matstrupen, och inre blodkärl blir benägna att brista. Symtom på skrumplever inkluderar att kräkas stora mängder ljusrött blod och, återigen, svaghet.

När barn kräks blod

När barn kräks blod är det absolut nödvändigt att de kommer till barnläkaren så snart som möjligt. Annars kan barnets hälsa äventyras och leda till ett större antal komplikationer (som även är av större intensitet). Symtomet bör aldrig förbises.

Det är viktigt att föräldrar tar hänsyn till frekvensen av kräkningar och alla dess egenskaper för att kunna informera barnläkaren mer detaljerat; informationen kommer att göra det möjligt för dem att nå en mer exakt diagnos.

Några frågor som läkaren kan ställa är: När började kräkningar med blod? Vilken färg har blodet och hur mycket är det i kräkningen? Vilka andra symtom har barnet? Har de några kroniska sjukdomar? Tar de någon typ av medicin? Hade de upplevt en olycka? Har de fått i sig något dåligt eller giftigt?

Symtom hos barn

Innan kräkningar av blod inträffar kan ditt barn uppleva vissa symtom, såsom blekhet, buksmärtor, andnöd, illamående, trötthet och irritabilitet. Överdriven svettning, illamående, feber och även diarré kan förekomma.

En flicka som känner sig illamående.

Vad ska man göra åt det?

När du går till akuten eller väntar på läkarens hjälp är det viktigt att du undviker att ge barnet mediciner. Inte heller ska barnet tvingas att dricka vätska om det inte vill det, inte ens vatten. Eftersom orsaken till problemet är okänd vet du inte hur klokt det kan vara att vidta sådana åtgärder, hur nyttiga de än kan verka.

När specialistens diagnos har ställts måste du följa var och en av instruktionerna för att återställa barnets hälsa. Under återhämtningsfasen kommer läkaren att ange hur kost, hydrering och andra aspekter av det dagliga livet bör utformas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.