Fördelarna och farorna med att ge Ibuprofen till barn

Fördelarna och farorna med att ge Ibuprofen till barn

Senaste uppdateringen: 13 maj, 2019

Är det okej att ge Ibuprofen till barn? Den frågan och relaterade ska vi besvara i denna artikel.

Ibuprofen är ett ganska vanligt läkemedel. Vi använder det för att sänka feber samt lindra inflammation, huvudvärk och ledvärk bland annat.

Det är ett av de vanligaste läkemedlen vi använder oss av när vi lider av smärta och värk av olika slag och det saknas aldrig i våra hem.

Det finns många föräldrar som är oroliga över användningen av Ibuprofen när det gäller barn, särskilt när barnen är mycket små.

Det finns föräldrar som håller tillbaka och inte vågar ge Ibuprofen av rädsla för att göra saken värre. Samtidigt finns det föräldrar som ger det vid minsta tecken på att någonting är fel.

Sanningen är att båda attityderna är helt felaktiga och du kommer att upptäcka varför.

Vad är Ibuprofen och hur fungerar det?

Ibuprofen är ett antiinflammatoriskt läkemedel som inte använder någon typ av steroider, till skillnad från kortikosteroider. Trots detta är dess smärtstillande effekt hög i dess verksamma doser jämfört med andra produkter.

Det faktum att det inte innehåller steroider är anledningen till att så många använder det utan recept och även om det inte ens är föreskrivet av en läkare.

Dessutom är detta läkemedel antipyretiskt. Detta innebär att det har förmåga att sänka temperaturen vid feber. Detta är den främsta anledningen till att många föräldrar använder detta läkemedel.

Hand känner på pannan på ett sovande barn

Kontraindikationer

Även om det är det säkraste och mest effektiva antiinflammatoriska läkemedlet som finns för barn, har det också kontraindikationer.

Barn under 3 månader bör inte ta det, och de som är 6 månader gamla kan bara göra det med sin barnläkares godkännande. Barnets ålder är därför en avgörande faktor.

Barn som lider av lever- och njurproblem och allergiska reaktioner mot aspirin kan inte heller ta detta läkemedel. Småbarn med anemi eller blodproppar bör också undvika det.

Men i de flesta fall kan man ta detta läkemedel ganska säkert förutsatt att det görs i rätt doser.

Dosering av Ibuprofen till barn

Det första som vi bör ta hänsyn till är koncentrationen av Ibuprofen som vi har till hands. Ofta kan man köpa den i lösning med en koncentration på 20 mg/ml.

Sedan kommer det även att bero på barnets vikt och tiden mellan doserna.

  • Om ditt barn väger mellan 7-10 kg och är ca 6-12 månader så kan du ge 2,5 ml 3-4 gånger per dygn.
  • För barn som väger mellan 10-15 kg och är ca 1-3 år kan du ge 3,5 ml 3-4 gånger per dygn.
  • Om ditt barns vikt är mellan 15-19 kg och han eller hon är ca 3-5 år så kan du ge 5 ml 3-4 gånger per dygn.
  • För barn som väger mellan 19-27 kg och är ca 5-8 år kan du ge 7 ml 3-4 gånger per dygn.

Till äldre barn ger man gärna detta läkemedel i tablettform och då är det väldigt viktigt att hålla koll på vilken koncentration och dos du vill ge. Ibuprofen finns även tillgänglig som suppositorier (stolpiller) med 60 mg/dos.

Kan man ta Ibuprofen med andra läkemedel?

Ibuprofen kan man ta med andra läkemedel om din läkare rekommenderar det. I vissa fall rekommenderar man dock inte detta. Ett exempel är att användningen av Ibuprofen hos barn inte rekommenderas om de även tar andra läkemedel som innehåller kortikosteroider.

Vissa föräldrar blandar ofta paracetamol med Ibuprofen. De tror att de därigenom kommer att kunna sänka barnets temperatur snabbare och effektivare. Numer vet vi att det inte är optimalt att kombinera dessa två läkemedel alls.

Nalle med stetoskop

Några användbara fakta

Idag har experter visat att detta läkemedel kan sänka barns temperatur hos 90% av dem.

En annan statistik visar att minst 75% av barnen lyckas upprätthålla denna förbättring i fyra timmar efter administrering av läkemedlet.

Hur lång tid tar det för temperaturen att gå ner? Det tar vanligen två timmar efter det att läkemedlet intagits. Efter den fjärde timmen kommer temperaturen att gå upp igen, och detta förklarar varför läkare föreskriver 3 till 4 dagliga doser.

Dessutom, om vi jämför Ibuprofen och paracetamol så är den som har större antipyretisk kraft den tidigare. Dess hastighet när det gäller att sänka temperaturen är också större, även om detta inte betyder att paracetamol inte är effektivt.

Sammanfattningsvis rekommenderar läkare Ibuprofen för barn, så länge vi följer några enkla riktlinjer.

Doser, kontraindikationer och medicinska rekommendationer bör man alltid beakta före administrering av detta mångsidiga antiinflammatoriska läkemedel. Och det är naturligtvis alltid bäst att konsultera din barnläkare först.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. Ibuprofeno. Disponible en: http://www.pediamecum.es.
  • Guía rápida de dosificación práctica en pediatría. Guías prácticas de pediatría de atención primaria. 2015. 3era edición. [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.