Miliaria eller värmeutslag hos barn: vad är det?

Förekomsten av miliaria hos barn är ett vanligt, godartat och icke-smittsamt tillstånd. Här berättar vi mer om det.
Miliaria eller värmeutslag hos barn: vad är det?

Senaste uppdateringen: 26 november, 2021

Närvaron av miliaria, även känt som värmeutslag eller svettutslag och mer vanligt förekommande hos barn, är ett tillstånd som är relativt vanligt. Speciellt om man vistas i ett varmt och fuktigt klimat under sommarmånaderna. Den vanligaste varianten uppstår efter svettansamlingar på överhuden och läker spontant utan behov av behandling.

Förekomst av miliaria hos barn

Miliaria hos barn uppstår på grund av en obstruktion av de ekrina svettkörtlarna. Följaktligen utlöser detta ett återflöde av svett in i huden.

Det är därför detta tillstånd också kallas “svettutslag” eller “värmeutslag”. Dessutom uppstår utslag vanligtvis på de delar av kroppen där barn svettas mest:

  • nacke
  • underarmar
  • ljumske
  • rygg
  • Armveck och knäveck.

När svett stagnerar i olämpliga hudområden uppkommer ett utslag med små blåsor som innehåller svett.

Baby med finnar i ansiktet.

Orsaker till värmeutslag hos spädbarn

Även om detta kliniska tillstånd kan förekomma hos båda kön och i alla åldersgrupper, är barn och spädbarn mer benägna på grund av att deras svettkörtlar ännu inte är fullt utvecklade.

Den främsta riskfaktorn är svettning, så varma eller fuktiga förhållanden i kombination med höga kroppstemperaturer är inte fördelaktiga. Dessutom finns det andra orsaker som kan vara relaterade till detta tillstånd:

Typer av miliaria

Det finns olika typer av miliaria hos barn som klassificeras efter djupet av obstruktionen av svettkörtelkanalen. Dessutom har dessa varianter olika kliniska och histologiska egenskaper.

Miliaria crystallina

Även känd som sudamina, det kännetecknas av dess närvaro hos nyfödda med högre förekomst vid 2 veckors ålder eller yngre. Ocklusion av svettkörteln sker i stratum corneum, på hudens yta.

Miliaria rubra

Detta är den vanligaste formen av miliaria och är vanligast bland nyfödda mellan en och tre veckor gamla. Ocklusion uppträder i epidermiskanaler i de subcorneala skikten. Till skillnad från miliaria crystallina kan denna typ av kliniska bild orsaka en milt kliande hud.

Miliaria profunda

Av de tre är detta den mest sällsynta formen. Det är närvarande hos dem som har återkommande episoder eller som nyligen har utsatts för nya varma klimat. Dessutom är den viktigaste orsaken tillslutning av svettkörtelkanalerna vid dermoepidermal korsning, i läderhuden. Blåsorna är större i storlek, hårdare och även köttfärgade.

Hur uppträder miliaria hos barn?

Miliaria är ett hudutslag som får sin diagnos baserat på en fysisk och visuell undersökning av utslagen. De involverar utslag, finnar och små blåsor. Utslagen uppträder vanligtvis inom några dagar efter exponering för riskfaktorer och kommer att läka dagar efter att dessa har tagits bort.

Enligt American Osteopathic College of Dermatology, då varblåsor är närvarande, kallas det miliaria pustulosa och kan tyda på en bakteriell infektion.

När de kliniska manifestationerna innefattar hög feber, intensiv smärta, tillhörande andningsproblem eller varutsöndring genom utslagen, bör en läkare konsulteras för utvärdering och diagnos.

Terapeutiska alternativ för miliaria hos barn

Den främsta åtgärden för att behandla denna manifestation är att undvika heta och svettiga förhållanden. Bär därför kläder som andas, cirkulera i svalare miljöer, ta bort produkter som hindrar huden, såsom plåster eller bandage, och behandla febersjukdomar. Under vinterhalvåret kan miliaria uppstå på grund av alltför varm och tät klädsel. Använd då lager-på-lager-metoden med ett inre lager som förflyttar fukten utåt.

Miliaria eller hos barn.

Miliaria crystallina kräver vanligtvis inte behandling och är självbegränsande samt läker inom 24 timmar. Miliaria rubra kräver emellertid applicering av kortikosteroidkrämer med låg styrka för att minska inflammation.

Aktuella antibiotika är ett bra alternativ när en bakterieinfektion utvecklar miliaria pustulosa.

En annan korrekt åtgärd för att förhindra detta tillstånd är att bära löst sittande kläder av fukttransporterande tyger som hjälper till att förhindra ansamling av svett på huden.

Avslutningsvis om miliaria hos barn

Miliaria är ett godartat, icke-smittsamt dermatologiskt tillstånd som, även om det kan förekomma i alla åldersgrupper, förekommer oftare hos nyfödda och barn.

De allra flesta fallen av miliaria hos barn läker också spontant när riskfaktorerna minskar och de besöker en mindre fuktig och svalare miljö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carter R 3rd, Garcia AM, Souhan BE. Patients presenting with miliaria while wearing flame resistant clothing in high ambient temperatures: a case series. J Med Case Rep. 2011 Sep 22;5:474. doi: 10.1186/1752-1947-5-474. PMID: 21939537; PMCID: PMC3195105.
  • Goyal T, Varshney A, Bakshi SK. Incidence of Vesicobullous and Erosive Disorders of Neonates: Where and How Much to Worry? Indian J Pediatr. 2011 Oct 25. doi: 10.1007/s12098-011-0592-9. Epub ahead of print. PMID: 22037857.
  • Guerra KC, Toncar A, Krishnamurthy K. Miliaria. 2020 Aug 13. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 30725861.
  • Horcajada-Reales C, Conde-Montero E, Campos-Domínguez M, Suárez-Fernández R. Miliaria cristalina [Crystalline miliaria]. Med Clin (Barc). 2014 Aug 19;143(4):190. Spanish. doi: 10.1016/j.medcli.2014.03.017. Epub 2014 Jun 2. PMID: 24889747.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.