Vitiligo hos barn: symtom, orsaker och behandlingar

Vitiligo är en sjukdom som uppträder i form av vita fläckar på huden, och det kan få stor inverkan på barns livskvalitet.
Vitiligo hos barn: symtom, orsaker och behandlingar

Senaste uppdateringen: 18 augusti, 2022

Vitiligo är en hudsjukdom som kan drabba barn eftersom en familjehistoria av autoimmuna sjukdomar kan predisponera dem för dess uppkomst. Barn med denna hudsjukdom kräver särskild vård samt psykologiskt stöd för att de ska kunna hantera sitt tillstånd på bästa möjliga sätt. Av denna anledning firas World Vitiligo Day den 25 juni varje år för att öka medvetenheten om effekterna av vitiligo, samt för att främja den sociala inkluderingen av dem som har drabbats av det. Här följer allt du behöver veta angående vitiligo hos barn.

Vad är vitiligo?

Vitiligo är en kronisk hudpigmenteringsstörning som orsakas av progressiv förlust av melanocyter (pigmentceller) samt en förändring i deras funktion. Detta fenomen resulterar i bildandet av ljusare områden av hudvävnad, som med tiden helt förlorar sin färg.

Vissa studier drar slutsatsen att hälften av personer med vitiligo manifesterar sjukdomen före 20 års ålder, och att 25 % av dem gör det före 8 års ålder. Studier har dock inte visat en högre förekomst av vitiligo beroende på kön, ras eller ålder.

En datorteckning av en mor och dotter med vitiligo.
Vitiligo hos barn skiljer sig från vitiligo hos vuxna i mönstret av dess utslag, som vanligtvis är segmentell.

Symtom på vitiligo hos barn

Som nämnts ovan kännetecknas vitiligo av närvaron av vita eller gula fläckar av varierande storlek och form, som inte orsakar några andra symtom. I de flesta fall är de belägna i kroppens veck, på de yttersta extremiteterna och i de områden som är mest utsatta för solen.

Men även andra delar av kroppen kan påverkas, antingen på hudytan eller slemhinnorna. Till exempel kan vissa drabbade få hypopigmenterade områden kring öronen, ögonen, hjärnan, lungorna och hjärtat.

I sällsynta fall kan barn uppleva en förändring av melanocyterna i hårsäckarna, och detta manifesteras av färglöst eller avpigmenterat hår.

Dessutom kan nya utslag utvecklas efter trauma mot huden och detta är känt som Köebners fenomen.

Det bör noteras att vitiligo hos barn kan innebära ett viktigt psykologiskt trauma, både för dem och för deras föräldrar, vilket leder till dålig livskvalitet för hela familjen.

Vilka är de vanligaste orsakerna?

Det finns flera hypoteser för att försöka förklara orsaken till vitiligo, men den mest relevanta föreslår en kombination av immunologiska och genetiska faktorer som orsakar förstörelsen av själva melanocyterna. Av denna anledning anses sjukdomen vara autoimmun.

Förutom genetiska faktorer finns det också olika miljöfaktorer som kan utlösa sjukdomen:

  • Fysisk stress: olyckor, operationer samt allvarliga sjukdomar.
  • Undernäring.
  • Endokrina faktorer: såsom graviditet.
  • Kemiska faktorer: fenoler, tioler, merkaptoaminer, kinoner eller derivat därav.
  • Solbränna.
  • Överlappande infektioner och upprepade intag av antibiotika.

Behandlingar för vitiligo hos barn

Målet med alla terapeutiska alternativ är att återställa hudens normala utseende, morfologi och funktion.

Behandlingar för vitiligo hos barn är vanligtvis indelade i medicinska och kirurgiska alternativ. I sin tur finns det två fall av intervention:

  1. Det inledande skedet, för att stoppa utvecklingen av sjukdomen.
  2. Stadiet för stimulering av pigmentering av fläckarna.

