Skabb hos spädbarn: symptom, orsaker och behandling

Skabb hos spädbarn är en parasitinfektion i hudytan, kännetecknad av irriterande klåda på natten. Det är mycket smittsamt.
Skabb hos spädbarn: symptom, orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 08 september, 2021

Skabb hos spädbarn är en mycket vanlig och smittsam hudsjukdom. Även om det kan påverka alla i alla åldrar, är spädbarn särskilt benägna att få det.

De som lever i trånga eller undermåliga förhållanden är mer benägna att bli smittade eftersom det finns mer kontakt mellan människor. Faktum är att äldre och små barn är mer benägna att drabbas av skabb på grund av deras beroende av andra för hygienvård.

Orsaker till skabb hos spädbarn

En skabbkvalster under ett mikroskop.
Skabb orsakas av en kvalstertyp vid namn sarcoptes scabiei. Honan av denna art har möjlighet att tränga igenom hudytan genom kroppens naturliga veck, till exempel mellanrummen (mellan fingrarna).

Denna parasit gräver och invaderar det mest ytliga lagret av huden (epidermis) som bildar en rosa “tunnel”. Väl där lägger den ägg som snart kommer att utvecklas till larver och senare till nya vuxna.

Spädbarns hud är tunnare än hos vuxna och är vanligtvis mer utsatt för yttre faktorer. Av denna anledning manifesterar sig skabb i denna ålder vanligtvis med större komplikationer, till exempel genom blåsor eller varfyllda bubblor.

Denna infektion är mycket smittsam, eftersom hud-mot-hud-kontakt mellan människor är tillräckligt för att parasiten ska anta en ny värd. Även om vi kan se skabb i alla åldrar, är det vanligare bland barn och spädbarn på daghem eller förskolor.

Symptom på skabb hos spädbarn

De första tecknen på en kvalsterinfektion är vanligtvis flertalet små, röda, utslag med skorpor på fötter och händer som kan efterlikna insektsbett eller finnar.

Dessutom är en av de viktigaste kliniska manifestationerna övervägande nattlig klåda som orsakas av en allergisk reaktion av immunsystemet mot närvaron av kvalster och ägg.

Även om klåda kan förekomma över hela kroppen, inkluderar de vanligaste platserna för skabbskador hos spädbarn:

 • handflator och fotsulor
 • huvud och nacke
 • ben och armar.

Det största problemet med skabb hos spädbarn är att kliandet kan skada huden och orsaka att den blir överinfekterad med bakterier. Därför är det mer sannolikt att spädbarn utvecklar blåsor, sårskorpor och varutgjutningar än äldre barn eller vuxna.

Skabb överförs genom fysisk kontakt med en infekterad person. Ju större exponering, desto större risk för infektion.

Hur diagnostiserar läkare skabb?

Enligt en publikation i tidskriften Pediatric Dermatology är det karakteristiska och distinkta utslaget av skabb “tunneln” eller “hålan”. Denna skada är så liten och subtil att den ofta är svår att upptäcka.

I de flesta fall kan du observera en tunn linje, inom vilken du kan se kvalstret som en liten svart fläck.

Dermatoskopi är mycket användbart på läkarkontoret för att lokalisera hålorna på hudytan. I sin tur tillåter en skrapning av huden läkare att undersöka förekomsten av kvalster, avföringar eller ägg av denna parasit under ett mikroskop.

En läkare inspekterar utslag på ett barns barns arm.

Terapeutiska alternativ för skabb hos spädbarn

Första linjens behandling av skabb hos spädbarn är salvor som dödar den orsakande parasiten. Utöver detta kan Calamine lotion användas för att dämpa klådan.

Permetrin

Permetrin 5 % är en av de behandlingar som läkare rekommenderar mest på grund av dess låga toxicitet. Du bör applicera den på natten och skölja bort den på morgonen. Efter en vecka bör du upprepa denna procedur.

När lotioner, krämer eller salvor blir använda lokalt bör följande indikationer bli respekterade:

 • Applicera på hela hudytan, från nacken och nedåt (inklusive ansiktet).
 • Sprid medicinen under naglarna och tånaglarna.
 • Glöm inte att applicera den i alla kroppsveck (navel, mellan fingrarna och glutealveck).

Lindane

Lindane 1 % är ofta allmänt föreskrivet på grund av dess enkla tillgänglighet. Men på grund av potentiell neurotoxicitet hos små barn efter upprepade applikationer har dess användning varit begränsad.

Svavelsalva

Detta blir applicerat direkt på huden under tre nätter i följd och bör bli bortsköljt av 24 timmar efter den senaste appliceringen. På grund av dess säkerhet är detta det bästa alternativet för spädbarn och gravida kvinnor.

Hygieniska åtgärder

Medan skabb kräver receptbelagda läkemedel för att stoppa infektionen, finns det åtgärder du kan vidta för att förhindra återfall.

 • Dammsug alla möbler och mattor och släng sedan vakuumpåsarna.
 • Kvalster är parasiter som inte kan överleva utanför människokroppen i mer än 2 eller 3 dagar. Därför bör du tvätta alla sängkläder, handdukar och ditt barns kläder i varmt vatten så snart som möjligt.

Hushållsboende och alla som har haft långvarig kontakt med det infekterade barnet bör också söka behandling hos sin respektive läkare.

Du kanske är intresserad av: Hur man förebygger eksem hos spädbarn?

Prognosen för skabb hos spädbarn

Trots korrekt behandling kan tecknen och symtomen kvarstå i några veckor innan de försvinner helt.

En god prognos för denna typ av infektion är kopplad till hanteringen och behandlingen av patienten och deras nära kontakter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Quarterman MJ, Lesher JL Jr. Neonatal scabies treated with permethrin 5% cream. Pediatr Dermatol. 1994 Sep;11(3):264-6. doi: 10.1111/j.1525-1470.1994.tb00600.x. PMID: 7971563.
 • Hurwitz S. Scabies in babies. Am J Dis Child. 1973 Aug;126(2):226-8. doi: 10.1001/archpedi.1973.02110190200019. PMID: 4125053.
 • Hill TA, Cohen B. Scabies in babies. Pediatr Dermatol. 2017 Nov;34(6):690-694. doi: 10.1111/pde.13255. Epub 2017 Aug 22. PMID: 28833468.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.