Hudutslag hos spädbarn: vad du bör veta

Spädbarns hud är känslig och lättirriterad, vilket gör den mer mottaglig för vissa hudutslag. Vi berättar allt du behöver veta i följande artikel.
Hudutslag hos spädbarn: vad du bör veta

Senaste uppdateringen: 17 oktober, 2021

Hudutslag hos spädbarn är vanligtvis mycket behandlingsbara tillstånd och ofta är de inte allvarliga. De orsakar dock stor oro hos föräldrarna och i ett fåtal fall fungerar de som varningstecken för mer komplexa sjukdomar. Vi kommer att berätta varför de uppstår och när du ska rådgöra med din läkare.

Egenskaperna hos spädbarns hud

Spädbarn har känslig hud och ett immunsystem som ännu inte är fullt utvecklat. Därför är de särskilt mottagliga för irritation och infektion.

Utslag eller utbrott på huden uppstår av många skäl: värme, allergier, kontakt med vissa ämnen, fuktighet, friktion eller direkt aggression från kemikalier eller vissa tyger. Som ett resultat av denna heterogenitet beror det berörda området på vad som orsakat det.

De tecken och symtom som kännetecknar hudutslag är följande:

 • Rödhet i huden
 • Klåda i det drabbade området
 • Skador med utseende som knottror (små påtagliga punkter) eller med gulaktiga toppar, som är övergående och kan migrera från en plats till en annan.

De vanligaste hudutslagen hos spädbarn

Några typer av hudutslag hos spädbarn uppträder under de första dagarna i livet och väcker stor oro hos föräldrarna. Men de vanligast förekommande utslagen löser sig av sig själva under de närmaste veckorna. Härefter nämner vi de vanligaste hudutslagen hos spädbarn.

Spädbarnsakne

Ett barn med spädbarnsakne.

Spädbarnsakne uppstår inom de första 30 dagarna av barnets liv och är relaterat till att modershormoner passerar genom moderkakan.

I allmänhet förekommer utslag som små vittoppade finnar på en bas av något rodnad hud.

Dessa är godartade och övergående utslag som försvinner av sig själva när hormonnivåerna stabiliseras.

Mjölkskorv

Mjölkskorv är ett icke-inflammatoriskt och begränsat tillstånd som inträffar mellan den tredje och fjärde veckan av spädbarnets liv. Det försvinner spontant och är inte associerat med några komplikationer.

Det kännetecknas av närvaron av påtaglig rödaktig plack på huden, med gulaktiga fjäll ovanpå. I allmänhet är de belägna i områden med hög fettkoncentration, till exempel hårbotten, öronen och ansiktets T-linje.

Spädbarn känner ingen klåda eller smärta i området och det är därför inte en orsak till förlorad sömn eller minskat näringsintag.

Blöjutslag

Blöjutslag omfattar alla hudinflammationer som uppstår i det området som blöjan täcker. I allmänhet är det relaterat till den direkta verkan av vissa irriterande ämnen, såsom avföring, urin och fuktighet.

48 till 72 timmar efter att irritationen börjar, utvecklas vanligtvis en bakterieinfektion gentemot hudens normala flora. Blöjutslag är dock en självbegränsad sjukdom, som tenderar att försvinna inom tre dagar.

Femte sjukan

Femte sjukan är en utslagssjukdom som orsakas av parvovirus B19. Sättet som barn drabbas av den är genom kontakt med utandningsluft infekterade av denna bakterie.

Åkomman kännetecknas av intensiv rodnad på barnets kinder, som åtföljs av ett milt utslag på resten av kroppen och feber. Detta utslag kan klia och försvinner vanligtvis inom en vecka.

Dreggeleksem

Utslagen, som blir skapade av bebisens dreglande, är mycket vanliga, eftersom spottkörtlarna är i full utveckling, vilket är fallet då tänderna växer fram. Därför är användningen av napp, konstant dregling och matpartiklar några av de faktorer som påverkar detta tillstånd.

De utslag som blir orsakade av dregling löser sig spontant efter några veckor.

Höstblåsor

Höstblåsor är ett milt och mycket smittsamt viralt tillstånd som uppstår genom coxsackieviruset.

Det uppträder karakteristiskt i form av munsår samt utslag på händer och fötter.

Även om det inte finns någon specifik behandling för sjukdomen, kan hygienåtgärder bli vidtagna för att minska risken för ytterligare infektion med bakterier från den normala floran.

Värmeutslag

Barnens hudstrukturer har ännu inte blivit utvecklade fullt ut. Därför orsakar heta eller fuktiga klimat utslag genom att fånga svettdroppar under hudvävnaden.

De kliniska manifestationerna av detta tillstånd är varierande, från små blåsor på hudens yta till djupare, röda blemmor.

I allmänhet är det ett självbegränsat tillstånd och tenderar att försvinna efter ett tag.

Tips för att förhindra hudutslag hos spädbarn

Hudutslag hos spädbarn är mycket vanliga och försvinner vanligtvis efter några dagar. Några användbara rekommendationer för att undvika deras uppkomst är följande:

 • Byt blöja ofta och använd skyddskräm med zinkoxid som isolator.
 • Lösgör försiktigt mjölkskorv med kokosolja för att undvika hudskador.
 • Använd tvättmedel som inte innehåller irriterande ämnen och som också är allergivänliga.
 • Klä din baby i ljusa bomullskläder och undvik att klä honom för varmt.
En mamma torkar sitt barns ansikte med en fuktig handduk.

Hudutslag hos spädbarn: När ska man träffa läkare?

Hudutslag hos spädbarn är vanligtvis mindre allvarligt, men de kan också vara en varningssignal för potentiellt allvarliga sjukdomar.

Det är viktigt att konsultera en barnläkare när ett eller flera av följande tecken visas:

 • Din baby ser sjuk ut, avvisar mat och är moloken.
 • Klådan är intensiv och orsakar mycket irritabilitet.
 • Utslagen kommer med feber.
 • Färgen på huden eller slemhinnorna blir ändrade till en blek, gråaktig, eller blåaktig ton.

När dessa tecken eller symtom uppträder eller om du har frågor om utseendet på ditt barns hud, försök att kontakta din barnläkare för att utvärdera ditt barn samt ge dig nödvändiga riktlinjer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.