Sömnen hos barn med autism
Att uppfostra barn med autism är en utmaning. Att förstå deras svårigheter med det sociala och kommunikationen, deras brist på flexibilitet och bekymmersamma beteendemönster, samt att hjälpa dem att hantera allt detta är ett heltidsjobb. Därför är det viktigt att vara utvilad och i en bra sinnesstämning för att familjen ska klara av vardagen. Detta hindras dock kraftigt av de vanligen förekommande svårigheterna med sömnen som drabbar barn med autism.
Dålig vila påverkar och förvärrar symptomen på autism och lägger till ett antal ytterligare komplikationer. Av denna anledning kommer vi nu att ta upp orsakerna till problem med sömnen hos barn med autism samt föreslå några lösningar.
Sömnen hos barn med autism
Sömnproblem är vanliga hos barn med autismspektrumstörning. Faktum är att det uppskattas att 70-80 % av barn med denna diagnos inte sover bra. I vissa fall förbättras svårigheterna med åren, men i andra kvarstår eller förvärras de även i vuxen ålder.
Orsakerna till dålig sömn kan variera kraftigt:
- Motvilja mot läggdags: Många barn med autism vägrar att gå och lägga sig vid läggdags och kan reagera med ilska och frustration när föräldrar lägger dem.
- Ökad sömnlatens: Det vill säga att de kan ta lång tid att somna.
- Frekventa uppvaknanden: Dessa är av längre varaktighet än hos neurotypiska barn. I allmänhet tenderar barn med autism att söka sina föräldrars närvaro och uppmärksamhet, vilket också påverkar resten av familjen.
- Mindre vilsam sömn: I det här fallet talar vi inte bara om ett fragmenterat sömnmönster utan också om det faktum att dessa barn spenderar mindre tid i REM-fasen (vilket är avgörande för kroppens nattliga återhämtning).
Hur påverkar dålig vila den dagliga prestationen?
Brist på vila kan orsaka dåliga arbetsprestationer hos föräldrar, högre frånvarofrekvens och hälso- och humörproblem (som irritabilitet, ångest och utmattning). Även syskon kan påverkas av nattliga dynamik hos barn med autism och drabbas av återverkningar i deras personliga aktiviteter och skolaktiviteter.
Men först och främst är det barnen själva som lider av att de är trötta och arga. Detta ökar deras utmaningar när det gäller socialisering och lärande. Dessutom har studier visat att dålig sömn på lång sikt kan leda till somatiska besvär och utveckling av ADHD-symtom.
Varför störs sömnen hos barn med autism?
Det finns ingen enskild orsak till problem med sömnen hos barn med autism. Faktum är att det kan finnas ett sammanflöde av flera faktorer, varav några går att modifiera och andra inte. Det här är några av de viktigaste:
- Genetiska förändringar eller mutationer som påverkar någon punkt i sömncykeln, särskilt den naturliga produktionen av melatonin.
- Sensoriska bearbetningsproblem. Omgivningsljus, bakgrundsljud, den obehagliga känslan av pyjamas eller sängkläder kan göra det svårt för dessa barn att slappna av och somna.
- Oroligt beteende eller ångestsyndrom. Dessa egenskaper genererar en permanent rastlöshet som hindrar barn med autism från att somna. I sin tur leder det till en ond cirkel som är svår att bryta.
- Dåliga vanor, brist på rutin och försummelse av sömnhygien. Allt detta kan också förvärra svårigheterna. Därför är det viktigt att ha ett ordnat sömnschema och ta hand om vissa aspekter innan ni går och lägger er.
Nycklar för att hantera problem med sömnen hos barn med autism
Om ditt barn har autism och har svårt att vila är det mycket viktigt att du besöker relevant vårdpersonal som kan utföra en individuell studie och föreslå anpassade riktlinjer. Här följer dock några av de åtgärder som kan vidtas för att främja sömnen hos ditt barn.
Ta hand om miljön vid läggdags
Se till att sovrummet är mörkt och tyst och att textilierna är behagliga för barnet. Om det föreligger en rädsla för mörkret är det möjligt att tända ett svagt, indirekt ljus. Se också till att rumstemperaturen är mellan 18 och 21 grader Celsius.
Upprätta en ordentlig läggdagsrutin
Under timmarna före sömn bör skärmar och stimulerande spel inte användas. Istället bör dessa timmar ägnas åt lugna och avkopplande aktiviteter. Det är möjligt att bada ditt barn innan läggdags och läsa en berättelse eller sjunga en mjuk sång för att hjälpa det att slappna av.
Ta hand om ditt barns sömnhygien
För att göra detta, undvik stimulerande mat eller mediciner före sänggåendet, se till att de inte tränar eller sover sent på eftermiddagen, och framför allt, håll regelbundna läggtider.
Använd visuella scheman
Du kan använda vissa verktyg för att etablera och belöna ordentliga sömnvanor. Visuella scheman hjälper barnet att förstå en sekvens av åtgärder som ska utföras, som att borsta tänderna, gå och lägga sig, läsa en berättelse och gå och sova.
Diagram för beteendemodifiering baserade på förstärkning hjälper till att motivera och konsolidera prestationer. Du kan använda dem för att belöna nätter med tillräcklig sömn.
Ibland kan användningen av melatonin indikeras för att främja sömnen hos barn med autism, även om det är bäst att konsultera en läkare om detta.
Rådgör med en specialist om stegen att följa
Kort sagt, det är väldigt vanligt att barn med autismspektrumstörning har svårt att sova. Av denna anledning är den bästa åtgärden alltid att rådgöra med en specialist, eftersom dessa kommer att kunna indikera eller modifiera lämplig medicin och föreslå åtgärder för att förbättra sömnen för hela familjen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mazurek, M. O., Dovgan, K., Neumeyer, A. M., & Malow, B. A. (2019). Course and predictors of sleep and co-occurring problems in children with autism spectrum disorder. Journal of Autism and Developmental Disorders, 49(5), 2101-2115.
- Reynolds, A. M., Soke, G. N., Sabourin, K. R., Hepburn, S., Katz, T., Wiggins, L. D., … & Levy, S. E. (2019). Sleep problems in 2-to 5-year-olds with autism spectrum disorder and other developmental delays. Pediatrics, 143(3).
- Wang, L., Li, J., Ruan, Y., Lu, T., Liu, C., Jia, M., … & Zhang, D. (2013). Sequencing ASMT identifies rare mutations in Chinese Han patients with autism. PloS one, 8(1), e53727.