Varför är det så viktigt för barn att lära sig simma?

Säkerhet är en av de främsta anledningarna till att det är så viktigt för barn att lära sig simma. Det finns dock många andra fördelar. Till exempel ger det barn möjlighet att interagera med andra barn vid pooler och stränder. Simning är dessutom en mycket rolig och hälsosam sport.
Varför är det så viktigt för barn att lära sig simma?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 september, 2019

Den främsta anledningen till att barn bör lära sig simma är för sin egen säkerhet. Låt oss inte glömma att det är en förmåga som räddar liv! Statistiken visar det klart och tydligt. Totalt 728 barn skulle överleva varje år om de bara visste hur man simmade.

Barn kan faktiskt börja simma när de är så unga som 6 månader. Med babysim lär de sig tidigt att vara bekväma i vattnet, blåsa bubblor och hålla andan. Ett mer komplett simprogram omfattar att undervisa dem i att flyta på rygg och trampa vatten.

Att lära sig simma är enormt givande. Bland många andra fördelar kan det bokstavligen rädda ett barn från en farlig situation. Barn utsätts ständigt för fara: floder, sjöar, bryggor, båtutflykter, pooler… Ju tidigare barn lär sig simma, desto mer bidrar det till deras övergripande mentala och fysiska hälsa.

10 anledningar till att dina barn bör lära sig simma

1. Det är viktigt för barnets säkerhet

Drunkning är den näst största oavsiktliga dödsorsaken bland barn i åldrarna 0-14 år. Det är viktigt att barn lär sig simma från en ung ålder. Som föräldrar måste vi se till att våra barn alltid är säkra i och runt vatten.

2. Simning är en skonsam sport mot kroppen

Tyngdkraften är inte lika påfrestande på kroppen i vatten, samtidigt som s imning erbjuder motståndsträning. Det är den perfekta aktiviteten för att stärka axlar, armar, rygg och buk.

baby under vatten

3. Simning är en av de mest kompletta sporterna

Det bidrar till ett barns fysiska, emotionella och neurologiska utveckling. Samtidigt minskar det risken för kardiovaskulära sjukdomar och förbättrar ämnesomsättningen. Det ökar också lungkapaciteten, något som underlättar för barn med astma.

4. Det är mycket budgetvänligt

Många städer har offentliga pooler och sjöar som familjer kan få tillgång till gratis eller till en mycket låg kostnad. Alla svenska skolor har simundervisning som en del av kursplanen och många universitet erbjuder sina elever möjlighet att simma.

5. Att simma är en social aktivitet

Det är ett utmärkt tillfälle för barn att lära sig sociala färdigheter och etablera vänskaper medan de simmar.

6. Barn lär sig värdet av lagarbete, att motivera sig själva och sätta upp mål

Simning bjuder på utmaningar och möjlighet till prestationer och belöningar. Det hjälper barn att utveckla förtroende för sig själva och tro på sina förmågor.

7. Simning är en färdighet som barn kommer att använda under resten av livet

Att ge barn möjlighet att lära sig simma är en enorm gåva som följer med dem under resten av livet. Simning bidrar till barns livslånga fysiska och psykiska hälsa.

8. Det gör att kroppen släpper ut endorfiner

När man simmar släpper kroppen ut endorfiner som minskar risken för depression samt att humöret förbättras på en gång.

9. Simning rekommenderas starkt för barn med funktionshinder

Barn med autism brukar till exempel älska vatten. Simmiljön ger dem lugn som får dem att må bättre.

10. Att lära sig simma ger en grund för andra sporter

Om man kan simma öppnar det dörren för andra vattensporter, som segling, dykning, paddling, kajakpaddling, surfning, triathlon, vattenpolo, osv.

pojke med flytringar i pool

Tips till föräldrar för att hjälpa era barn att lära sig simma

Nedan följer en lista över förslag att tänka när ni lär era barn att simma:

  • Lär barnen att simma så fort som möjligt. Det är bäst innan de når 6 års ålder.
  • För att barnen ska bli lite mer intresserade av att lära sig simma är det viktigt för dem att se andra barn simma och ha kul. Det hjälper dem att associera simning med att ha roligt.
  • Följ med ner i vattnet och var med barnen så länge de vill.
  • Det bästa ni kan göra är att lära dem genom lek och fånga deras uppmärksamhet genom att ha roligt.
  • Det är viktigt att inte pressa dem. Var så avslappnad som möjligt så att barnen också kan koppla av.
  • En avslappnad miljö hjälper dem att njuta av aktiviteten och motiverar dem att lära sig simma. Gör ert bästa för att göra det till en positiv upplevelse som de kommer att vilja upprepa.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.