Att föda barn under vintern: fördelar och nackdelar

Att föda barn under vintern: fördelar och nackdelar

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

Varje årstid har sina fördelar och nackdelar. Upptäck hur det kan påverka din lilla att föda barn under vintern.

När det beräknade datumet för förlossningen infaller på vintern, är det en unik situation. När du väntar ett vinterbarn, är förberedelserna annorlunda jämfört med andra årstider.

Det är väldigt viktigt att vara uppmärksam på detaljerna. Du vill trots allt att den här upplevelsen ska vara njutbar, oavsett årstid.

Naturen har sin gång, och graviditeten har sin. Om du inte planerar att göra ett kejsarsnitt, kan du inte veta säkert vilken dag eller tid ditt barn kommer att födas.

Men du kan veta ungefär inom vilken tidsperiod som förlossningen kommer att ske.

Hur ska jag klä min bebis när det är kallt ute? Är det okej att gå ut med min bebis när det är vinter? Det här är några av de vanligaste frågorna som mödrar ställer när det kommer till att föda barn under vintern.

Vissa kvinnor känner sig överväldigade av tanken på att föda barn under vintern. Andra upplever att det är den bästa årstiden för att välkomna ett nytt liv. Varje kvinna har sin egen åsikt.

Fördelarna med att föda barn under vintern

De vanligtvis låga temperaturerna under vintern hjälper mamman att bättre hantera det obehag som kan förekomma i den senare delen av graviditeten och efter förlossningen.

De sista månaderna av graviditeten innebär att du närmar dig den glädjefyllda stunden då din lilla kommer till världen. Men för den blivande mamman betyder den tredje trimestern också en lång rad med obehag som ökar ju närmare förlossningen hon kommer.

På det sättet finns det vissa fördelar med att föda barn under vintern. De vanligtvis låga temperaturerna under vintern hjälper mamman att bättre hantera det obehag som kan förekomma i den senare delen av graviditeten och efter förlossningen.

Värmevallningar är till exempel ett av de största besvären under den senare delen av graviditeten.

För vissa kvinnor går detta så långt så det känns som att de har en ugn inombords. Det här känslan är mycket mer hanterlig på vintern än under resten av året.

Vintern är också en perfekt tid för att njuta av värmen i ditt hem. Lediga dagar, långa eftermiddagar i soffan med en filt, och så vidare. Lata vinteraktiviteter är precis vad din kropp behöver under den här perioden, utan tvekan.

Du kan skämma bort dig själv, vila, och i lugn och ro förbereda dig för ditt älskade barns ankomst.

Det finns fördelar med att föda barn under vintern.

Om ditt barn redan är fött, är vintern den tid då du känner dig minst utmattad. Den här årstiden har en lugnare rytm som tillåter dig att anpassa dig till förändringar. Du kommer att ha gott om tid för att lära känna ditt nya barn och njuta av era första stunder tillsammans.

Några nackdelar med att föda barn under vintern

Vinterns kyla får oss att ställa många frågor om hur vi ska skydda den lilla. Men det betyder också att vi kan njuta av årstidens mode och festligheter.

Så länge din bebis är ordentligt påklädd, kan ni båda njuta av en kort vinterpromenad utomhus.

Vilket är det första problemet man kommer att tänka på i samband med vintern? Kylan. Med låga temperaturer och tendenser till dåliga väderförhållanden, är det lätt att känna sig lite slö.

Färre soltimmar gör dagarna kortare och nätterna längre.

Så du kan också få en känsla av att det inte finns tillräckligt med tid för att göra någonting. Men det här är en utmärkt tid för att gå ut och titta på ljusen, kanske julhandla lite, och njuta av årstidens magiska festligheter och högtider tillsammans med din lilla.

En bebis i tomtekläder.

Gå ut så mycket som möjligt, och klä på er!

Alla ursäkter för att gå ut är bra ursäkter. Att ta en promenad är en hälsosam, skonsam form av motion som är bra för dig och för ditt barn.

För en kvinna som just har fött barn, är det fördelaktigt både fysiskt och känslomässigt att få komma ut och röra på sig. Även om det är kallt ute, behöver nyfödda också komma ut i friska luften för att få uppleva solljuset och världen utanför.

När det kommer till kläder, bör du välja bekväma och varma plagg. Stickade material, som mjuk ull, hjälper din bebis att behålla kroppstemperaturen.

Samtidigt är det bra om du väljer lager som är lätta att ta av och på ifall temperaturen snabbt förändras. Till exempel, om du går till affären eller hälsar på hos nära och kära, kommer du att behöva ta av ett lager på bebisen när ni kommer inomhus.

Slutligen, undvik att gå ut med fuktiga kläder. Det kan ta längre tid att torka kläder på vintern och kläderna kan hålla kvar fuktigheten ganska länge.

Om du eller din bebis går ut med fuktiga kläder, kommer ni båda att hamna i riskzonen för en vanlig förkylning. Därför måste du vara försiktig.

När du klär på din bebis, är tumregeln att den ska ha på sig ett lager mer än vad du har på dig. Se till att bebisens huvud är väl skyddat, då det är den kroppsdel där den kan förlora mycket värme.

Många pratar om den “ideala årstiden” för att föda barn. Men sanningen är att det är en smaksak. Varje årstid har sina fördelar och nackdelar. Men oavsett när på året din lilla gör sin entré, kommer ögonblicket med all säkerhet vara fyllt av obeskrivlig glädje.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.