Ta hand om barn med fräknar

Barn med fräknar har hud som är känsligare för solexponering än andra. Med rätt omvårdnad kan dock problem undvikas.
Ta hand om barn med fräknar
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

Barn med fräknar bör vara mer försiktiga vid exponering för solens strålar. Vilken vårdnad som behövs är relaterat till genetiskt betingade komponenter och till solexponeringen för barn med ljus hy.

Dessa typer av hyperpigmenterade fläckar är inte maligna. Dessa barn behöver dock ett starkt solskydd eftersom deras ljusa hud utsätter dem för en större risk för att bli brända i solen, eller för andra typer av hudskador.

Vad är fräknar?

Fräknar, även kallade efelider, är pigmenterade hudskador som uppträder i tidig barndom och är förknippade med solexponering hos små barn med ljus hy eller rött hår, detta enligt publikationer av Human molecular Genetics .

De är godartade, små fläckar (1-2 millimeter), som oftast förekommer i ansiktet, på bröstet eller på axlarna. De kan dock dyka upp över hela kroppen.

Melanocyter utvecklar mer pigment vid exponering för solen, och istället för att orsaka en jämn solbränna, utvecklas fräknar hos en del ljushyade människor.

En ung pojke med fräknar och rosa kinder.

Ta hand om barn med fräknar

Barn med anlag för fräknar eller solfläckar bör vidta vissa försiktighetsåtgärder när de utsätts för solens ultravioletta strålar.

Det finns olika typer av fräknar, som alla är ungefär lika stora. De kännetecknas ofta av sin enhetlighet och färg, som ligger en ton över hudens pigmentering.

Lämpliga kläder

När du utsätts för solen är det bäst att bära kläder som täcker så mycket av kroppens hudyta som möjligt. Det finns vissa aspekter att ta hänsyn till när man tänker på hur kläder kan hjälpa till att skydda mot solens strålar.

Våta kläder skyddar mindre än när de är helt torra. Samtidigt skyddar mörka färger mer än ljusa tyger.

Numera finns det kläder som redan har solskydd. Dessa plagg är till och med märkta med ett värde för UV-skyddsfaktor (UPF). Ju högre UPF, desto mer skydd ger plagget.

Användning av hattar för barn med fräknar

Användningen av bredbrättade hattar är en annan rekommendation för förebyggande vård av barn med fräknar. En publikation i The British Journal of Dermatology stödjer användningen av denna typ av fysiskt skydd. Skyddet av öron, näsa, nacke, ögon, hårbotten och panna ske effektivt med denna metod.

Alla dessa områden är känsliga för skador från ultravioletta strålar, även om de ibland är försummade delar av kroppen när man applicerar solskyddsmedel.

Applicera solkräm

Användning av solskyddsmedel är inte bara indikerat för barn med fräknar, utan för hela befolkningen. Dessutom bör solkrämen ha en skyddsfaktor större än eller lika med 50 och ett brett spektrum mot UVB- och UVA-strålning. Dessa finns i olika former:

  • Sprejer
  • Krämer
  • Lotioner
  • Geler

För barn är den mest behändiga formen av solskyddsmedel den som kommer i sprejform, eftersom den är lättare att applicera och sprida. Barnen kanske till och med kan tillämpa det själva.

En annan faktor som bör beaktas är utgångsdatumet för solskyddet innan du öppnar det. När den har öppnats bör den konsumeras inom ett år; efter denna period bör den kasseras.

Håll dig i skuggan vid rusningstid

När det gäller barn med fräknar, precis som för resten av befolkningen, bör de tillfällen då solexponeringen blir mycket intensiv undvikas.

En rödhårig flicka med fräknar.

Timmarna att undvika är de mellan 10.00 och 16.00. Men i de fall där exponering under denna period är oundviklig så förstärks vikten av solskyddsmedel och dess återapplicering varannan timme.

Under molniga dagar eller när solen inte är helt framme bör omsorgen vara densamma som under en solig dag. Moln blockerar inte ultravioletta strålar, utan dessa passerar genom dis och moln. Snö, sand och vatten är ytor som ytterligare förstärker effekterna av solens strålar.

Barn med fräknar bör bära glasögon med UV-skydd

Precis som att solskyddsmedel och att undvika exponering under de värsta timmarna är användbara åtgärder för att ta hand om huden på barn med fräknar, så är även UV-filtrerande glasögon effektiva.

Råd från American Academy of Ophthalmology påpekar att denna typ av lins skyddar ögonen och alla dess ömtåliga strukturer. Men innan du köper dem bör du kontrollera etiketten för att bekräfta om de är effektiva för att blockera UVA- och UVB-strålar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rhodes AR, Albert LS, Barnhill RL, Weinstock MA. Sun-induced freckles in children and young adults. A correlation of clinical and histopathologic features. Cancer. 1991 Apr 1;67(7):1990-2001. doi: 10.1002/1097-0142(19910401)67:7<1990::aid-cncr2820670728>3.0.co;2-p. PMID: 2004316.
  • Bastiaens M, ter Huurne J, Gruis N, Bergman W, Westendorp R, Vermeer BJ, Bouwes Bavinck JN. The melanocortin-1-receptor gene is the major freckle gene. Hum Mol Genet. 2001 Aug 1;10(16):1701-8. doi: 10.1093/hmg/10.16.1701. PMID: 11487574.
  • Praetorius C, Sturm RA, Steingrimsson E. Sun-induced freckling: ephelides and solar lentigines. Pigment Cell Melanoma Res. 2014 May;27(3):339-50. doi: 10.1111/pcmr.12232. Epub 2014 Mar 3. PMID: 24517859.
  • Burton C, Heald P, Callaway JL. Freckles, moles, and melanomas. N C Med J. 1983 Dec;44(12):801-2. PMID: 6582360.
  • Diffey BL, Cheeseman J. Sun protection with hats. Br J Dermatol. 1992 Jul;127(1):10-2. doi: 10.1111/j.1365-2133.1992.tb14816.x. PMID: 1637687.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.