Aktuella terapier för vitiligo hos barn

Inom spannet av möjligheter för att behandla vitiligo lokalt finns följande läkemedel:

  • Kortikosteroider: Topikala steroider med låg, medel eller hög styrka är vanligtvis den första behandlingslinjen, på grund av deras enkla hantering. Studier rapporterar en svarsfrekvens på 45-60 % vid manifesterad vitiligo hos barn.
  • Calcipotriol: Detta är en vitamin D3-analog, som appliceras en gång om dagen på de drabbade områdena under olika perioder. Det har dock övergående negativa effekter, såsom mild sveda och hudirritation. Det kan användas i kombination med kortikosteroider.
  • Calcineurin-hämmare: Dessa har färre biverkningar jämfört med långvariga topikala steroider. De vanligaste är takrolimus och pimekrolimus.

Systemisk terapi

När sjukdomen är instabil är det viktigt att tillgripa systemisk behandling med orala kortikosteroider. Dessa läkemedel har förmågan att stoppa utvecklingen av vitiligo samt producera ny hudpigmentering.

Pulsbehandling med dexametason och betametason är en effektiv behandlingsmetod för att stoppa utvecklingen av vitiligo och även för att framkalla spontan pigmentering.

Fototerapi (smalband UVB)

Verkningsmekanismen för denna behandling är genom dess immunmodulerande effekter. Detta stoppar utvecklingen av sjukdomen och stimulerar de återstående oskadade melanocyterna i huden.

I början består behandlingen av 3 doser per vecka, eftersom det är svårt att uppskatta den minsta dosen av erytem hos barnet. Bättre svar ses vanligtvis vid utslag i ansiktet och på bålen.

Kirurgiska behandlingar

Kirurgisk terapi är inte förstahandsalternativet för att behandla vitiligo hos barn. Melanocyttransplantation inkluderar följande procedurer:

  • minipunkturtransplantat
  • epidermala sugampulltransplantat
  • transplantation av epidermal cellsuspension
  • tunna transplantat (Thiersch-operation)
  • odlad melanocytsuspension
  • odlad epidermis.
En datorteckning av händer med vitiligo som håller ett hjärta.
Behandlingen av vitiligo bör utföras av ett multidisciplinärt team eftersom personer som lider av denna sjukdom kan uppvisa känslomässiga svårigheter samt få svårt för social interaktion på grund av osäkerhet angående sitt utseende.

Vitiligo och barn

Utöver de behandlingar som nämns ovan är det en bra idé att genomföra vissa kostförändringar, inklusive ökat intag av källor till vitamin A, vitamin C och vitamin D.
Det bör noteras att vitiligo är en sjukdom som bör hanteras på ett multidisciplinärt sätt, i samarbete med olika specialiteter, såsom endokrinologi, reumatologi, psykologi och gastroenterologi. Om ditt barn uppvisar kliniska tecken som är förenliga med denna sjukdom, kontakta er läkare. Det finns sätt att ta itu med problemet och förbättra ditt barns livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Halder RM, Grimes PE, Cowan CA, Enterline JA, Chakrabarti SG, Kenney JA Jr. Childhood vitiligo. J Am Acad Dermatol. 1987 May;16(5 Pt 1):948-54. doi: 10.1016/s0190-9622(87)70119-4. PMID: 3584578.
  • Koranne RV, Sachdeva KG. Vitiligo. Int J Dermatol. 1988 Dec;27(10):676-81. doi: 10.1111/j.1365-4362.1988.tb01260.x. PMID: 3069756.
  • Hann SK, Park YK, Chun WH. Clinical features of vitiligo. Clin Dermatol. 1997 Nov-Dec;15(6):891-7. doi: 10.1016/s0738-081x(97)00130-2. PMID: 9404692.
  • Gupta S, Kumar B. Epidermal grafting for vitiligo in adolescents. Pediatr Dermatol. 2002 Mar-Apr;19(2):159-62. doi: 10.1046/j.1525-1470.2002.00035.x. PMID: 11994184.
  • Ezzedine K, Eleftheriadou V, Whitton M, van Geel N. Vitiligo. Lancet. 2015 Jul 4;386(9988):74-84. doi: 10.1016/S0140-6736(14)60763-7. Epub 2015 Jan 15. PMID: 25596811.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.