Pigmenteringsstörningar hos barn: vad du bör veta

Leverfläckar eller fräknar är några av de pigmenteringsstörningar som barn kan uppleva. Lär dig känna igen dem och vilken omsorg du ska erbjuda dina barn när du upptäcker dem.
Pigmenteringsstörningar hos barn: vad du bör veta

Senaste uppdateringen: 19 september, 2021

Pigmenteringsstörningar är en grupp vanliga hudåkommor hos barn. Även om de vanligtvis är godartade, kan upptäckten av ett pigmenterad utslag på ett barns hud indikera förekomsten av en sjukdom.

Vill du lära dig mer om ämnet pigmenteringsstörningar hos barn? Då är du välkommen att kolla in följande artikel.

Pigmenteringsstörningar hos barn

Typen och mängden pigment som finns i cellerna i epidermis – det yttersta lagret av huden – bestämmer hudens färg. Melanin är det naturliga pigmentet i vår kropp och ger färg till hud, hår och ögon.

Pigmenteringsstörningar hos barn kan uppstå på grund av en ökning av pigmentmängden ( melanodermi ) eller en minskning av det ( leukodermi ). Här kommer vi att beskriva var och en av dessa tillstånd och vad de beror på.

Leukoderma

Leukoderma hänvisar till en minskning eller förlust av hudpigmentering, vilket uppstår av olika skäl. De allra flesta gånger är de förvärvade skador och uppstår efter inflammation.

1. Vitiligo

Ett barn med vitiligo på benet som står på stranden.

Vitiligo är en av de vanligaste pigmenteringsstörningarna som uppstår hos barn. Det beror på förlusten av epidermala melanocyter och manifesterar sig genom vita fläckar med väldefinierade gränser.

En annan egenskap är att lesionerna fördelas symmetriskt i händer, underarmar och fötter. De påverkar nästan alltid ansiktshuden, i de periorala och periokulära områdena.

Enligt en färsk granskning i tidskriften Dermatology är detta tillstånd associerat med vissa autoimmuna störningar, till exempel de som påverkar sköldkörteln.

2. Pityriasis alba

Pityriasis alba är en vanlig och godartad pigmenteringsstörning som innebär förekomst av rundade, hypopigmenterade och lätt fjällande skador.

De flesta barn med det har en historia av atopi. Av denna anledning antar experter att pityriasis kan vara en mindre manifestation av atopisk dermatit.

Fläckarna ligger främst på armarna, i ansiktet och på den övre delen av stammen. De verkar vara mer märkbara på mörkare hud, eftersom exponering för solen accentuerar dem.

3. Albinism

Albinism är en grupp ärftliga tillstånd som har att göra med frånvaro eller minskning av melanin i hud, ögon eller hår.

Det innebär närvaro av vitt hår, vit hud, vita ögonfransar och rosa ögon.

Eftersom barn med albinism är särskilt mottagliga för solskador, bör de allt som oftast bära solskyddsmedel för att undvika ytterligare skador.

4. Piebaldism

Piebaldism är en sällsynt ärftlig sjukdom som drabbar både män och kvinnor. Det innebär utseendet av ett triangulärt vitt hudområde, beläget i den centrala delen av pannan.

Denna sjukdom uppvisar inga manifestationer någon annanstans i kroppen och hudskadorna är godartade. Barnets fysiska utseende kan emellertid påverka deras känslomässiga och sociala välbefinnande.

5. Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor är en ganska vanlig och godartad svampinfektion i hudytan. Dess kliniska manifestationer inkluderar hyper- eller hypopigmenterade maculer.

De områden som oftast drabbas är nacke, bål och extremiteter.

Det är intressant att notera att svampen som producerar den är en del av hudens normala flora och bor i oljiga områden. Vid en förändring av sammansättningen av denna vävnad kan den dock bli en patogen. Bland de vanligaste orsakerna som gynnar detta tillstånd sticker följande ut:

  • Graviditet
  • Den frekventa appliceringen av oljiga lotioner eller krämer
  • Genetisk predisposition
  • Vissa miljöförhållanden, till exempel värme och luftfuktighet
  • Immunbrister

Melanoderma

Melanodermier är hudpigmenteringsstörningar som innebär en ökning av melanin. Detta tillstånd manifesterar sig som bruna, blåaktiga eller orangefärgade utslag, beroende på platsen.

Därefter beskriver vi några av de vanligaste.

1. Café-au-lait-fläckar

Typ 1 neurofibromatos kännetecknas av förekomsten av flera café-au-lait-fläckar, som är homogena i utseende och väldefinierade.

Denna sjukdom involverar andra extrakutana manifestationer, såsom neurofibrom, Lisch-noder och optiska gliom.

2. Ephelider

Dessa är bättre kända som fräknar och förekommer oftare i de delar av kroppen som utsätts för solens strålar.

Därmed är de små, brunfärgade, hyperpigmenterade utslag som modifieras av strålexponering.

En hudläkare tittar på en leverfläck på en ung mans rygg.

3. Becker melanos

Slutligen är Beckers nevus ett senartat, godartat, förvärvat hyperpigmenterad utslag. Det förekommer oftare hos pojkar och under puberteten.

Alltså, av denna anledning föreslår experter att en av de troliga determinanterna för detta tillstånd kan vara en ökning av känsligheten för androgener.

Pigmenteringsstörningar hos barn och dermatologisk kontroll

Avslutningsvis är pigmenteringsstörningar de skador som ligger bakom det största antalet dermatologiska konsultationer hos barn.

På grund av vikten av deras uppföljning över tid är årliga dermatologiska kontroller avgörande. Därmed kan genom observation det bli möjligt att utvärdera deras utveckling och erbjuda nödvändiga behandlingar vid det mest lämpliga ögonblicket.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bergqvist C, Ezzedine K. Vitiligo: A Review. Dermatology. 2020;236(6):571-592. doi: 10.1159/000506103. Epub 2020 Mar 10. PMID: 32155629.
  • Prohic A, Jovovic Sadikovic T, Krupalija-Fazlic M, Kuskunovic-Vlahovljak S. Malassezia species in healthy skin and in dermatological conditions. Int J Dermatol. 2016 May;55(5):494-504. doi: 10.1111/ijd.13116. Epub 2015 Dec 29. PMID: 26710919.
  • Kim YJ, Han JH, Kang HY, Lee ES, Kim YC. Androgen receptor overexpression in Becker nevus: histopathologic and immunohistochemical analysis. J Cutan Pathol. 2008 Dec;35(12):1121-6. doi: 10.1111/j.1600-0560.2008.00988.x. PMID: 18616760.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.