Att pumpa bröstmjölk på rätt sätt

Att pumpa bröstmjölk på rätt sätt

Senaste uppdateringen: 10 september, 2018

Det finns många fördelar med att lära sig pumpa bröstmjölk. Att ha tillgång till korrekt förvarad bröstmjölk är ovärderligt om du behöver vara borta från din bebis.

Om du behöver vara separerad från ditt barn under en längre tid, är det också bra att kunna pumpa bröstmjölk för att minska smärtan från mjölk som annars ackumuleras i brösten.

Det finns flera sätt att extrahera din mjölk och att sedan spara den. Det första du ska veta är att bröstmjölkspumpar extraherar mjölk från ett modersbröst på ett enkelt och smärtfritt sätt. Så det finns ingen anledning att oroa sig för det. Tvärtom – pumpen kommer att hjälpa dig ta hand om dina bröst.

Det lättaste sättet att lära sig pumpa bröstmjölk är att göra det manuellt, medan din bebis ammar. Detta kan göras tack vare mjölkens cirkulationsreflex, som gör att blod strömmar till båda brösten. Därför kan du pumpa från det ena bröstet samtidigt som bebisen ammar från det andra.

Det första du behöver göra är att tvätta händerna. Förbered sedan behållaren där du planerar att förvara din mjölk. En lämplig behållare är en som har en bred öppning, alternativt en specialdesignad tratt. Börja med att rengöra behållaren med riktigt hett diskvatten. Det är inte nödvändigt att sterilisera behållaren.

Om du behöver pumpa mjölk, men inte har ditt barn i närheten – börja med att massera brösten mjukt i några minuter. Massera i riktning mot bröstvårtan. Om du har möjlighet, låt gärna varma våta kompresser ligga på brösten i fem minuter.

Pumpa bröstmjölk

Att pumpa bröstmjölk manuellt är väldigt enkelt

Håll först ditt bröst mellan pekfingret, långfingret och tummen ca 5-7 centimeter från bröstvårtan. Pressa inåt, mot toraxväggen, för att nå in bakom mjölkkörtlarna.

Rotera sedan tummen och fingrarna i riktning mot bröstvårtan. Fingrarna ska här inte klämma eller glida, utan bara rotera. Kläm inte om bröstvårtan – bara vårtgården.

Idag finns många bröstmjölkspumpar på marknaden. Det är viktigt att välja pump med omsorg. Det är inte alla pumpar som passar för alla kvinnor. Det finns också studier som visar att vissa pumpar verkligen riskerar att skada bröstvävnaden.

Det finns många olika elektriska bröstpumpar att välja mellan. Det finns till och med pumpar med tillbehör som gör att du kan pumpa från båda brösten samtidigt. Vissa pumpar är små och lätta, vilket är bra under resor eller för att ta med till jobbet. Det finns batteridrivna pumpar, och till och med adapters för att koppla in pumpen i bilen.

Du kan pumpa och förvara bröstmjölk i särskilda påsar.

Så förvarar du bröstmjölk

Ibland kommer mjölken som du pumpar att användas under nästa matning eller inom några få timmar. I så fall så behöver du bara hälla mjölken i barnets flaska och förvara den i kylskåpet. Om du har pumpat direkt ner i en sådan flaska, behöver du såklart inte hälla över den i någon annan behållare.

Om du planerar att spara bröstmjölk under en längre tid, så kan du förvara den i frysen i åtminstone tre månader. Då ska mjölken förvaras i steriliserade påsar eller behållare. De skall vara hermetiskt förslutna och märkta med datumet då mjölken pumpades.

Det enklaste sättet att förvara bröstmjölk är i baby-flaskor i plast, i glasbehållare, eller i små påsar i samma storlek som en babyflaska. Kontrollera alltid att behållaren som du använder är godkänd för livsmedel och att den tål infrysning. Om du använder påsar, välj sådana som är specialdesignade för att förvara bröstmjölk.

Se till att dina behållare inte är helt fyllda. Bröstmjölk expanderar när den fryser, så det behöver finnas lite extra utrymme för att behållaren inte ska gå sönder. Om du använder en påse, vik ned toppen av påsen och förslut den med en påsklämma eller ett gummiband.

Märk behållaren med datum och tid för pumpningen.

Upptining

Använd alltid den äldsta mjölken först. Om du behöver ta med dig mjölken för att använda den utanför hemmet, försök hålla den kall ända tills precis innan du ska använda den.

Tina din bröstmjölk i rumstemperatur, alternativt placera behållaren i en skål med varmt vatten. Tina mjölken med minsta möjliga värme. Använd aldrig en mikrovågsugn för att värma eller tina bröstmjölk. Detta kan förstöra vitaminer och enzymer – och då försvinner en av bröstmjölkens största fördelar.

Kontrollera att mjölken är helt tinad innan du ger den till din bebis. Ge aldrig ditt barn mjölk som bara är delvis tinad.

Det är normalt att bröstmjölk separerar när den kyls ner. Den tjockare grädden kommer att flyta upp mot ytan, och lägga sig ovanpå den mer vattniga delen. Allt du behöver göra är att skaka mjölken mjukt, så blandar den sig igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cortez MV., Soria EA., The effect of freeze drying on the nutrient, polyphenol and oxidant levels of breast milk. Breastfeed Med, 2016. 11: 551-554.
  • Peres KG., Chaffee BW., Feldens CA., Flores MIr C., et al., Breastfeeding and oral health: evidence and methodological challenges. J Dent Res, 2018. 97 (3): 251-258.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.