6 huskurer mot halsbränna hos barn

Halsbränna hos barn kan uppstå på grund av övervikt, att de har en undermålig kost, eller att matstrupen inte fungerar optimalt.
6 huskurer mot halsbränna hos barn
Saúl Sánchez Arias

Granskad och godkänd av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 08 november, 2022

Barn kan drabbas av halsbränna, precis som vuxna, och det är ibland en följd av en gastroesofageal refluxsjukdom. Denna sjukdom uppstår när matstrupen inte fungerar optimalt och maten eller vätskorna i magen tränger upp genom den. Som ett resultat uppstår en obehaglig brännande känsla. I den här artikeln erbjuder sex huskurer mot halsbränna hos barn.

Även om halsbränna är ett symptom som är typiskt under vuxen ålder så utvecklar barn det också under vissa omständigheter. Till exempel när de drabbas av bakterien helicobacter pylori.

Det viktigaste är att vara tydlig med att det är bäst att gå till en barnläkare vid första tecken på halsbränna, eftersom det finns flera möjliga orsaker och du måste identifiera den specifika orsaken för att kunna erbjuda rätt sorts vård. Att åtgärda denna situation så snart som möjligt är viktigt för att förhindra oåterkalleliga förändringar av epitelet i matstrupen.

Vad man ska göra för att motverka halsbränna hos barn

Ett barn viker sig dubbelt och håller om magen.

För att försöka lindra obehaget av halsbränna hos barn är det viktigt att du gör vissa förändringar vad gäller deras kost och vissa av deras levnadsvanor. Med det i åtanke, här följer några huskurer mot halsbränna hos barn.

1. Undvik mat som irriterar

Enligt en studie publicerad i tidskriften Current Opinion in Gastroenterology är det viktigt att undvika kryddig och fet mat, liksom kolsyrade och koffeinhaltiga drycker. Det är viktigt att notera att choklad också kan orsaka viss magirritation samt förvärra obehag, så det är bäst att begränsa intaget av allt detta.

2. Ta tillräckligt med tid för att äta

Att äta under brådska uppmuntrar till att man äter för mycket, och dessutom sväljer en massa luft. Detta resulterar i större portioner och en känsla av dåsighet efter måltiden.

Därför är det bäst att verkligen ta sig tid till att sitta ner vid bordet, stoppa in små mängder i munnen och att äta långsamt. På så sätt tuggas maten ordentligt och efterföljande matsmältning underlättas.

3. Gå inte och lägg dig direkt efter middagen

Det är viktigt att inte somna omedelbart efter matintag, och att låta magen tömmas under ett par timmar innan läggdags. Speciellt efter ett rikligt intag eftersom matsmältningen tenderar att då gå ännu långsammare.

4. Sov med huvudet högt

Det är ett bra alternativ att ligga ner med bålen något upphöjd. På så sätt är det svårare för mat att tränga tillbaka genom strupen på grund av gravitationen, vilket avsevärt lindrar symtomen. Om barnet dessutom sover på sin vänstra sida blir vilan ännu bättre.

5. Håll huset rökfritt

Du bör undvika rökning inomhus eller nära ditt barn, eftersom tobaksrök har visat sig öka förekomsten av problem med halsbränna. I allmänhet påverkar de skadliga effekterna av detta gift inte bara rökarens hälsa, utan även omgivningens hälsa.

6. Bär löst sittande kläder

Det är också en bra idé att undvika åtsittande kläder eftersom trycket som utövas på buken stimulerar att mat tränger upp genom matstrupen. Detta inträffar främst när problem med matstrupen förekommer.

Övervikt, en predisponerande faktor för halsbränna hos barn

En överviktig tjej.

Utöver de diskuterade strategierna är det viktigt att uppnå en fullgod fysisk aktivitetsnivå som en del av strategin för att anta hälsosamma vanor.

Å ena sidan är övervikt eller fetma i sig självt en faktor som förvärrar halsbränna eftersom överskott av bukfett sätter press på magen och gynnar uppstötningar. Å andra sidan är dessutom en stillasittande livsstil förknippad med förändringar i metabolismen vilket är direkt relaterat till detta besvär.

När ska man gå till doktorn?

Det kan vara normalt att barnet ibland drabbas av halsbränna efter en tung och kryddig måltid. Detta symptom bör dock inte upprepas regelbundet eftersom det kan tyda på förekomsten av en skadlig förändring i matsmältningsfunktionen.

Om symtomen inte förbättras genom dessa åtgärder så behöver ditt barn träffa en läkare. Specialisten kommer att kunna rekommendera en lämplig farmakologisk behandling för att bekämpa det underliggande problemet samt förbättra ditt barns livskvalitet.

Halsbränna hos barn är ett problem som måste behandlas

Som du har sett kan barn också drabbas av halsbränna men detta tillstånd har ofta en lösning. Det är bäst att attackera orsaken till problemet för att förhindra att det dyker upp igen. Med detta i åtanke är det viktigt att främja en hälsosam vikt, en nyttig kost samt att anta hälsosammare livsstilsvanor.

Samtidigt är det viktigt att undvika förekomsten av gifter i hemmet, särskilt när barnen är där. Att andas tobaksrök är mycket skadligt, inte bara för matsmältningen utan även för lungorna och kroppen i allmänhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Basha S, Enan ET, Mohamed RN, Ashour AA, Alzahrani FS, Almutairi NE. Association between soft drink consumption, gastric reflux, dental erosion, and obesity among special care children. Spec Care Dentist. 2020 Jan;40(1):97-105.
  • Gonzalez Ayerbe JI, Hauser B, Salvatore S, Vandenplas Y. Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease in Infants and Children: from Guidelines to Clinical Practice. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019 Mar;22(2):107-121.
  • Gremse DA. GERD in the pediatric patient: management considerations. MedGenMed. 2004 May 5;6(2):13.
  • Leung AK, Hon KL. Gastroesophageal reflux in children: an updated review. Drugs Context. 2019 Jun 17;8:212591.
  • Rosen R, Vandenplas Y, Singendonk M, Cabana M, DiLorenzo C, Gottrand F, Gupta S, Langendam M, Staiano A, Thapar N, Tipnis N, Tabbers M. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Mar;66(3):516-554.
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. Disponible en: https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337
  • Ness-Jensen, E., & Lagergren, J. (2017). Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best practice & research. Clinical gastroenterology31(5), 501–508. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.bpg.2017.09.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.