Så tar man hand om en förkylning

Så tar man hand om en förkylning

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Förkylning är en av de vanligaste åkommorna under barndomen. Det passerar vanligtvis utan allvarliga konsekvenser.

Men förkylningar kan vara mycket besvärliga, speciellt när det kommer till våra små som inte förstår vad som händer och inte kan uttrycka hur de känner sig.

För att ta hand om ditt barns förkylning så delar vi med oss av några råd här på Att vara mamma.

Vad innebär förkylning?

Förkylning är en smittsam virussjukdom i människans andningsorgan. Det anses vara en vanlig men lätt åkomma som kan påverka alla.

De vanligaste symptomen på förkylning är:

 • Nysningar
 • Ofta förekommande huvudvärk
 • Rinnande näsa
 • Rinnande ögon
 • Nästäppa
 • Ont i halsen eller torr hals
 • Allmän muskelvärk
 • Trötthet
 • Hosta
Förkylning

Symptomen på förkylning är vanligtvis desamma hos både barn och vuxna. Vi kan dock hantera tillståndet som vuxna, för barn är det lite svårare.

Därför tappar barn oftast lusten att leka när de blir förkylda. De blir sårbara; de vill hållas om och kramas hela tiden samt bli tröstade av mamma.

En vanlig förkylning kan vara från 7 till 10 dagar och eftersom det är orsakat av virus finns det just nu inget botemedel.

Det enda sättet att ta hand om en förkylning är att lindra de medföljande symptomen.

Tips för att ta hand om en förkylning

Som vi har nämnt tidigare är botande av förkylning eller influensa en omöjlig uppgift. Det enda vi kan göra är att lindra symptomen.

Härnäst kommer vi att koncentrera oss på de vanligaste irritationerna som orsakas av förkylning och dela med oss av några råd för att mildra dem.

Nästäppa

Nästäppa är ett av de vanligaste symptomen när det kommer till förkylning. Omedelbart efter att kroppen blir sjuk hindrar slem barnens näsa och det gör det svårt för dem att andas, speciellt när de sover.

För att ta hand om nästäppa finns det många olika produkter tillgängliga på apoteket. Användningen av en saltlösning är den mest rekommenderade på grund av dess effektivitet och säkerhet.

Saltlösning är en kur som i grunden består av salt och vatten. Det används för att återfukta näsborrarna och rensa upp slemhinnan.

Ont i halsen och torr hals

För att mildra smärta och torrhet i halsen när dina barn blir sjuka borde du ge dem massor av vätskor att dricka, framförallt vatten och fruktjuicer.

Vatten är användbart för att eliminera gifter som har byggts upp i kroppen och för att minska koncentrationen av sekret.

Hosta

Hosta är ett av de vanligaste symptomen på förkylning. Det kan vara mycket irriterande, speciellt när det är sängdags.

Vissa mödrar ger sina barn antihistaminer för att lindra hostan. Det är väldigt viktigt att vara medveten om när hostan orsakas av influensa. I sådana fall rekommenderas föräldrar att undvika att ge barnen antihistaminer då de kan öka nivån sekret i näsan.

Om ditt barn hostar så bör du välja hemgjorda lösningar som är effektiva och harmlösa. De mest rekommenderade huskurerna är följande:

 • Applicering av varma handdukar på bröstet
 • Varma drycker: Oreganoinfusion, citronte, timjaninfusion, choklad med honung (lagad med vatten och utan mjölk)
 • Honung och citron

Fler tips för att ta hand om en förkylning

Sjuk pojke

Det är viktigt att hålla barnet borta från kalla miljöer och fuktighet. Du bör ha ditt barn i ett rum som är välventilerat och som inte håller fukten inne. Täck det ordentligt, speciellt under vintertid.

Laga lite kycklingsoppa åt barnet. Kycklingsoppa innehåller många näringsämnen som stärker immunförsvaret.

När det är dags att sova bör det ha en extra kudde så att huvudet blir upphöjt. Det lindrar den nasala blockeringen.

Erbjud citrusfrukter och andra frukter samt mat som är rik på C-vitamin för att stärka barnets immunförsvar och bekämpa förkylningen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.