Blandad matning: Allt du behöver veta

Blandad matning: Allt du behöver veta
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ett barn både ammar och får mjölkersättning så kallas detta blandad matning. Det är en typ av matning som många mödrar föredrar.

Det är inte alltid det första valet, men det är något som man ibland måste använda sig av då den vanliga bröstmjölken inte räcker till.

Om du inte vet vad det är så kanske du frågar dig om det påverkar barnets utveckling, och när man bör använda sig av blandad matning.

Vi kommer svara på allt härunder.

Anledningar till att välja blandad matning

Det är vanligt att en mor väljer endast flaskmatning eller endast amning. Kombinationen är ofta ett resultat av problem med amningen.

Mamma med bebis.

Det finns många anledningar som gör att en mor väljer blandad matning för barnet:

  • Personligt val. Många kvinnor har haft problem med amningen och anser att det därför är bäst att blanda den med mjölkersättning.
  • För barnet. Det finns olika saker som kan göra att barnet inte får tillräckligt med näringsämnen från bröstmjölken, vilket är anledningen till att man väljer tillskott.

Amning eller blandad matning

Det är ett unikt tillfälle när modern för första gången placerar barnet framför bröstet. Detta är ett unikt och fantastiskt ögonblick för henne.

Ibland kan amningen få modern att känna sig stressad, och ju mer stressad hon blir desto svårare blir det att amma.

Givet denna situation lägger man ofta till artificiell mjölk istället för att överge amningen helt och hållet.

Det är bra om du tar upp de frågor du har rörande amningen med barnmorskan. Många gånger kan problemen lösas.

Amningen brukar generellt vara tillräckligt för barnet, men mjölkersättningen kan uppfylla näringsbehovet om det skulle behövas.

När amningen inte räcker

Produktionen av bröstmjölk skiljer sig mellan kvinnor. Under den sista trimestern håller kroppen redan på att förbereda sig för amningen.

Behovet av mjölk kan dock vara större än det modern kan producera, eller så kan barnet ha problem med att suga ordentligt på bröstvårtan. Konsekvensen blir då att barnet inte får i sig tillräckligt med näring.

Barn som ammar.

Det är vanligt att barnet går ner i vikt direkt efter födseln och att det sedan återtar denna vikt några dagar senare utan problem. Om detta inte sker bör du välja blandad matning efter att ha pratat med din läkare.

Moderskapet är det viktigaste yrket. Det kräver mer kunskap än något ämne.
Elizabeth Cady Stanton

Kan en blandad matning sluta illa?

Ditt barn kommer som en generell regel välja den metod som det tycker bäst om. I annat fall kommer föräldrarna välja vad som är mest lämpligt.

Det är inte något problem att fortsätta mata barnet med både bröstmjölk och mjölkersättning. Du behöver inte inrikta dig på antingen eller.

Det kommer dock till slut att bli svårt att använda båda metoderna, och då kommer antingen barnet eller du själv att välja en av dem.

Om du märker att barnet inte vill flaskmatas och istället vill amma så är detta vad det föredrar mest. Under amningen delar barnet och modern ett väldigt speciellt band.

Om det å andra sidan väljer flaskan så är detta antagligen bekvämare för det än att suga på bröstvårtan.

Ibland kan det kännas som ett överväldigande ansvar att mata en nyfödd. Men slappna av, för barnet vet vad som ska göras. Prata med barnmorskan för att få svar på dina frågor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.