Är det säkert att äta kryddstark mat under graviditeten?

Att äta kryddstark mat under graviditeten kommer inte att negativt påverka moderns eller fostrets hälsa, så det kan ske efter tycke och smak.
Är det säkert att äta kryddstark mat under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2022

Att äta kryddstark mat kan rentav vara fördelaktigt för din hälsa. Det rekommenderas dock inte under alla skeden av livet, eller åtminstone inte i alla sammanhang. Det finns situationer där intag av dessa livsmedel inte är tillrådligt på grund av deras irriterande karaktär. I den här artikeln berättar vi mer angående kryddstark mat under graviditeten.

Innan du börjar är det viktigt att påpeka att kosten under graviditeten måste optimeras för att säkerställa en korrekt utveckling av fostret. Det är viktigt att uppnå ett optimalt näringsintag, eftersom ett underskott av viktiga näringsämnen kan orsaka missbildningar samt ha en negativ inverkan på barnets hälsa.

Fördelarna med kryddstark mat

Kryddstark mat innehåller vanligtvis av ett ämne som kallas capsaicin. Detta element har visat sig vara kapabelt att aktivera ämnesomsättningen och därmed främja viktminskning. Ämnet orsakar en liten ökning av kroppstemperaturen, vilket resulterar i en mer effektiv mobilisering och oxidation av lipider (fetter). Av denna anledning ingår det ofta i samband med viktminskningsdieter.

Capsaicin hjälper också till med att kontrollera inflammation, vilket framgår av forskning publicerad i European Journal of Pharmacology. Du bör komma ihåg att inflammationer är ansvariga för utvecklingen av många komplexa sjukdomar under livets gång. Det är alltså viktigt att försöka motverka dem, men utan att gå till överdrift.

I sportsammanhang används capsaicin ofta lokalt i vissa krämer i syfte att ge en smärtstillande effekt i musklerna. Dessutom hart dess orala konsumtion visat sig bidra till att minska ledvärk, vilket också är fördelaktigt för gravida kvinnor.

Het chili och vitlök.

Rekommenderas kryddstark chilipeppar under graviditeten?

Sanningen är att det inte finns några vetenskapliga underlag som avråder från chilipeppar under graviditeten, varken på grund av risker för mamman eller barnet. Dess konsumtion anses vara säker under hela graviditeten. Livsmedlet kan till och med rekommenderas, särskilt för att kontrollera inflammationsnivåer och säkerställa homeostas.

Den enda kontraindikationen är att kryddstark mat har en viss irritationsförmåga. Om en gravid kvinna har börjat utveckla matsmältningsproblem är det därmed inte tillrådligt att irritera det ytterligare med kryddstark mat. Problem med halsbränna, uppstötningar eller diarré kan bli än mer intensiva.

Inte heller bör kryddstarka rätter ingå i kosten i stor mängd om det förekommer inflammatoriska sjukdomar i matsmältningssystemet, oavsett graviditetens förlopp. Då så är fallet kan man uppleva ett ökat obehag.

Akta dig för chilisås!

Även om kryddstark mat i de flesta fall är bra för hälsan och kan konsumeras under graviditeten, så var försiktig med vissa typer av chilisåser, särskilt industriellt framtagna varianter.

Ibland innehåller dessa produkter kemiska tillsatser. Dessa element kan vara skadliga för hälsan om de konsumeras på återkommande basis.

Dessa föreningar ökar förekomsten av komplexa sjukdomar som diabetes eftersom de leder till invärtes inflammationer. De rekommenderas inte under något skede av livet och ännu mindre under graviditeten.

Under graviditeten är det bäst att prioritera konsumtionen av färska livsmedel med hög näringstäthet som erbjuder maximal optimering av fysiologin.

En kvinna som äter en kryddstark sallad.

Du kan äta kryddstark mat under graviditeten

Som du har sett kan du äta kryddstark mat under graviditeten utan problem. Det är inte farligt för moderns eller fostrets hälsa. Du behöver bara begränsa dess närvaro i din kost vid besvär med matsmältningen, eller om någon inflammatorisk tarmsjukdom har utvecklats.

Slutligen, kom ihåg att det under graviditeten blir avgörande att främja hälsosamma livsstilsvanor. Moderns rutiner under detta skede påverkar barnets hälsa i framtiden. Det är också ibland nödvändigt att inkludera kosttillskott i kosten för att undvika underskott som ger en ökad risk för missbildningar. Till exempel bör tillskott med folsyra tas under denna period.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
  • Braga Ferreira, L. G., Faria, J. V., Dos Santos, J., & Faria, R. X. (2020). Capsaicin: TRPV1-independent mechanisms and novel therapeutic possibilities. European journal of pharmacology887, 173356. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2020.173356

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.