Hydrofobi hos barn: Hur hanterar man det?

Vad gör man när ett barn uppvisar en irrationell och ihållande rädsla för kontakt med vatten? Vi tar upp de bästa sätten att hjälpa barn att övervinna hydrofobi.
Hydrofobi hos barn: Hur hanterar man det?
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2024

Med ankomsten av sommaren blir sjöar, hav, stränder och pooler våra bästa fritidsalternativ. Barn anser för det mesta att vatten är en källa till roliga och nya upplevelser. Men för de barn som lider av hydrofobi kan vatten vara en stor källa till ångest och obehag. Hydrofobi hos barn manifesterar sig vid små barns första möten med stora vattenområden. Men det kan också hända att ett barn som tidigare tyckt om att leka i vatten utvecklar denna irrationella rädsla, till stor förvirring och förtvivlan hos föräldrarna.

Så hur kan vi hjälpa till?

Vad är hydrofobi hos barn?

Hydrofobi är en irrationell och oproportionerlig rädsla för vatten eller för att komma i kontakt med det. Symtomen på hydrofobi hos barn är desamma som vid vid andra specifika fobier:

Ett barn som står på kanten av en pöl.
  • Intensiv, överdriven och ihållande rädsla när man kommer i kontakt med vatten eller vid tanken på att detta händer.
  • Upplevelse av fysiologiska symtom, såsom hjärtklappning, andfåddhet, rastlöshet, muskelspänningar eller psykosomatisk smärta.
  • Negativa och dysfunktionella tankar om farorna med att vara i närheten av vatten.
  • Barnet undviker kontakt med vatten på alla sätt de kan, som att kämpa emot, gråta och springa i motsatt riktning.
  • Vid kontakt med vatten upplever barnet oerhört obehag och försöker fly från situationen så snabbt som möjligt.
  • Detta är en fobi om det är en situation som pågår under lång tid.

Varifrån kommer denna rädsla?

Först och främst måste vi ta hänsyn till att när barn är små och kommer i närheten av pooler eller stora vattendrag för första gången är det vanligt att de känner rädsla. Det är en okänd och evolutionärt farlig miljö, särskilt när barnet ännu inte kan simma. För att kunna betraktas som en fobi måste rädslan därför vara långvarig och överdriven.

Det är inte givet att ursprunget till fobin är tydligt, och tillståndet kan i själva verket bero på många olika faktorer. Men det är troligt att någon av följande situationer kan ha utlöst denna irrationella rädsla:

  • Egna traumatiska upplevelser med vatten. Alla tidigare händelser där barnet har känt sig i riskzonen i en vattenmiljö kan utlösa en fobi. Därför är det möjligt att ett litet barn som tidigare varit naturlig i miljöer med vattnet utvecklar denna rädsla. Till exempel kan en fobi uppstå efter en olycka där barnet känt att det hållit på att drunkna eller om det plötsligt och oförberett hamnat i vatten.
  • Konditionering. Det vill säga att ha bevittnat en obehaglig händelse som en annan person upplevt i vattnet.
  • Överförd rädsla. Vid många tillfällen är det vanligt att barnets rädsla framkallas av dess föräldrars egna rädslor. Med andra ord är det föräldrarnas känslor av rädsla som de har överfört till sitt barn. Om du pratar med ditt barn om vatten som något farligt kommer de att införliva denna information även utan att ha haft någon dålig erfarenhet.

Du kanske också vill läsa: När kan barn bada själva?

En baby som gråter i vattnet.


Hur hanterar man hydrofobi hos barn?

För föräldrar kan det vara svårt att förstå och hantera hydrofobi hos barn. Detta är också varför våra goda avsikter vid många tillfällen leder till att vi handlar på sätt som inte hjälper situationen.

Därför är det viktigt att inte förringa den rädsla som ditt barn upplever, eller att försöka bagatellisera eller förlöjliga dem när denna situation uppstår. Det är viktigt att validera barnets upplevda känslor och följa dem med förståelse och tålamod i processen att övervinna sin rädsla.

Som vid behandling av alla fobier är den mest effektiva tekniken gradvis exponering för den fruktade stimulansen, i detta fall vatten. Detta innebär att vi uppmuntra barnet att närma sig vatten gradvis och helst i en lekfull, rolig och bekymmersfri miljö.

När det gäller vuxna är avslappningstekniker en vanlig metod för att komma över fobier. Med detta försöker man att framkalla ett tillstånd som är oförenligt med ångest som gör att man lättare kan möta denna exponering. För barn kan lek vara en metod för denna avkoppling. Genom att leka har de roligt och känner behagliga känslor, vilket gör att de glömmer bort känslorna av rädsla.

Samtidigt är det också mycket effektivt att ha modeller där barn kan se hur andra relaterar till vatten med glädje och utan rädsla. Detta är särskilt användbart när modellerna är andra barn. I slutändan är det bästa om man kan hjälpa dem att ändra sin uppfattning om vatten och hjälpa dem att hantera rädsla gradvis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.